Een hete zomer

Column van Stuurman aan wal

Het is me het hete zomermaandje wel, juli. Driehonderd doden in Bagdad, voornamelijk vrouwen en kinderen, van wie van sommigen dertig km verderop nog wat stukken arm, been of ogen zijn teruggevonden. Vrachtauto vol explosieven. Nauwelijks aandacht van de media in Europa.

Een gek die in Nice met een vrachtwagen op een menigte inrijdt. Echt niet origineel. Was in 2009 tijdens Koninginnedag al eens in Apeldoorn gedaan. Met een Suzuki Swift. Wat minder slachtoffers maar het idee was hetzelfde. Had er patent op moeten vragen die Karst T.

Poging tot staatsgreep in Turkije. Mislukt natuurlijk. De bevolking kwam in opstand na een oproep van Erdogan. Om voor de vrijheid van Turkije op te komen. Huh? Vrijheid? Erdogan? Was dat niet de man die opdracht gaf om de protesten in Turkije tussen 28 mei en 2 juni 2013 hardhandig neer te slaan? Drie en een half miljoen mensen hebben toen naar schatting deelgenomen aan bijna vijfduizend demonstraties in heel Turkije. Tweeëntwintig mensen werden gedood en meer dan achtduizend raakten gewond, velen zeer ernstig, toen in 2013. En die mensen laten zich nu voor het karretje spannen voor het redden van een dictatoriale democratie? Zijn ze dan echt zo snel vergeten of willen ze het gewoon niet weten?

In Duitsland krijgt in een winkelcentrum in München een klant bij McDonald’s ruzie over de prijs van een voordeel menu. Hij vindt het te duur en gaat daarom maar rond zich heen schieten. Dat smaakt echt niet naar meer.

Nou dan maar op vakantie. Medelij moet je eigenlijk met ze hebben. Al proberen ze zelf afgunst op te wekken. Niet omdat ze zich een slag in de rondte hebben gewerkt om hun werk op tijd af te krijgen. De hele week overwerken om zoveel mogelijk bij te zijn met het werk. Ook niet omdat ze drie dagen lang hebben gezwoegd om de koffers te pakken.

En dan het ergste. Anderen proberen te imponeren. Net zolang rijden totdat ze de zon hebben gevonden. Maakt niet uit hoever ze moeten rijden. Ook nog te moeten liegen tegen alles en iedereen dat je het leuk vindt om op vakantie te gaan, dat maakt ze beklagenswaardig. Want het is helemaal niet leuk. Het is rampzalig! Eerst moet je de tent testen. Zijn alle haringen er? De scheerlijnen a) compleet en b) niet gebroken? De eerste ruzie van het gelukkige echtpaar is een feit. De ergernis begint langzaam te komen. Olé.

Al rond Antwerpen rijden ze zich hopeloos vast.  Met Lille, Parijs of Lyon nog voor de boeg ontstaat kortsluiting in hun brein. Ze hebben airco, zeg je. No problem. Maar zie de raampjes maar eens dicht te houden met drie blèrende kinderen achterin. Die etterzakjes. Het hele jaar heb je ze niet gehoord, omdat je ze niet gezien hebt.

Die rot koters achterin de auto zijn bij Breda al uitgegamed, klaar met hun iPod en de achterbank ontaardt in oorlogsgebied. Vader of moeder moet de auto dan wel op een zonovergoten P parkeren en proberen op zijn of haar eigen manier de rol van vrederechter geloofwaardig te spelen. Helaas denken ze allebei verschillend over die rol, zodat hen een kille eerste tentnacht wacht. Maar ach, niet anders dan thuis. Olé.

Stiekem dromen ze ervan niet op vakantie te hoeven. Gewoon thuisblijven. Een lege straat. Alleen de mussen tsjilpen in de dakgoot. Alle buren ergens in het snikhete zuiden. En liggend op de bank of in de tuin met een blikje bier, een wijntje en een randdebiel tijdschrift, denkend aan de vakantiestress die ze zijn misgelopen. Al die medelanders dankend die zich stortten op de Route du Soleil, jagend op hun vakantiedroom die ze in hun eigen tuin gevonden zouden kunnen hebben.

Het is wetenschappelijk bewezen. Vakantie is ongezonder dan thuisblijven. Maar ja, wat gaan ze tegen de familie, de buren en de kennissen zeggen? Nou dan maar vol stress de Autobahn op. Op naar de zon. En ze denken allemaal; was de vakantie maar alweer voorbij. Olé.

En het stukje over vakantie heb ik niet zelf bedacht. Zo origineel ben ik namelijk niet. Melania Trump dacht hetzelfde. Ze hield een speech. Letterlijk gejat van Michelle Obama.  Die hield haar speech in 2008. Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden. De hele wereld is knettergek. Ik heb even nergens meer een mening over.
Fijne vakantie.

Stuurman aan wal

Meningen geuit in de column zijn geheel voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

hete zomer hete zomer