Duurzame opknapbeurt 171 huurwoningen Venenlaankwartier

04-03-2016

In maart startte woningcorporatie Intermaris met een grote klus in het Venenlaankwartier in Hoorn. Bij 171 huurders gaat Intermaris de woning isoleren, zonnepanelen plaatsen en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Vorig jaar vroeg de verhuurder aan de bewoners of ze instemden met het project Duurzaam wonen. Maar liefst 92% zei ja tegen meer wooncomfort en lagere woonlasten.
 

 

Aannemer ToekomstGroep uit Andijk startte in februari met de voorbereiding. Bij een proefwoning aan de Oranjestraat 7 voerde de aannemer alle werkzaamheden uit. De werkzaamheden in de Beatrixlaan, Nassaustraat, Venenlaan 218 t/m 244, Mecklenburgs­traat, Mauritsstraat, Prins Bernhardstraat, Oranjestraat en Frederik Hendrikstraat pakt Intermaris in nauw overleg met Huurdersvereniging Venenlaankwartier aan. Jacqueline van Hoorn en Gonda en Adri de Vries van de huurdersvereniging hebben de werkzaamheden aan hun woningen al achter de rug. Zij hebben de werkzaamheden van dak tot vloer heel positief ervaren. “De uitvoering geeft tijdelijk een beetje rommel in huis, maar het is het waard. Wij zijn heel blij met een goed geïsoleerd huis en onze zonnepanelen, en dat voor een kleine huurverhoging die we weer terug verdienen op de energienota.”

 

Werkzaamheden

Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden voor de bouwvakantie klaar. Naast het isoleren van de woningen en het plaatsen van zonnepanelen krijgen de woningen ook een opknapbeurt aan de buitenkant. De bewoners krijgen nieuwe kozijnen met HR++ glas. Intermaris laat voegwerk herstellen en vervangt dakkapellen. Op de geïsoleerde daken liggen straks nieuwe dakpannen. Ook krijgen de woningen een badkamerventilator en worden oude cv-ketels vervangen.


Bewoners Intermaris zien woonlasten dalen door ‘Duurzaam Wonen’
Intermaris startte in 2014 het project Duurzaam Wonen. In drie jaar tijd verlaagt de corporatie voor bewoners van 2.500 woningen de energierekening: 1.500 krijgen een B-label en 1.000 een A-label.  ‘Door isolatie van de vloer, de gevel, het dak en het plaatsen van zonnepanelen hebben veel woningen nu een A-label. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vragen we van de bewoners een huurverhoging. De huurverhoging hangt af van de te verwachten energiebesparing. De bewoners zijn erg tevreden met de energiebesparende maatregelen’, vertelt projectleider Marlijn Hemprig.
 

DSC00548 DSC00548