Zuid-Afrika lezing rond weeskinderen van de VOC

14-02-2017

Het Westfries Museum organiseert op zondag 26 februari een speciale Zuid-Afrika lezing rond de tentoonstelling Vêrlander, weeskinderen van de VOC. Sprekers zijn de historicus Bart de Graaff en Pauline Vijverberg, auteur van de historische roman Het suikervogeltje.

 

Bart de Graaff is onafhankelijk historicus, mede-auteur van het boek Vêrlander, forgotten children of the VOC en auteur van het boek Ik, Yzerbek. Beide boeken bevatten portretten van de Amsterdamse fotograaf Geert Snoeijer. Dertig van de portretten van Geert Snoeijer zijn tot en met 9 april te zien in het Westfries Museum tijdens de tentoonstelling Vêrlander, weeskinderen van de VOC .

 

Ik, Yzerbek

Stella Vleermuis is een Nama uit een klein dorp in Namibië. Pauline Yzerbek is een Koranna. Zij woont in een iets groter dorp in Zuid-Afrika. De beide jonge vrouwen kennen elkaar niet, maar hebben veel met elkaar gemeen. Zij spreken Afrikaans en hebben Nederlands-klinkende achternamen. Zij stammen af van de 19e-eeuwse kapteins Goliat Yzerbek en Frederik Vleermuis.

Het zijn Khoi-Khoin: Ware Mensen. Zij worden ook wel bruinmense, Bastaards of Donkere Hollanders genoemd. Naar schatting is 9 procent van de  Zuid-Afrikanen en Namibiërs bruin. Ze voelen zich tweederangsburgers, verwaarloosd door de regerende partijen die volgens hen alleen oog hebben voor de zwarte bevolking.

Bart de Graaff zocht hen op en vertelt hun verhalen in zijn boek Ik, Yzerbek. Welke gevolgen heeft hun onvrede? Kan het ANC zich veroorloven de wensen van de Khoi-Khoin (blijven) te negeren? Fotograaf Geert Snoeijer portretteerde hen.

 

Het suikervogeltje

Pauline Vijverberg is geboren in Tokyo, woonde het grootste deel van haar leven in het buitenland en heeft gestudeerd in Leiden. Sinds 2000 woont ze met haar man en kinderen in Zuid-Afrika. Het suikervogeltje is haar derde roman en verschijnt in maart.

 

Het suikervogeltje is een historische roman, gebaseerd op het leven van Ariaan, een weesmeisje in de zeventiende eeuw dat naar Zuid-Afrika emigreert. Het jaar is 1688. De bestemming is Kaap de Goede Hoop. Ariaan stapt met haar zusje en zes andere meisjes aan boord van een VOC schip op weg naar de onbekende wereld van een nieuw continent om te trouwen met een man die ze niet kent. Het suikervogeltje dat ze voor het eerst zag bij een verzamelaar van rariteiten in Rotterdam, houdt voor haar de belofte in van vrijheid, uitdaging en avontuur. Zal haar belangstelling voor de geneeskrachtige werking van lokale kruiden haar helpen zich thuis te voelen in een land waar boeren moeten concurreren met ambtenaren van de VOC?

 

Programma lezing

De lezing van Bart de Graaff en Pauline Vijverberg begint zondag 26 februari om 12.30 uur met een ontvangst in de 17e- eeuwse Schutterijzaal met koffie, spekkoek en een VOC-drankje.

Om 13.00 uur spreken achtereenvolgens Pauline Vijverberg en Bart de Graaff en is er gelegenheid voor vragen.

Vanaf 14.00 uur is er gelegenheid om de tentoonstelling Vêrlander, weeskinderen de  VOC en de rest van het museum te bezoeken.

De kosten voor deze lezing zijn € 14,95. Wie een museumjaarkaart heeft betaalt € 9,95. Reserveren kan via www.wfm.nl (http://www.wfm.nl).

Bart de Graaff Bart de Graaff
Pauline Vijverberg gecom Pauline Vijverberg gecom
SA_erika vleermuis SA_erika vleermuis
Westfries Museum logo Westfries Museum logo