Ingekleurde plaatjes vullen geen gaatjes

16-2-2014 column

COLUMN
Terwijl mijn drie kinderen op deze zondagmiddag prachtig zitten te kleuren aan onze salontafel, kijk ik nog eens naar de kleurplaten van ons College van B&W. Vijf kleurplaten (1 per wethouder?) ter opfleuring van gekleurde informatie ben ik tegengekomen in recente gemeentelijke uitingen. Een laatste, wat verkrampt aandoend, offensief om twijfelend kiezers over de streep te trekken. De komende Gemeenteraadsverkiezingen gaan in Hoorn immers vooral over “voor of tegen de tunnels”.

Dat de tunnels tot het thema van de verkiezingen in onze stad zijn verworden, is eigenlijk intriest. De coalitiepartijen hebben dit natuurlijk wel aan zichzelf te danken. Zeer waarschijnlijk had honorering van het door ruim 700 personen aangevraagde referendum de angel uit de wond gehaald. Of had een betere en eerlijkere informatie naar de burgers er ook voor gezorgd dat de druk van de ‘tunnel’ketel was geraakt. Dankzij onze eigenwijze coalitie komen andere onderwerpen zo vlak voor de verkiezingen slechts mondjesmaat aan bod. Dat is jammer.

Kleurplaatjes
Over hoe onze lokale overheid is omgegaan met alle informatie rond de Poort van Hoorn-plannen is al veel gezegd en geschreven. “In het voortraject is intensief aan bewonersparticipatie gedaan.” Dit meldde B&W ooit aan onze gemeenteraad en die slikte dit ook nog. Daarmee doelde men op het enkele malen bij elkaar komen van belangenclubs die in een Klankbordgroep verenigd waren. U en ik is nooit iets gevraagd over de plannen en al helemaal niet nadat alle omstandigheden (lagere bijdragen van derden, economische crisis, toenemende leegstand kantoren en winkels, concurrentie internet, hogere kosten projecten, etc.) de afgelopen jaren veranderd waren. Met de door de coalitie recent naar buiten gebrachte kleurplaatjes ronden de coalitiepartijen een periode van gekleurde informatievoorziening af.

Leugens
“De Poort van Hoorn zorgt voor ontmoetingen” staat onder een fleurig plaatje van de voorzijde van ons centraal station. Zo’n vrolijk terras heb ik er nooit gezien, maar dankzij de tunnels ontmoeten we elkaar eindelijk weer eens… Dit plaatje valt nog mee qua leugens.

Welke singel?
“Zo loopt u straks van het station naar de binnenstad toe.” staat onder een ander kleurplaatje van B&W. Volgens mij is de route precies hetzelfde als nu, alleen ziet alles er schoner en vrolijker uit. En mag er blijkbaar een bloemenstal pal voor het station komen. Ronduit leugenachtig is de suggestie dat de singel zal worden doorgetrokken en er dus, na honderden jaren, weer een waterpartij op deze plek zal komen. Er is echter nog geen enkele beslissing over genomen, laat staan dat deze ‘verleng-de-singel-operatie’ (kosten enige tientallen miljoenen?) in de Poort van Hoorn-begrotingen is meegenomen.

Flyover met fietspad?
“Goed bereikbaar voor bewoners, forensen en bezoekers.” meldt het volgende tekeningetje. Bijzonder is dat we blijkbaar een busverbinding krijgen met de Hof van Hoorn! Ik dacht dat die tunnels ons zouden laten fietsen en wandelen naar dat winkelcentrum naast de Provincialeweg, nee we zetten er grote bussen voor in. Nog ongeloofwaardiger is de duidelijk zichtbare langzaam stijgende oprit naar een fietspad dat ons over de treinsporen brengt. Nooit in de plannen iets over gelezen, maar zo vlak voor de verkiezingen lijkt van alles veroorloofd.

“De rode lijnen op de plattegrond geven aan waar de stad nu wordt doorgesneden.” Volgens deze (bewust?) sombere plattegrond zijn er nu slechts Oost-West verbindingen in onze stad. Is de binnenstad volkomen onbereikbaar voor auto’s, fietsers en voetgangers. Tja.

Gelukkig is er nog een vrolijk groen plaatje over de toekomstige situatie: “De witte lijnen laten zien waar er door de Poort van Hoorn verbindingen ontstaan in de stad.” Dankzij onze coalitiepartijen kunnen we in de toekomst gelukkig weer van onze woonwijken in de binnenstad komen… Eindelijk, na jaren, zullen we onze stad kunnen ontdekken… En wat knap dat die ene autotunnel en twee fietstunnels overal in onze binnenstad voor witte routes zorgen! En dat er zelfs bij de Koepoortsweg blijkbaar een doorgang komt onder of boven de Provincialeweg… Ik waan mij even in het Oost-Europa van voor de Val van de Muur. De kreet ‘betrouwbare overheid’ krijgt zo weer een bijzondere klank.

Het grootste kleurplaatje geeft een beeld, neem ik aan, van de geplande fietstunnel onder de Provincialeweg. Alleen oogt die niet als een donkere fietstunnel (denk aan die enkele honderden meters verderop bij de Vredehofstraat), maar wordt de suggestie gewekt dat de fietsers en wandelaars op straatniveau de oversteek nemen. De auto’s lijken twee meter hoger dan nu te rijden. En in plaats van graffiti zie ik een oase van groene beplanting. En lopen er al wandelaars met de rode Hof van Hoorn-tassen… Overigens kijken alle mensen uiteraard gelukkig want “we bouwen samen aan ontmoetingen”…

“En ontmoetingen staan centraal,’ aldus wethouder Louwman in het bewuste artikel. “Die bepalen tenslotte het succes van een stad.” Alleen wil deze coalitie geen ontmoetingen in het kader van een referendum of door middel van echte bewonersparticipatie.

Louwman legt in het stuk ook een link met het Oostereiland: “Het Oostereiland is bijvoorbeeld niet zomaar een bouwplan, maar een ontmoetingsplek, net als het stadsstrand dat we willen aanleggen. En het succes van dat soort plekken staat of valt bij goede verbindingen.” Jammer dat het dan al niet lukt om het mooi ingetekende riante terras op de binnenplaats van de oude gevangenis te realiseren. En als dat ‘stadsstrand’ er na tientallen jaren praten eindelijk komt, is dat voornamelijk te danken aan de geplande dijkversterking.

Ronduit stuitend is de laatste zin van het gemeentelijke artikel. VVD-Wethouder zegt daarin: “Daarbij is het plan ook echt niet goedkoper.” Doelend op het alternatieve plan van oppositiepartijen dat duidelijk veel minder kost.

Volgens GroenLinks gebruiken de coalitiepartijen met dit artikel op de gemeentelijke informatiepagina gemeenschapsgeld voor het voeren van hun verkiezingscampagne. Anderen stellen dat het ‘coalitiebeleid’ is en dat je dat mag promoten. Onpartijdig is het gemeentelijke verhaal in ieder geval niet. Ondanks een schamele toevoeging van de site www.hoorntunnelnee.nl Je zal toch op basis van zo’n artikel met zulke mooie plaatjes naar de stembus gaan…

Eens kijken hoe de tekeningen van mijn kinderen zijn geworden. Volop gekleurd, maar wel eerlijk.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Evert Meilink)
17-2-2014, 20:48
Ik mis de luchtballonnen op de plaatjes

Reactie: (Jan van Leek)
17-2-2014, 11:21
Er is altijd een wantrouwen richting de politiek heeft volgens mij altijd al bestaan. Acties zoals nu met die plannen voor onzin tunnels ten bedrage van 100 miljoen euro (een kwart miljard oude Hollandse harde guldens) doen er weinig aan om dit vertrouwen te verbeteren.

Reactie: (frits bruin)
17-2-2014, 10:55
Het lijken wel plaatjes uit een foldertje van een (nieuwe) sekte.... 'Het perfecte paradijs'

Reactie: (Sebastiaan Hol)
17-2-2014, 10:22
Ik verbaasde me ook al over die tekeningen. De Noorderkerk bijvoorbeeld is gesierd met de toren van de Grote Kerk. Misschien is daar dan t.z.t. ook een bibliotheek in ondergebracht? Hans Goslinga besprak zaterdag in TROUW opnieuw het tanende vertrouwen in de politiek. Hij haalde een filosoof en theoloog aan uit de vijfde eeuw, Augustinus van Hippo. Deze Augustinus vroeg zich in al af wat het verschil is tussen een staat en een roversbende, als de staat niet is onderworpen aan het recht. De burger moet dus oppassen als een staat met een beroep op het staatsbelang het recht terzijde lijkt te schuiven. Om de staat (of een gemeentebestuur) als potentiéle roversbende te beteugelen moet de overheid zich bescheiden opstellen en in grote en kleine zaken het goede voorbeeld geven. De propaganda over en ten gunste van de tunnel, dat is géén bescheiden opstelling, misbruik van democratische waarden en leidt tot verdere aantasting van de integriteit van de lokale politiek.

Reactie: (hans stuijfbergen)
16-2-2014, 20:17
Ed, ik dacht eerst ook wat vreemd, zit er nu volgens dit college zomaar een museum in het stationsgebouw. Even later zag ik een stoomtreintje erbij staan. :)

Reactie: (Bert Laan)
16-2-2014, 17:50
Prachtig, Hans, schitterend weergegeven waar het de afgelopen jaar aan ontbroken heeft: eerlijke communicatie. Dat ze hun meerderheid in de raad goed voor zichzelf gebruikt hebben, dat moge duidelijk zijn, maar dat ze ook maar één burger hebben kunnen bereiken met een eerlijk, allesomvattend verhaal , dat kunnen ze niet beweren. Goed dat dit gezegd is. Zeker zo vlak voor de verkiezingen.

Reactie: (F. Wiggers)
16-2-2014, 17:35
Oh. Gaat de pas vernieuwde voetgangersbrug nu WEER op de schop? Prorail/NS ziet ons aankomen. :) Manipulatief leugentje. Omdat het cosmetisch mooier is. Omdat plaatjes zoveel veelzeggender zijn. Omdat daar verder geen rechten aan te ontlenen zijn. Omdat het met de verkiezingen nu even beter uitkomt. Gewoon, omdat het kan. De burger straffeloos onbeschaamd halfbakken informeren (bedonderen).

Reactie: (ed wagemaker)
16-2-2014, 16:45
Je vergeet wat, Hans, op een van de fraaie tekeningen zie ik een uithangbord met de tekst 'museum'. Zou daarbij gedacht zijn aan het Affichemuseum?