Verslag van het wijkoverleg Risdam-Noord op 8 september 2016

16-09-2016

Aanwezig agendacommissie: P. Kaarls (voorzitter), F. van Feggelen en G. de Vries (verslag).

Gemeente: S. Yuksel, F. van Barneveld.

Politiek: K. van ´t Klooster, C. de Meij, J. van der Veer, 14 afmeldingen en 20 bewoners. Gastsprekers: M. Smiers (zonnepanelen), I. Karsten (DemenTalent), J. Sluis (DemenTalent), E. Stegemeijer (wijkverpleegkundige dementieteam Omring), C. de Meij Stadslandbouw) en S. Yuksel (actieplan Zorgzame samenleving) gemeente Hoorn.

Na een welkom door de voorzitter en enkele mededelingen over: dat de Burgemeester zich moest afmelden voor dit overleg, op het plein voor de Cogge op 27 september 1.Hoorn aandacht vraagt voor eenzaamheid wat aansluit bij ”Hulp Dichtbij”. Voorts vraagt hij aandacht voor ”Buurten in de Cogge” eenmaal per twee weken op de donderdagochtend waarbij iedereen welkom is. Neem ook eens een buurtbewoner mee. Alle (voorzitters) van de wijk overlegorganen bijeen zijn geweest om gezamenlijk te overleggen “hoe nu verder”.

Wat o.a. aan de orde kwam is de geringe opkomst van buurtbewoners en hoe daar een positieve invloed op te krijgen. Ingekomen e-mail van een wijkbewoner die de gemeente een positief bericht geeft t.a.v. het stopzetten van de afvoer van het slib. De daarmee gepaarde stank tussen De Weegbree en De Kerketuin lijkt afgenomen. Lijkt want er zijn nadien nog een aantal klachten geweest. E-mail schrijver vraagt en passant of er iets gedaan kan worden aan de voetpaden alwaar enige tegels scheef liggen.

Omtrent de Kliko’s geeft de voorzitter aan dat hij in gesprek is met de Gemeente en dat er een evaluatie aan staat te komen.

Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan Michel Smiers die vertelt over het burgerinitiatief om Hoorn door middel van het plaatsen van zonnepanelen (op o.a. de brandweerkazerne en andere zich daarvoor lenende panden) de stad ”duurzaam/neutraal” te maken (minder uitstoot).

De ”Zonnecorporatie West-Friesland” richt zich op o.a. appartementen, of daar waar het dak op het noorden ligt of waar mensen zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen. In eerste instantie gaat men aan de slag bij de Brandweerkazerne aan de Nieuwe Wal. De energie wordt gewonnen binnen een postcode en deze bewoners kunnen certificaten kopen (één certificaat staat voor één paneel). Het is een virtueel gebeuren, één paneel kost € 350/400 wat je ongeveer in 10 jaar terug verdient. Voor de administratie van het geheel dient men over te stappen naar Greenchoice. het doel: de stad Hoorn ”Duurzaam” maken.

Daarna geeft de voorzitter het woord aan Ingrethe Karsten projectleider DemenTalent. Ingrethe is met nog twee collega´s in juli gestart met de uitvoering van het project ”DemenTalent” dat via de innovatie tender ”Zorgzame Samenleving” van de gemeente Hoorn subsidie heeft ontvangen om binnen een bestek van 2 jaar dit project zo neer te zetten dat het zelfstandig verder kan. Zij doet dit samen met de twee projectleiders (mensen met dementie) Jur Sluis en Chris Lammers waarbij Alma Lakeman (Wilgaerden) ook ondersteuning geeft. Partners in deze zijn: Omring, Wilgaerden, Geriant, MEE&de Wering, vrijwilligerspunt, Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland, ouderenraad Hoorn, Dirkse Anders Zorg (DAZ (deskundige ondersteuning) en de gemeente Hoorn (ondersteuning en financiering). DemenTalent loopt ook al in meerdere plaatsen in het land o.a. in Oss. Beide projectleiders (Jur en Chris) zijn gestart met het bezoeken van scholen en verenigingen waar zij uitleg geven over DemenTalent en tegelijkertijd de vraag stellen om vrijwilligers met dementie t.z.t. te plaatsen binnen hun vereniging.

Voor verder uitleg geeft Ingrethe het woord aan Jur Sluis. Jur Sluis stelt zich voor en vertelt dat hij een goede baan had maar doordat hij steken liet vallen ontslagen is maar wel met een goede regeling. Er werd vastgesteld dat hij dementie heeft en daardoor zat hij hele dagen thuis op de bank en dat voelde niet goed. Doordat hij als projectleider mee doet aan DemenTalent heeft zijn leven weer zin en heeft inmiddels vele contacten. Jur en Chris hebben de afgelopen maanden sportverenigingen en scholen bezocht om te vragen of men mee wil doen aan het project d.m.v. vrijwilligersplaatsen te creëren voor mensen met dementie. Waarbij is gekeken naar wat kan men verwachten en welke begeleiding nodig is! Allen waren enthousiast, nu wordt gezocht naar mensen met dementie die zich daarin willen inpassen en dus gebruik van willen maken. Het is belangrijk dat meer mensen het weten zodat zij de doelgroep er op kunnen wijzen. Op dementie rust een ”stigma” dat willen wij en de gemeente Hoorn hiermee teniet doen, en willen met dit project bereiken dat mensen met dementie langer in de maatschappij kunnen blijven functioneren. Het is goed dat mensen met dementie zolang mogelijk actief blijven.

Erica Stegemeijer wijkverpleegkundige van het dementieteam Omring. Dit team is speciaal voor mensen met dementie en geheugen problemen. Zij vertelt dat zij iets meer tijd kunnen besteden aan hun cliënten zodat naast het bespreken van het ”Zorgplan”ook even tijd is voor een praatje waardoor je goed op de hoogte blijft van het verloop. Dementie is een hersenbeschadiging waardoor geheugen problemen ontstaan door verschillende oorzaken en die veel verschillende vormen kent. De hulpvraag is dan ook zeer verschillend, ook al door het stadium waarin men verkeerd. Ook is het van belang of er een partner is of een dochter/zoon in de buurt of dat men alleenstaand is en geen kinderen heeft of ver weg woont. Omring kan alle zorg verlenen die nodig is in de thuissituatie echter wanneer men gaat ”dwalen” of anderszins waardoor de veiligheid in het gedrang komt wordt er naar een andere oplossingen gezocht, altijd in volledig overleg met de cliënt en zijn/haar familie.

Selami Yuksel Beleidsambtenaar gemeente Hoorn. Vanuit het actieplan ”Zorgzame Samenleving werkt de gemeente samen met de eerder genoemde partijen aan een goede ondersteuning van mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. Voor de gemeente betekent het dat de motor goed moet draaien. Dat wil zeggen dat alle burgers maar ook de middenstand, supermarkten en bedrijven goed op de hoogte zijn, hoe om te gaan met, en te herkennen ”mensen met dementie”. Belangrijk daarbij is het ondersteunen van de mantelzorgers, des temeer daar men langer thuis zal moeten blijven wonen. Organisaties moeten daardoor (nog) beter samenwerken zodat men van elkaar weet wat men doet en geen overlap of hiaten ontstaan. En omdat de samenleving voor een groot deel op vrijwilligers draait is het belangrijk om ook hen daarin te ondersteunen o.a. door het geven van scholing.

Op woensdag 21 september (wereld Alzheimer dag) staat de Roode Steen in Hoorn in het teken van dementie. (zie bijgaande folder). Doel is: een golfbeweging in gang te zetten zodat Hoorn een dementie vriendelijk gemeenschap wordt. De gemeente moet hierin een voorbeeld functie vervullen. Selami roept dan ook allen op deze dag naar de Roode Steen te komen, hij heeft flyers mee die men kan verspreiden. De gemeente hoopt dat men in grote getale aanwezig zal/kan zijn.

Chris de Meij: stadslandbouw. In samenwerking mat de gemeente Hoorn worden stukken onbebouwde grond gebruikt voor bebouwing zoals groenten, fruit etc. De opbrengst wordt verkocht o.a. aan ”de Nadorst” of komt ten goede aan de ”voedselbank”. Doel is: om mensen met elkaar te verbinden, gezamenlijk in de tuin te werken en genieten van de natuur. Ook is hij bezig om in het ”Risdamhuis” waar 20 mensen met dementie wonen een dergelijk project van de grond te krijgen, dit in samenwerking met het Clusiuscollege. Het is de bedoeling dat ook de bewoners er bij betrokken worden. Van het Oranjefonds heeft men € 5000 ontvangen en daarmee hoopt men een mooie tuin te kunnen realiseren met o.a. fruitbomen.

De voorzitter sluit de bijeenkomst af door alle sprekers te bedanken voor hun helder verhaal en bijzonder mooi werk, ook wordt mevrouw van Diepen bedankt voor haar inzet wat betreft het bijhouden van de bloembakken etc. rond de ”Korenbloem”, hiervoor ontvangt zij een welverdiend applaus. Tevens dankt de voorzitter alle aanwezigen voor hun komst en inbreng en hij hoopt dat de volgende bijeenkomst meer wijkbewoners aanwezig zullen zijn. Volgend overleg is op 1 december 2016, 20.00 uur. De Burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, heeft toegezegd aanwezig te zullen zijn.

Noot: Heel jammer dat er zo weinig wijkbewoners aanwezig waren bij zulke belangrijke onderwerpen!!

wijkoverleg Risdam Noord wijkoverleg Risdam Noord