De Zwembroek

Column van Stuurman aan wal

Het was een vreemde week. Maar misschien is dat tegenwoordig wel heel gewoon. Het nieuws is hijgerig en sensatiebelust geworden, waarbij veel nieuws is wat later anders blijkt te zijn of helemaal de moeite van het vermelden niet waard. Maar we smullen ervan. Zelfs een zogenaamd voetbalprogramma, waarin het nauwelijks over voetbal gaat en waar bij de vaste gasten een paar draadjes in de hersenen niet helemaal het juiste contact maken, wat door veel mensen weer heel leuk gevonden wordt (ja ik lach me rot), haalt het journaal en de voorpagina’s van alle kranten.

Vreemd dat ook maar iets wat deze mensen menen te moeten zeggen überhaupt serieus genomen wordt. Het zijn clowns in een circus. Maar blijkbaar is dit wat wij willen. Een groot media circus.

Kijken of ik de voorpagina van ons plaatselijk sufferdje haal. Afgelopen jaren heb ik mijn oor te luister gelegd in de Hoornse politiek. Natuurlijk kan ik niet alles onthullen want dan zal ik komende jaren met een kogelvrij vest en vier lijfwachten over de straten van onze mooie stad moeten wandelen. Dat gaat me net iets te ver. Nee ook ik merk dat je niet meer alles kunt zeggen. Hoornse politici blijken toch potentiële gevaarlijke ongeleide projectielen.  Dat blijkt soms uit besluitvorming maar vaker nog uit randzaken. En nu moet ik op mijn tellen passen en afwegen wat ik wel of niet kan lekken. Voor je het weet moet ik een veilig onderkomen zoeken in Surhuisterveen en dat is wel de laatste plaats in Nederland waar je wilt zijn.

Toch is algemeen bekend dat het college van B&W in Hoorn vaak na raadsvergaderingen nog ergens nababbelt. In de jaren zeventig dook men massaal de Stadskroeg in, waarna het ’s nachts nog lang luidruchtig bleef in de binnenstad. Tegenwoordig gaan ze met zijn allen naar de sauna. Transparantie en openheid zijn belangrijke waarden voor de Hoornse politiek. En dan moet je je letterlijk en figuurlijk weleens bloot geven.

Het gerucht wil echter dat dit niet gebeurt. Dat een aantal van hen zich weigert aan te passen aan de geldende normen en waarden die er in een sauna heersen. Nel Douw (SP) schijnt altijd in badpak te gaan. Samir Bashara houdt altijd zijn zwembroek aan (minuscuul dat wel) en Theo van Eijk doet helemaal niets uit. Houdt zelfs zijn stropdas om. En Ben Tap doet een badmuts op, omdat een sauna slecht schijnt te zijn voor je haar en ondanks beweringen cafeïneshampoo niet blijkt te helpen tegen haaruitval wat zijn grootste angst is. Judith de Jong daarentegen is typisch een kind van de jaren 70 en geeft zichzelf zelfs na het uitje naar de sauna nog transparant bloot als ze in haar Eva kostuum naar huis fietst.  Zou de PVDA altijd moeten doen, zeker op landelijk niveau.

Yvonne van Mastrigt, onze burgermoeder doet haar uiterste best om haar landelijke collega’s te overtuigen van deze vorm van teambuilding en transparantie. Zij gaat in de sauna zonder enkel probleem aan de bar met wie het ook wil een prettig gesprek aan, niet gehinderd door wat voor knellends dan ook en al helemaal geen gewetenswroeging. En dat is maar goed ook, er zijn landelijk al heel wat sauna’s naar de kl.t. gegaan omdat een bepaalde groep zich weigerde te conformeren aan de geldende sauna cultuur.

O ja, er zijn ergens nog wat schilderijen teruggevonden afkomstig uit ons Westfries Museum. Die waren daar in 2005 ontvreemd toen men vergeten was de voor en achterdeur dicht te doen, alle ramen open stonden en er nog geen geld was voor beveiligingcamera’s. Beelden waren er gemaakt door het verzorgingstehuis aan de overkant, maar daar werd er nooit op die dingen gekeken dus konden ze makkelijk weggehaald worden. Gelukkig zijn er nu vier terug. Nu de rest nog.

Zolang iedereen JPZ. Coen maar op zijn sokkel laat staan. Je moet er toch niet aan denken als ook nog onze VOC mentaliteit ons ontnomen wordt.

Tja soms is er gewoon weinig om je druk over te maken. Maar dat is tegenwoordig geen probleem. Dat doen anderen dan wel voor je. Zo en nu weer even een straatje om met de hond, het laatste uurtje van vanavond en ik vraag me af, terwijl ik naar ’m fluit; wie laat wie nu uit (zou dit nu plagiaat zijn ?)

Stuurman aan wal
 

De zwembroek De zwembroek