Verslag van het wijkoverleg Risdam-Noord gehouden op 1 december 2016

16-12-2016

Aanwezig agendacommissie: P. Kaarls (voorzitter), F. van Feggelen, G. de Vries (verslag).
Gemeente: Burgemeester J. Nieuwenburg, F. van Barneveld.
Politiek: afmelding van J. van der Veer, aanwezig N. Mast
Stichting Netwerk: D. Bindraban
Voorts aanwezig: 23 bewoners en een aantal afmeldingen om uiteenlopende redenen.

De voorzitter: opent de vergadering door alle aanwezigen van harte welkom te heten op
het laatste overleg van 2016. Hij doet de volgende mededelingen:
M. van Nuland (Stichting Netwerk) zou vanavond iets komen vertellen over het project
”Vraag het je buurt” maar doordat ze “” geschept is” en een knieletsel heeft opgelopen was ze genoodzaakt zich af te melden. We zullen haar voor ons volgend overleg opnieuw
uitnodigen.

Een korte toelichting:
Het project wordt uitgevoerd in een gedeelte van drie wijken in Hoorn waarbij bewoners
uit een buurt worden bezocht. Per buurt zullen zo´n 100 huisbezoeken plaats vinden door per buurt 5 getrainde buurtambassadeurs ondersteund door maatschappelijk- en
welzijnswerk met als doel het versterken van sociale netwerken in de wijk en de eigen kracht (talentontwikkeling) van bewoners (buurttalentenbank).

Voor dit project heeft Stichting Netwerk samen met MEE&de Wering een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente via de innovatietender in het kader van de Zorgzame Samenleving. Deze subsidie is toegewezen.
* De vraag aan de gemeente om de koffie tijdens de koffieochtenden in de wijkcentra, die door vrijwilligers wordt georganiseerd, gratis te mogen verstrekken, is door de
gemeenteraad met meerderheid van stemmen aangenomen. Even Buurten” in de Cogge en
de koffieochtend in de Huesmolen zijn er een voorbeeld van..
* Rob van Marle (gemeente) heeft laten weten dat in elke wijk in de wintermaanden een
mobiele zoutopslag komt, waar bewoners zout kunnen halen om hun buurt ijsvrij te maken.
* Frans van Barneveld laat weten dat er momenteel in (dorp) Zwaag ondanks verschillende buurtbeveiliging weer meer wordt ingebroken. Ook in de appartementen complexen, het blijkt dat sommige bewoners zonder dat ze kijken wie er aanbelt gewoon open doen waardoor dit soort dingen kunnen gebeuren, Geef dit vooral door dit niet te doen.
* Het volgende overleg is op 2 maart 2017. D. Schurink geeft aan dat hij de tussenliggende periode wel lang vindt. De voorzitter zegt dat er ook een overleg is met de verschillende voorzitters van de wijk overleggen en daaruit blijkt dat de meeste zo´n 4 bijeenkomsten in het jaar hebben.
* Het Boostergemaal in Risdam-Zuid De gemeente Hoorn blijft er bij dat het stuk grond
langs de Blokmergouw de beste plek is voor de bouw van een boostergemaal. Dit gemaal
moet straks het afval water van 24.000 huishoudens onder hoge druk doorpompen naar
Wervershoof. Besloten is om het Boostergemaal deels onder de grond te bouwen en het te
verplaatsen richting Schoener (verder van woningen en omgeven met groen). Het nieuwe
gemaal (2017) moet op twee plekken stankoverlast verlichten: bij de Koopvaarder Risdam
Zuid en bij de Weegbree en de Kerketuin Risdam Noord. 


* Op de website van de gemeente worden buurtambassadeurs gevraagd.


Burgemeester J. Nieuwenburg: De voorzitter heet de Burgemeester van harte welkom. Hij
geeft aan dat hij het erg fijn vindt uitgenodigd te worden zoals ook in de andere wijken is
gebeurd,  zodat hij de wijk en de bewoners leert kennen. Het is belangrijk dat je als
burgervader je laat zien waar je normaal niet wordt gezien.
Portefeuille Burgemeester: Openbare orde en veiligheid, integriteitbeleid, Regionale
samenwerking, inkoop en aanbesteding, onderzoek en statistiek, juridische zaken en
bestuurszaken, integrale veiligheid.

J. Nieuwenburg is vanaf 17 mei als burgemeester van Hoorn aangesteld. Om de stad en haar bewoners beter te leren kennen heeft hij zo´n 75 ontbijtsessies gehad , maar heeft er nog 25 voor de boeg. Hij is geboren in Haarlem, is 49 jaar heeft vrouw en 3 dochters en woont op het Grote Oost. Vanaf 1998 politiek actief was eerst raadslid en deed ombudswerk, later wethouder in Haarlem (Schalkwijk) o.a. stedelijke vernieuwing. Deed ook landelijk bestuurswerk/arbeidsrecht en doorgestroomd naar Cordaan in Amsterdam. Hij vindt het belangrijk dat naast investeren in de binnenstad je ook in de wijken moet investeren. De financiële situatie van Hoorn is sinds kort weer gezond waardoor er voor onderwijs, cultuur, sport weer ruimte is. Maar ook voor openbare ruimte, veiligheid, evenwicht ondernemers, wonen etc.

Belangrijk is, zo laat de Burgemeester weten: dat de samenwerking met de regionale gemeentes goed is, hij geeft aan dat er een goed overleg met de overige West-Friese Burgemeesters is. Belangrijk is een regionale samenwerking en tevens NHN breed maar ook dat de regio goed aansluit bij Amsterdam wat voor ons meerwaarde heeft voor b.v. het spoor, vervoer en bedrijven, dus werkgelegenheid.
Wat hij zorgelijk vindt is dat het werk aan de Westfrisiaweg is stilgelegd door de aannemer Heijmans die een conflict met de provincie heeft over meerwerk doordat de structuur van  de grond anders bleek te zijn dan men dacht waardoor er extra kosten ontstonden. De vraag die nu van belang is: wanneer worden de werkzaamheden afgemaakt. Deze weg zal uiteindelijk via Enkhuizen richting Zwolle gaan. Wat je als stad niet moet willen, laat de Burgemeester weten, is dat gemeentelijk beleid niet steeds geheel aan verandering onderhevig is wanneer er gemeentelijke verkiezingen zijn geweest en er een andere gemeenteraad komt.

Rondvraag: De heer Greefkes vraagt hoe het zit met het fietsplan dat destijds is gemaakt en al jaren in een la ligt.

Frans van Barneveld geeft aan dat er geld voor vrij gemaakt gaat worden en dat men gaat kijken waar prioriteiten liggen. Ook hier is van toepassing dat Hoorn zich niet kan permitteren dat na jaren alles weer op de schop gaat waarover ooit een Collegebesluit is genomen. Hoorn moet een voorbeeld zijn om daar waar je het over eens bent en een besluit is genomen daar ook achter te blijven staan, Dit is niet alleen belangrijk voor Hoorn maar voor heel West-Friesland. De politiek is vaak bang, ga naar ze toe, stimuleer besluiten te nemen en hou het bij hoofdlijnen. Hoorn staat op de plek krimp/groei, het is daarom van belang onze stedelijke ambities te versterken door investeringen te doen om zodoende bedrijven binnen de regio te houden en door een groeiagenda te maken.
De heer Berbee geeft aan dat hij zich ergert aan het feit dat sommige bewoners hun afval
bak gewoon de hele week aan de straat laat staan. Klagen doe je niet zo snel maar het moet wel leefbaar blijven.

De Burgemeester laat weten dat Handhaving hier een rol in kan spelen, het is vaak een illusie dat iedereen zich gedraagt zoals het moet, maar spreek elkaar er op aan.

Frans van Barneveld: de gemeente heeft besloten voor een extra afvalbak, maar heeft
geen rekening gehouden met het feit dat niet iedereen deze bak ook een plaats kan geven in de tuin, ook zijn er bewoners die helemaal geen tuin hebben. Waar laat je ze dan??, dan
móet het soms wel aan de straat. En wanneer er ook nog eens een auto staat zorgt het voor grote problemen in de wijk.

Een bewoonster geeft aan dat het scheiden van afval niet erg is maar in de zomer krijg je maden in je bak en dan moet je de bak wel wat verder van je woning zetten, ook dat geeft problemen.

De Burgemeester geeft het advies dit met Wethouder Van Eijk te bespreken. De voorzitter zal het zaterdag in de bijeenkomst van het voorzitters overleg van de agendacommissies ter sprake brengen.

Burgemeester Nieuwenburg is een groot voorstander om afval ondergronds gescheiden op te slaan, begrijpt het probleem van de bewoners.
Gemeenteraden regiobreed komen zo nu en dan bij elkaar, deze bijeenkomsten zijn van
belang omdat belangen vaak groter zijn dan je eigen gemeente.
Ilse Schurink laat weten dat de disco voor jongeren die Bert Duindam en Ilse al heel veel
jaren samen organiseren met zo´n 60 tot zo´n 80 kinderen per keer, zonder enig overleg
door Stichting Netwerk is overgedragen aan een paar jongere vrijwilligers. Dit is gewoon niet te geloven en Ilse zoekt hier over contact met de directeur van Stichting Netwerk en zal dit ook met wethouder van Eijk gaan bespreken.

De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun komst en nodigt hen uit nog even wat te
drinken.

Het volgende overleg is op donderdag 2 maart 2017.

wijkoverleg Risdam Noord wijkoverleg Risdam Noord