Gemeente Hoorn erkent bevrijdingsdag niet

01-05-2015

COLUMN

Hoorn blijft je verbazen. Zou een goede slogan voor mijn woonplaats zijn. Steeds doet Hoorn, en dan vooral het gemeentebestuur, mij versteld staan… De afgelopen jaren had ik al geconcludeerd dat Hoorn weinig waarde hecht aan de viering van onze vrijheid, zie mijn eerdere columns met de titels “Bevrijdingsdag niet belangrijk voor gemeentebestuur Hoorn” en “Waarom kunnen we in Hoorn geen Bevrijdingsdag vieren?” Gelukkig is dankzij particulier initiatief en doorzettingsvermogen dit jaar een mooi programma voorbereid voor 5 mei. Maar dan krijg je toch weer zo’n teleurstellende houding vanuit het Hoornse stadhuis….

 

Want volgens onze Gemeente Hoorn is 5 mei 2015 GEEN officiële feestdag en moet er dus WEL betaald worden om te mogen parkeren in onze binnenstad op Bevrijdingsdag 2015! Ik vind dit godsgeklaagd en schaam mij voor mijn stad. De stad waar mijn familie (en vele anderen) voor vrijheid hebben geknokt, voert op deze officiele feestdag (landelijk erkend, eens in de 5 jaar) een parkeerregime waar ik kotsmisselijk van wordt. Geen vrijheid in Hoorn. Wel een boekhoudersmentaliteit.

 

Ik vind het al waardeloos dat we bezoekers (en zeker de buitenlandse) van onze stad wegpesten met een slecht functionerend parkeersysteem, maar dat mijn gemeente nu ook nog op Bevrijdingsdag 2015 geld wil binnenschrapen, GRHHH daar moet ik van kotsen. Uit principe.

 

Zie ook: www.dichtbij.nl/west-friesland/regio/artikel/3998665/let-op-ook-op-5-mei-gewoon-betaald-parkeren-in-hoorn.aspx

 

En www.hoorngids.nl/nw-7951-3/nieuws?SearchCriteria=bevrijdingsdag


Reacties
Reactie: (Bert Laan)
22-5-2015, 08:45
Dan zou ik hier maar niet al te lang meer verblijven als ik jou was. Als ik het gevoel zou hebben dat een site censuur zou toepassen, dan zou ik er niet willen zijn. Wees de wijste!

Reactie: (Gerry Blokdijk)
21-5-2015, 23:09
Bert, je kan het wel oneens zijn maar wat blijkt; anonieme reacties worden alleen door de redactie weggehaald als men zich kritisch op stelt tegen Hans. Andere anonieme reacties of reacties die helemaal niets met het item te maken hebben laat men gewoon staan. Voorbeelden genoeg op deze site. Dus ga nu niet vertellen dat er geen censuur wordt toegepast.

Reactie: (Dirck)
19-5-2015, 10:15
Zon&Feestdagen, mits geen koopzondag gratis, en dat zou inhouden dat de rechters elke boete indien het geen koopzondag is zullen seponeren! Dus niets betalen en hopen op vele boetes, kost veel en leverde niets op en dan moeten ze wel.. Zorg dat het vol staat op 5 mei!

Reactie: (Bert Laan)
10-5-2015, 10:31
Oneens. Hans laat mijn kritiek op zijn artikel keurig staan en bestrijdt het vervolgens netjes. Wat wordt weggehaald, zijn volgens mij de anonieme reacties. Dat is hier op deze site zo afgesproken..

Reactie: (Gerry Blokdijk)
9-5-2015, 19:43
Piet je hebt helemaal gelijk. Maar wat wil je het is het clubblad van Hans. Hij gaat inderdaad heel selectief te werk. Kritiek op zijn eigen stukjes worden gecensureerd. Zielig.

Reactie: (Piet Geluk)
9-5-2015, 16:59
Jammer dat je de berichtgeving censureert. Zegt genoeg.

Reactie: (Bert Laan)
4-5-2015, 13:30
Als ik de auto's en de parkeergelden mag vergeten, Hans, dan vergeet ik ook gaarne dat ik heb gereageerd op deze column. Wat "de nationale feestdag" betreft, ik hoorde eerst anderhalve week geleden dat ook mijn baas plots mee doet met het vieren van bevrijdingsdag, dus ik hoef morgen niet te werken. Ik zeg: proost! ;-p

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
3-5-2015, 21:47
Beste Bert, vergeet die auto en die parkeergelden. Je snapt mij nog steeds niet. Het is wel degelijk een officiële feestdag. Waarom erkent Gemeente Hoorn wel 1e, 4e en 6e Paas- of Kerstdag als feestdag en niet de bevrijding van ons land. Dat is mijn punt. En verder vind ik dat we als stad in het algemeen gastvrijer kunnen zijn. En de Drieboomlaan moet boom en autovrij. :)

Reactie: (ez livin)
3-5-2015, 13:54
Als de focus is gericht op de ergernis aan links en rechts geparkeerd blik, is het wellicht bevredigender om meer zaken aan te pakken. Sta geen overal neergekwakte fietsen, scooters etc. toe in de binnenstad. Gedoog geen zware motoren meer in de binnenstad, dat maakt het lopen en verblijven bijzonder onplezierig, los van de herrie. Dan krijgen we weer de situatie à la 1910. Lekker rustig. Kunnen de parkeermeters ook gelijk weg.

Reactie: (Jan van Leek)
3-5-2015, 11:48
Bert snakt meer naar een bevrijdingsdag van auto's zo te lezen. Elke dag een slalom langs de auto's op de Drieboomlaan lijkt me inderdaad ook geen feest. Hoe dan ook, een dagkaart Transferium is 2,30 euro, de parkeergarages 6,10 en RAC plek 3,00 en Noorderveemarkt en Vale Hen max 7,00 oer dag. Dat is buiten de gratis plek op de Nieuwe Wal. Voor elk wat wils lijkt me. Als men zich een auto kan veroorloven, kan er op bevrijdingsdag wel een paar euro parkeerkosten af. Het is al druk genoeg met die auto's in de stad. Bewoners willen op Bevrijdingsdag ook wel wat minder verkeersdruk.

Reactie: (Bert Laan)
3-5-2015, 11:19
Beste Hans (ja echt, ik vind je heel best), Evenzo mis je mijn punt. Ik zie niet in waarom de automobilst die dag wel privileges moet hebben en de treinreiziger (immers, NS is 100 procent eigendom) van de overheid) bijvoorbeeld niet. Het is door de regering niet als een vrije dag aangemerkt, sectoren kunnen zelf gaan zeggen of ze wel of niet meedoen aan "de viering van de vrijheid". Tweede punt wat ik graag benadrukt wil zien is dat we af moeten van die verongelijktheid van al die mensen die er maar van uit gaan dat ze met hun auto overal moeten kunnen staan. Ik woon zelf op de Drieboomlaan, die straat is een blikken schande geworden. Waarom overwegen mensen uberhaupt op zo'n dag met de auto het centrum in te gaan, waarom is het transferium niet goed genoeg? Derde punt dat ik wil benadrukken: waarom valt men over die paar euro's parkeergeld als men vervolgens de binnenstad in wandelt en voor 5 euro 2 koppen koffie bestelt, dan munten koopt voor wat andere consumpties en wellicht zelfs nog een paar tientjes aan een maaltijd in de stad besteed? Waarom is nou juist dat parkeerbedrag schandelijk? Zolang dit soort verongelijkte posts geplaatst blijven, zal er in die mentaliteit weinig veranderen . Hoe dan ook, Hans, wens ik je een bevrijdende dag ;-]

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
3-5-2015, 07:43
Beste Bert, je mist mijn punt: Onze gemeente erkent een belangrijke Nationale Feestdag, de viering van onze bevrijding, niet. Ik wil best betalen voor parkeren, maar niet op die dag. Er is ook geen reden voor. Er is geen gebrek aan ruimte, geen extra drukte, winkels zijn gesloten. Stadhuis overigens ook. En zelfs ik wordt moe van al dat verkeer- en parkeer-gedoe :) En vindt een fietstunnel van minstens 30 miljoen nog steeds van de gekke. Net zoals een autotunnel van minstens 60 miljoen. Voor die bedragen kun je onze binnenstad van een prachtig elektrisch kleinschalig openbaar vervoer systeem voorzien.

Reactie: (hill makkinje)
2-5-2015, 15:07
Feitelijk IS het al beschamend dát je voor parkeren moet betalen.... je betaald én wegen/motorrijtuigen belasting & accijns via brandstof, alsmede gemeentelijke belastingen dus basically heb je al 3 betaald voor het parkeren....... maar ja 't blijft hoorn he... calvinistisch to the bone maar logisch nadenken is er niet echt bij.....

Reactie: (Bert Laan)
2-5-2015, 14:47
Maar je auto kun je toch ook gratis parkeren? Dan staat ie alleen iets verder weg van de plek waar je de rest van je geld wilt uitgeven. En als je per se midden in de stad wilt staan,dan betaal je dus voor de verschafte schaarse ruimte, zoals een treinreiziger het perspnee; en de brandstof betaalt. Ik zie nog steeds niet in waarom automobilisten daarin privileges zouden moeten krijgen...

Reactie: (ez livin)
2-5-2015, 13:13
Een beetje rare vergelijkingen @Bert Laan. Een fiets stal je vrijwillig betaald om te voorkomen dat deze gestolen of beschadigd wordt. Je kunt deze immers ook openbaar en gratis tegen het hek zetten. Bij het openbaar vervoer betaal je het dienstdoende personeel en de gebruikte brandstof. Niets tegen betaald parkeren, maar niet op zo een officiële feestdag.

Reactie: (Bert Laan)
2-5-2015, 10:35
Dat er in heel Hoorn bijna niemand meer over iets anders praat dan het parkeerbeleid, dát vind ik beschamend. Wat zijn we een armoedig volk geworden als we zo massaal een opstand creëren over zoiets futiels. Waar komt het vandaan, dat gevoel dat voor de autobezitter alles gratis beschikbaar moet zijn? Zou de fietsenstalling bij het station die dag gratis zijn, denk je? Zouden trein en bus gratis zijn? Zou ik niet eens een keer een koppie koffie voor de werkelijke kostprijs kunnen kopen die dag? Echt mensen, als dit ons grootste probleem is dan gaan we het niet meer vinden met elkaar.

Reactie: (ez livin)
2-5-2015, 08:57
Door een onoordeelkundig aanbestedingsbeleid m.b.t. de parkeerautomaten, probeert de gemeente Hoorn, qua inkomsten, achteraf alsnog te redden wat er te redden valt. Dat hiervoor een officiële feestdag als 5 mei wordt misbruikt is beschamend. Inderdaad, dat voelen de inwoners en bezoekers van Hoorn.

Reactie: (Alice bouwman)
1-5-2015, 23:37
geen woorden voor Beschamend!!!!