De kerk als kroeg en het dondergeloof

Column van Stuurman aan wal

Je zou bijna denken dat de partij niet meer bestaat. Hoorn Lokaal (lokaal zijn we allemaal, tja tussen een dergelijke simpelheid is geen speld te krijgen) onder bekwame leiding van Joke van der Meij. Dat wil ik haar nog wel even gunnen. En ze heeft een vraag gesteld aan het college van B&W waarvan ik me afvraag waarom de overige lokale partijen daar niet gezamenlijk vragen over hebben gesteld.

Tot in 1975 deden de kerkgangers van de Nederlands Hervormde kerk daar hun gebeden in de hoop door de Heere gehoord te worden.

De eerste kerk op deze plek leek een beetje op de Oude Bavo kerk in Haarlem. Een brand op 3 augustus 1838 maakte een einde aan deze bijzondere kerk. Dat niet alle zegen voor deze kerk van boven komt werd duidelijk in 1878 toen Hoorn geteisterd werd door zwaar onweer en de bliksem insloeg in de Grote kerk die voor de tweede keer in veertig jaar weer tot de grond toe afbrandde.

De kerkgangers gingen in 1975 uit de kerkbankjes. De gemeente nam de kerk (toren) in bezit. Er kwamen woningen en wat winkels. Mooie bestemming zou je zeggen en dat was het ook. Behalve bij zware storm. Dan zit je in je appartementje bovenin niet echt fijn.

Vanaf 8 januari dit jaar kreeg de Grote kerk een nieuwe bestemming. Een Foodmarket. Achter de Foodmarket zit Fletcha Events. Het college van B&W had toen al kunnen weten dat dat leuk klonk, maar op iets heel anders zou uitlopen. Helaas, zoals zo vaak, dacht het college er toch het hare van. Typische politieke naïviteit of gewoon weer eens dom? Die vraag is een hypothetische. Die mag u zelf beantwoorden.

Feit is dat de kerk een grote kroeg is geworden waar zo af en toe ook nog grootschalige evenementen worden georganiseerd. In de meeste dorpen heb je de kroeg naast de kerk. In Hoorn zit de kroeg in de kerk. Is dit erg? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. In mijn optiek is er sprake van valse concurrentie met de huidige horeca gelegenheden in de binnenstad. En die hebben het al moeilijk zat. En die grootschalige evenementen? Die hebben tot op heden weinig met iets wat op een Foodmarket lijkt te maken.

Kun je dat Fletcha Events aanrekenen? Kun je een voetballer een overtreding aanrekenen als een scheidsrechter van alles toelaat in een wedstrijd? Natuurlijk kan dat. Die voetballer heeft ooit geleerd dat sport iets te maken heeft met sportiviteit. Maar ook dat de scheidsrechter de regels dient te hanteren en de grenzen te bepalen. En in die laatste twee hebben vele colleges van B&W de afgelopen jaren hun brevet van onvermogen getoond.

Vandaar dat Hoorn Lokaal heel terecht kritische vragen heeft gesteld over de werkelijke bestemming van de Grote kerk. Helaas herkende het college van B&W zich niet in de kritische vragen. De vraag is of het college van B&W zich überhaupt herkent in wat voor kritische vraagstelling dan ook.

En Hoorn Lokaal? Die heeft klukkluk uit de oude doos gehaald en gevraagd om een regendans te doen. En dat lijkt me niet verstandig. Als Thor, Indra, Perunu, Taran en Zeus ontwaken is dat de goden verzoeken. Dan breekt de donder los. En het verleden heeft uitgewezen waar dat toe kan leiden.

Dus dames en heren van het college van B&W. Ontwaak uit uw slaap en herken u voor de verandering weleens in bepaalde zaken. Of lees gewoon het boek van Conn Iggulden; Caesar. De toorn van de goden. Niet omdat u bijgelovig dient te zijn. Maar gewoon omdat het een goed boek is. Goed voor de algemene ontwikkeling.

Misschien dat Joke van der Meij u allen beter dit boek had kunnen schenken. Dat is beter dan met losse flodders schieten.

Stuurman aan wal

Meningen geuit in de column zijn geheel voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

De Grote Kerk De Grote Kerk