Helden

Column van Lichtpuntje

Als ik de media moet geloven, dan hebben we in ons land een ongekend aantal helden. Regelmatig lees of hoor je weer dat een persoon genoemd wordt die tot held verheven wordt. De Wereld Draait Door maakte het helemaal bont. Ze had in haar programma van vrijdag de 20e als thema:  ‘helden’. Een aantal bn-ers mocht zijn of haar held noemen en toelichten waarom deze persoon gekozen werd. Onder de bn-ers waren regelmatig in dit programma terugkerende gasten als: Peter Vandermeersch, Antoinette Scheulderman, Erik Dijkstra, Fidan Ekiz, Ali B, Erben Wennemars e.a.

Opvallend was het aantal sporters dat tot held verheven werd. Vanzelfsprekend was Max Verstappen er een van. Hij werd tot held gebombardeerd vanwege het winnen van een Formule I wedstrijd. Inderdaad een opvallende prestatie, gezien zijn leeftijd en de korte periode dat hij Formule I racer is.
Maar bij een held denk je aan een persoon die zich zonder enig eigenbelang, zelfs met gevaar voor eigen leven, inzet voor het welzijn van een ander.
Of er bij Max sprake is van geen enkel eigen belang, waag ik te betwijfelen. En ook heeft hij dit niet uitsluitend gepresteerd in het belang van het welzijn van het Nederlandse volk.
Hij heeft het geluk gehad dat hij geboren werd met een uitgesproken talent en bovendien als zoon van een Formule I racer, die hem, al vanaf zijn zesde, trainde en alle ins en outs van het racen bijbracht. Het zou ongelofelijk dom van hem zijn geweest om al deze gratis mee gekregen gunsten niet te benutten. Zeker niet in een vak waarin je veelvoudig miljonair kunt worden, zonder dat je er eerst jaren hard voor moet studeren of keihard moet werken. Je kunt gerust stellen dat hij geen enkel risico liep door in de voetsporen van zijn vader te treden.

Andere sporters die genoemd werden waren Johan Cruyff en Daphne Schippers. Twee mensen die bewondering afdwingen door hun prestaties en gedrag, maar die zich zelf nooit een held zouden noemen.
En sinds kort hebben we er weer een nationale held bij: Kiki Bertens. Als qualifier is ze onverwacht ver gekomen in het grand slem toernooi op Ronald Garros. Maar om haar daarvoor een heldin te noemen ……. Met de vijf ton bonus is ze ruimschoots voor haar inspanningen beloond.

Opmerkelijk in het programma De Wereld Draait Door was, dat juist een Nederlander van Marokkaanse afkomst, te weten Ali B,  de anderen erop moest wijzen dat in zijn optiek een persoon zich pas heldhaftig gedraagt als hij met gevaar voor eigen leven een ander redt. Hij was dan ook de enige die een passend voorbeeld daarvan had. Weliswaar was het in dit geval een hond die een kind beschermde dat door een slang aangevallen werd, maar dat doet niets af aan de heldhaftigheid van zijn gedrag. De hond, die door de slang gebeten werd, had daarbij bijna het leven verloren. Hij kon maar op het nippertje gered worden.

Ook De Telegraaf (wie anders) van 4 juni schrijft onder de kop: ‘Hunkeren naar nieuwe helden’ dat we in één week tijd drie nieuwe helden erbij gekregen hebben. En daarbij doelden ze op drie sporters.

Het is een degradatie van het begrip ‘held’, zoals zoveel begrippen gedegradeerd worden. En erg jammer voor diegenen die zich als een echte held gedragen hebben en die nu op een lijn geplaatst worden met sporters die een wedstrijd gewonnen hebben.

 

Lichtpuntje

Held Held