Uitreiking eerste subsidiebeschikkingen rijksmonumenten

ingevoerd op 19-1-2006

Op maandag 23 januari 2006 overhandigt wethouder R. Tonnaer de eerste subsidiebeschikkingen op grond van de nieuwe Hoornse Stimuleringsregeling Restauraties Monumenten 2005 aan eigenaren van rijksmonumenten.
De gemeente Hoorn sprak vorig jaar haar bezorgdheid uit over het rijksbeleid op het gebied van de monumentenzorg. Restaurerende instellingen zoals de Stichting Stadsherstel Hoorn, de Vereniging Hendrick de Keyser, alsmede kerkelijke organisaties dreigden buiten de boot te vallen.

Inmiddels heeft de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevr. mr. M.C. van der Laan, naast de instandhoudingregeling (Brim) ook een beperkte restauratieregeling in het leven geroepen. Dit laatste mede onder druk van een aantal gemeenten (waaronder Hoorn), de VNG en diverse restaurerende instellingen.
Het blijkt echter dat deze regeling alleen voor grotere restauraties uitkomst biedt. Voor veel restauraties en het onderhoud van kerken en andere monumenten in eigendom van restaurerende instanties in Hoorn biedt deze regeling geen uitkomst.
Om die reden heeft de gemeente Hoorn een eigen regeling in het leven geroepen, waardoor de komende drie jaar € 600.000 (jaarlijks 200.000 euro) beschikbaar is.

2005-2010
In de periode tot het jaar 2010 liggen de restauratiebudgetten van het Rijk voor de gemeente Hoorn vast in beschikkingen of toezeggingen. Per jaar gaat het om een bedrag van rond de € 100.000, met als uitschieter € 164.000 in 2007. Gezien het grote aantal rijksmonumenten in Hoorn zijn dit geringe budgetten. De meeste restauraties worden in Hoorn dan ook noodgedwongen zonder rijkssubsidie uitgevoerd.

Dit maakt duidelijk hoe belangrijk het werk van de Stichting Stadsherstel en de Vereniging Hendrick de Keyser voor Hoorn is. Het zijn echter juist deze instellingen die bij het Rijk buiten de boot vallen. De Stichting Stadsherstel drijft op het enthousiasme en de deskundigheid van vrijwilligers. Stadsherstel koopt monumenten, restaureert ze, verkoopt ze vervolgens, maar beheert ze veelal niet. Daardoor komt Stadsherstel niet of nauwelijks in aanmerking voor subsidie. Dit terwijl de stichting de afgelopen dertig jaar maar liefst 42 restauratieprojecten heeft gerealiseerd.

Ook de Vereniging Hendrick de Keyser, die panden verwerft, restaureert en exploiteert, is voor Hoorn uiterst belangrijk. De vereniging heeft, na Amsterdam, haar meeste bezit in Hoorn. De Brim-regeling heeft tot gevolg dat Hendrick de Keyser niet meer met rijkssteun kan restaureren.
Stadsherstel en Hendrick de Keyser, alsmede eigenaren van monumentale kerken en non-profit organisaties kunnen dankzij Hoorns eigen regeling voor rijksmonumenten maximaal € 50.000 per project ontvangen.