Verslag wijkoverleg Leefbaarheid Risdam-Noord van 23 juni 2016

28-06-2016

Aanwezig agendacommissie: P. Kaarls, F. van Feggelen, E. Jeunink en G de Vries (verslag). Gemeente: F. van Barneveld. 16 bewoners en 12 afmeldingen.     

Gastsprekers:  Barbara van Straaten (Intermaris) en Annemiek de Korte gemeente Hoorn en Esther Jeunink (straatpastor).

Na een welkom door de voorzitter en mededelingen over de voortgang Whattsapp team en Nextdoor Risdam-Noord en zijn spijt uit omtrent het niet aanwezig zijn van Chris de Meij (Stadslandbouw) geeft hij het woord aan de dames de Korte en Van Straaten die een presentatie geven omtrent het voorkomen (preventie) van huurschulden.

Sinds oktober 2015 is een gezamenlijk project gestart van Intermaris met de gemeente Hoorn met als doel het voorkomen van hoge kosten/schulden en huisuitzetting van huurders/bewoners van Intermaris en de gemeente Hoorn. Het is bedoelt als preventie (voorkomen oplopende schulden). Wanneer huurders een paar maanden achterstand hebben krijgt men een brief tot betaling, reageert men niet krijgt men een tweede  brief met het verzoek tot betaling (waarschuwing). Als laatste wordt telefonisch contact gezocht en volgt een huisbezoek en wordt gekeken of deze situatie past voor aanmelding b.v. schuld hulp verlening of dat er andere oplossingen voorhanden zijn. Sommige huurders hebben b.v. geen overzicht meer over hun financiën, dan volgt er een ”budgetgesprek” (gemeentehuis) daar wordt gekeken naar inkomsten en uitgaven, en komt er eventueel een regeling tot betaling waarbij normaal gesproken binnen 6 maanden de schuld moet zijn afgelost. Lukt niet altijd soms zijn er veel meer schulden, dan wordt de achterstand bevroren,  wordt even stil  gezet totdat er andere maatregelen zijns getroffen.  De lopende huur moet dan wel worden voldaan en er wordt door verwezen naar derden. Wat het gesprek  betreft, wanneer binnen het betreffende gezin kinderen zijn wordt het gesprek in de avond gepland om te voorkomen dat kinderen met deze problematiek worden belast. Er wordt altijd gevraagd of men binnen mag komen, dat zorgt bijna nooit voor problemen. Wanneer men tijdens het gesprek laat weten de achterstand nu wel te kunnen betalen kan men het bedrag ter plekke via een meegenomen pinapparaat betalen of anderszins een regeling treffen.

Wat betreft dienstverlening: er zijn budgetmaatjes, budgetbeheer, bewindvoering, 1.Hoorn, Vangnet en advies, GGZ, Vrijwilligerspunt. Een gesprek heeft ook een sociale functie bv.  dat men ziet dat iemand eenzaam is of iets anders aan de hand is, dan wordt actie ondernomen.  Wanneer huurder zelf contact zoekt is afspraak mogelijk binnen 1 week en richt het zich op inkomsten en uitgaven, betaalregeling op maat, eventueel door verwijzing.

Vragen en opmerkingen: Kunnen jullie de oorzaak kaderen:  te veel boodschappen halen, scheiding, abonnementen, drank/roken, etc.  Niet echt er zijn vele persoonlijke oorzaken. Er wordt niets gedaan zonder toestemming van de huurder. Het is een laagdrempelige hulpverlening.  Op de betreffende websites staat alle informatie.
We zijn als overleg het er over eens dat het een mooie dienstverlening is waar we van hopen dat mensen er mee geholpen zijn om het leven weer op de rails te krijgen.
De dames wordt veel succes toegewenst met deze mooie dienstverlening!

Esther Jeunink (straatpastor
) gemeente Hoorn. Vanuit de raad van Kerken gemeente Hoorn. In grotere steden waren al straatpastors met positief resultaat vandaar dat ook in Hoorn dit is opgepakt vanuit de Raad van Kerken. Taak straatpastor er zijn voor mensen die geen vaste woon of verblijfplaats hebben of die om andere reden veel op straat te vinden zijn. Esther geeft aan dat haar werk ligt bij de opvang van het Leger des Heils ook de nachtopvang aan het Keern,  DNO Doen, begeleiding en opvang wonen aan de Scheerder, en de trainingshuizen (10) voor gezinnen met problemen. In Hoorn zijn  veel daklozen die een normaal leven hebben gehad en door allerlei uiteenlopende omstandigheden dakloos zijn geworden, vaak gewoon Westfriezen.
Aantal daklozen in Nederland 17000 in (2009) en 31000 nu, waarvan 80% man en 20 % vrouw, die vooral door marginale oorzaken op ”straat” zijn gekomen o.a. door verlies van woning/uitzetting, baanverlies, inkomensachteruitgang, schulden, verlaten van instituten verstoorde relaties, netwerk kwijtraken, hervestiging (remigratie) in Nederland  en aantrekkingskracht van de straat.  Oplossingen via bestaande instanties  zoals Leger des Heils, DNO en andere hulpverleningsorganisaties. Traject buiten hulpverlening om: Straatpastor die er is voor o.a. aandacht, er zijn, vooral luisteren, zingeving, aanklampbaar zijn.  De daklozen zijn blij dat Esther er is dit bleek duidelijk doordat ze zag hoe blij ze waren bij haar terugkeer na haar twee weken durende vakantie. Ze kunnen bij haar terecht en weten dat het een vertrouwensrelatie is die veilig is. Er wordt niets geëist wel met aandacht naar hen geluisterd. Ze praten veel maar luisteren minder. Bij de opvang komen ook verslaafde van de Breijderstichting die wel een huis hebben maar ook bij de opvang komen.  Zorg: met Kerst is er een Kerstmaaltijd verstrekt en na afloop heeft Esther een prachtige door hen gemaakte kerstkaart gekregen. Er wordt ook door Esther door verwezen naar de Hulpverlening Westfriese kerken of andere instanties. Samen wordt gekeken naar een beter leven voor hen. Zo nu en dan doet Esther haar verhaal in een kerk waarbij ze wordt uitgenodigd.  Het is vooral ”zien, bewogen worden en in beweging komen”.  Esther gaat uit van christelijke waarden. Ook Esther wordt bedankt voor haar heldere uiteenzetting, moeilijk maar waardevol werk wat ze met veel enthousiasme doet. Het is mooi wanneer je zoveel voor deze mensen kunt betekenen.  De voorzitter bedankt Esther en tevens voor haar waardevolle inbreng de afgelopen jaren in de agendacommissie die ze vanaf nu gaat verlaten. Haar werk eist teveel tijd om lid te blijven van de agendacommissie. Namens de agendacommissie en namens het overleg wordt haar een boeket bloemen aangeboden.
Esther heel erg bedankt we zullen je missen.

De voorzitter
wijst nog op de mooie bloembak naast de ingang van het wijkcentrum waar mevrouw van Diepen met kinderen van de basisschool aan heeft gewerkt, zij heeft in een eerder overleg hier over vertelt.

Frans van Barneveld laat weten dat het JOP is geplaatst (carpoolplek Wogmergouw)  jongeren zijn er blij mee. Gemeente heeft een andere kijk gekregen op zebrapaden en rotondes, deze worden hier en daar aangepast. Op verzoek van het overleg is het zebrapad Akkerwinde/Opgang duidelijker gemaakt. De verkeersaanpassing aan de Dorpsstraat  Zwaag voldoet voor meer veiligheid voor de fietser prima. Veiliger en schoner, niet meer achter de auto´s met hun uitlaatgassen, maar er voor en ook meer in het zicht .

De voorzitter sluit de vergadering onder dankzegging aan allen en wenst hen een prettige vakantie en/of een  mooie zomer en graag tot de volgende vergadering op:

8 september 2016 waar onze nieuwe Burgemeester bij aanwezig zal zijn.

Let op dus niet op 15 of 22 september maar op 8 september 2016.

Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord