Kans groot dat Bibliotheek Grote Waal weer tijdelijk open gaat

ingevoerd op 11-1-2006

Na de PvdA-fractie laat nu ook de VVD-Hoorn weten dat zij de gesloten vestiging van de bibliotheek in de Grote Waal voorlopig wil openstellen. Het lijkt er op dat een meerderheid voor de tijdelijke openstelling is. De naderende verkiezingen lijken al effect te hebben...
 
(Aanvulling 12-1-06) Woensdagavond was een meerderheid van de gemeentelijke commissie voor het uittrekken van extra geld zodat de vestiging tijdelijk weer open kan.

Naar de mening van de VVD-Hoorn dient de bibliotheek in de Grote Waal weer open gesteld te worden totdat de vervangende voorzieningen voor jeugd en ouderen afdoende zijn georganiseerd. Dat er in de wijk een bibliotheekvoorziening moet blijven bestaan is een van de programmapunten van de liberalen. Alleen als die voorziening goed is geregeld, is de sluiting van het bibliotheekfiliaal acceptabel.
 
De fractie van de VVD-Hoorn realiseert zich dat de gemeenteraad extra middelen zal moeten uittrekken om deze tijdelijke openstelling te bekostigen, maar dat heeft men er graag voor over. “Voor ons is belangrijk dat er een continuïteit is in de voorziening in de Grote Waal” aldus fractiewoordvoerder Inge Wiebes, “sluiting van de bibliotheek zonder dat de vervangende voorzieningen zijn geregeld is daarom ongewenst”.

Wat de VVD-Hoorn betreft krijgt Bibliotheek Hoorn tot de zomervakantie de tijd om ervoor te zorgen dat er een bibliotheekservice voor de schoolgaande jeugd en een bezorgservice voor de ouderen wordt georganiseerd. Pas daarna kan het filiaal van de bibliotheek definitief worden gesloten.

Al bij het vaststellen van de bezuinigingen in november 2004 hebben de liberalen de andere partijen gewaarschuwd voor het gevolg dat dit zou hebben voor de bibliotheek: sluiting van het filiaal in de Grote Waal. Een toen door de fractie van de VVD voorgestelde herbezinning vond de politiek op dat moment niet nodig.

Pas toen duidelijk werd dat de Grote Waal inderdaad zonder bibliotheek zou komen te zitten sloeg de paniek toe.
Onder het motto “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” hoopt de fractie van de VVD-Hoorn erop dat een meerderheid van de raad net als zijzelf, het voorstel van de PvdA om de bibliotheek in de Grote Waal tijdelijk open te houden, zal steunen: “Een goede oplossing die de tijd geeft om iets vervangends te regelen. Daar hebben de bewoners meer aan dan op een zaterdagmorgen gratis tweedehands boeken uitdelen”.