Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden

Column van Stuurman aan wal

Geachte burgemeester, hoogedelachtbare heer Nieuwenburg, beste Jan. Het is voor mij nog aftasten hoe ik u/je mag noemen. Die keuze laat ik dan ook aan u/jou over. Vooralsnog houd ik vanwege mij aangeleerde omgangsnormen het bij burgemeester en u.

Voel u niet aangesproken door de titel. Voor veel geld schrijf ik een column en een schreeuwende kop trekt meestal wat meer lezers. Van dat trucje maak ik nu gebruik. Uiteindelijk moet er ook bij mij brood op de plank. Nu we het daar toch over hebben. U heeft aangegeven om de komende maanden zo veel mogelijk inwoners van onze stad te ontmoeten, om zo de mensen, de stad en de verhalen in de stad te leren kennen. Uw oproep aan Hoorn: ‘Nodig mij uit aan tafel!’  neem ik daarom graag aan. Hierbij een uitnodiging voor een fictief colloquium. Ik spreek de hoop uit dat u het wilt accepteren en met mij in gesprek wilt gaan op deze mooie plek.

Voor een goed gesprek is niet veel nodig. Een broodje kroket en een cola light of een kopje koffie. Komen we zeker de tijd mee door.

Mag ik beginnen? De jaarrekening van 2015 van Hoorn is afgesloten met een voorlopig positief resultaat van 9.300.000 euro. Dit komt vooral doordat de kosten voor de zorgtaken (Jeugdzorg en Wmo) lager zijn dan de uitkering die de gemeente hiervoor vanuit het Rijk krijgt. Dit is best wat veel (eigenlijk schandalig en zorgelijk veel) en is ten koste gegaan van hen die zorg nodig hebben en van hen die die zorg verlenen. Mogelijk dat u op de site van het Nibud eens kunt  lezen hoe verstandig om te gaan met centjes die in zwarte letters (ja ik weet het, een gevaarlijk woord dezer dagen) als positief saldo bijgeschreven worden.

En mogelijk dat u er voor kunt zorgen dat dit geld weer terecht komt bij hen waar het hoort en bij hen die het nodig hebben. Dat zijn nu toevallig ook degenen waar dat positief resultaat vandaan is gekomen. Dat is niet alleen eerlijk, maar ook een vorm van solidariteit en barmhartigheid, al komen die laatste twee woorden niet in het dictionaire van het Hoorns college van B&W voor. Dus terug dat geld naar de Jeugdzorg en het Wmo. Niet naar wachtgelden of uitstapjes van (voormalige) lokale politici, een plaatselijke voetbalclub, een lokale omroep (die zichzelf als blijk van bestaansrecht sowieso zelf dient te voorzien van financiële middelen) of een of ander dubieus kunstproject.

Vanuit een nog niet heel ver verleden betalen inwoners van Hoorn nog altijd mee aan een gevalletje van bouwfraude en het ineenstorten van een schouwburg. Daar was de toenmalige politiek verantwoordelijk voor.

En dan iets wat mij de laatste tijd erg bezighoudt. Het Sinterklaasseizoen is vroeg begonnen dit jaar. Voor mij is de lol er nu al af. Met name op Twitter en Facebook speelt deze discussie. Nu zijn deze media het afvoerputje van de beschaving en dat blijkt ook wel aan de bijdragen van alle deelnemers in deze discussie. Alle nuance is zoek. Van mij mogen Pieten Smurfen worden en blauw. Maar heel de wereld staat in brand en in Nederland is niets belangrijkers dan Zwarte Piet, ene Max Verstappen en een visarend in een meertje ergens in Nederland. En iedereen voelt zich maar gediscrimineerd. Het modewoordje van 2016. Hoe wordt de Sinterklaasintocht dit jaar in Hoorn? Mochten Pieten onverhoopt vervangen worden door de Smurfen wilt u dan de Smurfin niet vergeten?

En uw ambtenaren? Heeft u al een beetje een kijkje genomen in de keuken van het gemeentehuis? Is het u al opgevallen dat het soms net op de Engelse Tv-serie Yes Minister lijkt in Hoorn? Dat bepaalde ambtenaren op bepaalde posities gewoon hun gang gaan zonder acht te slaan op de mening van welke wethouder dan ook die over die zaken gaat? En degene die wel hun best doen voor iets wat het algemeen belang aangaat niet altijd even zo goed gewaardeerd worden?  Hoe ik dat weet? Proefondervindelijk en niet geheel tot genoegen.

Het doet me denken aan een dialoog uit die serie;

Bernard: But surely the citizens of a democracy have a right to know.
Sir Humphrey Appleby: No. They have a right to be ignorant. Knowledge only means complicity in guilt; ignorance has a certain dignity.

Zo het broodje kroket is op, het glas is leeg. Tijd voor u om naar het volgende gesprek te gaan. Bedankt voor uw tijd. Veel plezier bij het leren kennen van onze mooie stad en haar mensen.

Stuurman aan wal

Meningen geuit in de column zijn geheel voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
7-6-2016, 16:42
Mooie monoloog Stuurman. Al iets vernomen van de gewenste gesprekspartner?