Wijkbijeenkomst Meer groen, minder steen

04-04-2017

Bewonersoverleg Risdam-Zuid/Nieuwe Steen organiseert op donderdag 13 april een bewonersbijeenkomst over wens en noodzaak om meer groen in de wijk te realiseren.

 

De afgelopen jaren is het populair geworden om het groen in de tuin te vervangen door tegels en siersteen. Ook in de openbare ruimte is een overvloed aan steen ontstaan. Steen vereist weliswaar weinig tot geen onderhoud, maar veel steen is saai en zelden mooi. De verstening van onze leefomgeving heeft daarbij een aantal negatieve gevolgen voor de natuur in de wijk.

Door het verdwijnen van het groen neemt het leefgebied van vogels en insecten af, waardoor de biodiversiteit afneemt. Zomers veroorzaakt steen opwarming van de omgeving, waardoor het in de wijk veel warmer wordt dan nodig. Bij regen zakt het water niet weg in grond, maar hoopt zich op, waardoor wateroverlast ontstaat.

 

Wie in een groene wijk woont, voelt zich beter en bezoekt minder vaak de huisarts. Een groene omgeving vermindert stress, bevordert sociaal contact en is beter voor de ontwikkeling van kinderen en heeft een positief effect op de gezondheid van bewoners. Voor de bewonersvergadering zijn tal van organisaties uitgenodigd die ervaring hebben met activiteiten om de natuur terug te brengen in de leefomgeving, zoals de Operatie Steenbreek en het hoogheemraadschap.

 

Het bewonersoverleg verwacht dat de discussie bijdraagt aan nieuwe initiatieven in wijk, waarbij ook de gemeente Hoorn wordt betrokken. Tot slot van de bijeenkomst vertelt Joost Nijenhuis meer over zijn ervaringen met  de Whatsapp-groep in de Breeuwer.

 

De aanvang van de bijeenkomst is donderdag 13 april om 20 uur.

Plaats: wijkcentrum de Huesmolen.

Koffie en thee zijn gratis.

wijkoverleg Risdam Zuid logo wijkoverleg Risdam Zuid logo
Bewonersoverleg Risdam Zuid Bewonersoverleg Risdam Zuid
Wijkcentrum de Huesmolen Wijkcentrum de Huesmolen