De Menenpoort of hoe gedenken is bedoeld

Column van Stuurman aan wal

Iedere avond precies om 20.00 uur wordt onder de Menenpoort in Ieper de ‘Last Post’ geblazen. Deze ceremonie, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, wordt uitgevoerd ter ere van de soldaten van het toenmalige Britse Rijk en van de geallieerden die in WO I in de ‘Ypres Salient’ gesneuveld zijn.

Het is ”aangrijpend en indrukwekkend” om te horen hoe deze ceremonie doorgaat, elke dag opnieuw, zomer en winter - bij elke weersomstandigheid.

Niemand die het betwist. Niemand in België die de vergelijking trekt met de huidige situatie in de wereld en hardop vraagt waarom het Westen alleen die slachtoffers eert. Nee dit is een eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. En zo hoort het. Daar kunnen wij in Nederland een voorbeeld aan nemen.

In Nederland is vrijheid doorgeslagen. Iedereen meent alles te kunnen roepen uit monde van vrijheid op meningsuiting. Dat is een relatief begrip. En alles moet ter discussie gesteld worden. Zwarte Piet als symbool van slavernij. Jpz. Coen als symbool van onderdrukking en moord en luitenant-kolonel Karremans als de kwade genius van het volledig falen (de zoveelste keer) van de Navo in voormalig Joegoslavië.

Of we maar even excuses willen aanbieden en een schadevergoeding betalen.

4 mei is dodenherdenking in Nederland. Dat was tot een aantal jaren geleden bedoeld als eerbetoon aan de 60.000.000 (ja zestig miljoen !!!!) mensen die in de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gelaten. Zelfs dat werd ter discussie gesteld. Waarom niet alle Nederlandse doden herdenken bij alle oorlogen waar wij betrokken bij zijn (geweest). Zo gezegd, zo gedaan.

Veel jongeren en met name een aantal allochtonen onder hen menen de twee minuten stilte te moeten verbreken met leuzen over de Islam, gescheld en het knetteren van hun opgevoerde scootertjes. Zij vinden ons verwerpelijk en laten dat op deze manier in een aantal plaatsen in Nederland ieder jaar weer blijken. Het is een minderheid. Dat is zeer zeker. Maar de domme gedachte hierachter begrijp ik niet.

Hier, in dit land, waar je op 4 mei om 20.00 uur gewoon twee minuten je kop dicht dient te houden uit respect voor het feit dat je hier tot overlast kunt zijn, in alle vrijheid naar school kunt gaan of, naar eigen keuze, het criminele pad kiezen, een baan zoeken of rondhangen met een ghettoblaster om de buurt van je aanwezigheid deel te maken, heb je het voorrecht in die vrijheid te (be)leven.

En die vrijheid vieren we in Nederland op 5 mei. Herdenken doen we op 4 mei. Dat is onze traditie en daar heeft een ieder zich aan te houden. Autochtoon, allochtoon, gewoon Toon, op deze dag willen wij hen herinneren die het leven gelaten hebben voor een vrij Europa. En de dag erop willen we dat vieren.

En nee, dat is niet te vergelijken met de huidige, zeer trieste, situatie in andere delen van de wereld. Ook dat vind ik heel erg. Maar 6 miljoen doden in gaskamers en 60.000.000 doden in zes jaar daar is niets mee te vergelijken.

De vrijheid is een groot goed. Pas op uw vrijheid en zorg dat anderen die respecteren, maar houdt ook de vrijheid van de mensen om u heen in de gaten. Neem uw vrijheid, maar wel slechts tot aan de grens van de vrijheid van de ander.

Stuurman aan wal

Meningen geuit in de column zijn geheel voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Menenpoort in Ieper Menenpoort in Ieper

Reacties
Reactie: (hans hoornsman)
5-5-2016, 10:05
Beste Stuurman, Eens of oneens doet niet ter zake. Maar je wens om om acht uur twee minuten 'de kop dicht te houden' is in Hoorn in ieder geval op een indrukwekkende manier in vervulling gegaan. Geen enkele jongere die - zelfs niet in de verte - zijn stembanden gebruikte, geen enkele allochtone die ook maar overweeg om zijn lippen te bewegen. Slechts de vogels rondom de Grote Kerk, het ritselen van het jonge blad, af en toe het geluid van een wapperende vlag-half-stok. En voor de rest stilte. Ook na het Wilhelmus tijdens de voortreffelijke bijdragen van de kinderstadsdichter en van pastor Gerard Weel. En dat allemaal in VRIJHEID!