Beantwoording vragen over onderzoek naar huishoudelijke hulp

19-04-2017

Geachte mevrouw Hakhoff en geachte mevrouw Broerse,

 

Op 29 maart 2017 heeft u een vijftal vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek naar huishoudelijke hulp. U verwijst daarbij naar de wens van de raad om de financiële consequenties en de gevolgen van de herindicaties van de huishoudelijke hulp in het derde kwartaal van 2016 te behandelen, terwijl deze geagendeerd staat voor de raadsvergadering van mei 2017. Hieronder treft u de antwoorden op uw vragen aan.

Vraag 1: Waarom houdt u zich niet aan de gedane toezegging? Wat is een toezegging waard die niet nagekomen wordt?

Het was het streven om het rapport in 2016 te behandelen in de gemeenteraad. Er is opgetrokken met andere gemeenten die een vergelijkbaar onderzoek hebben verricht en de tijd erna is gebruikt om de bevindingen uit het onderzoeksrapport te duiden en oplossingen te zoeken.

Vraag 2: Waarom is er niet netjes een brief aan de Raad gestuurd met uitleg?

Hiervoor biedt de portefeuillehouder zijn excuses aan, u heeft gelijk dat dit correct was. Vraag 3: Waarom schuift u deze evaluatie steeds voor u uit? U onderschat ons inziens het belang van de HH voor de mensen waar het om gaat.

Er is opdracht gegeven aan onderzoeksbureau KPMG om de gevolgen van de herindicaties te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zijn uiteindelijk halverwege november 2016 opgeleverd, hierdoor was behandeling ervan in 2016 niet meer mogelijk. In het onderzoek zijn aandachtspunten genoemd voor de gemeente die we zorgvuldig en volledig wilden oppakken voordat het rapport gepresenteerd zou worden.

Vraag 4: Is het niet ”mosterd na de maaltijd” als wij in het 2e/3e kwartaal nog een evaluatie krijgen?

Als gemeente kunnen we veel leren van het onderzoeksrapport om in de praktijk verbeteringen door te voeren. Hierdoor is het mogelijk om meer maatwerk te leveren, meer aandacht te schenken aan de wasverzorging en het beleid als werkinstructie voor de consulenten van 1 .Hoorn aan te scherpen.

Vraag 5: Wij willen absoluut de innovatieve voorstellen niet veel later nog eens terugzien in de evaluatie, deze moeten eerder bekend zijn. Kunt u hier voor zorgen? Bijgaand vindt u het onderzoeksrapport van KPMG met de onderzoeksresultaten en aanbevelingen die worden gedaan. Het college heeft op basis van de aanbevelingen en aandachtspunten een aantal verbetervoorstellen voorbereid. Deze bespreekt het college graag met u in de raadsvergadering van 23 mei om zo invulling te geven aan deze aanbevelingen.

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]