Kerk beschermt Moslims tegen geweld van milities in Centraal Afrika

19-05-2017

De Spaanse missionaris Juan José Aguirre, Bisschop van Bangassou in de Centraal Afrikaanse Republiek, heeft de uitbarsting veroordeeld van wraakgeweld tegen Moslims in zijn stad door de Anti-Balaka, een groep voornamelijk animistische en anti-Moslim guerrilla’s.

 

De Spaanse missionaris Juan José Aguirre, Bisschop van Bangassou in de Centraal Afrikaanse Republiek, heeft de uitbarsting veroordeeld van wraakgeweld tegen Moslims in zijn stad door de Anti-Balaka, een groep voornamelijk animistische en anti-Moslim guerrilla’s. Aan de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood vertelde hij over het geweld en de pogingen van de Kerk om de Moslims te beschermen.

 

“Ze hebben Bangassou aangevallen, waarop de Marokkaanse VN- soldaten hebben alle Moslims hebben opgeroepen hun wijk te verlaten en naar de moskee te gaan. Als gevolg hiervan was de moskee volgepakt. Ze begonnen hen aan te vallen en schoten op hen; drie dagen lang bleven ze daar zonder te eten of te wassen”, aldus Bisschop Aguirre over de anti-Balaka. “Ik ben zelf voor de moskee gaan staan ??om hen overtuigen te stoppen met schieten. Maar ze hebben de Imam vermoord. We organiseerden vrachtwagens, zodat we ze naar de gebouwen van de Katholieke Kerk konden brengen. ”

 

Kerk herbergt 2.000 Moslims
De bisschop bevestigt dat momenteel zo’n 2.000 moslimvluchtelingen in Bangassou schuilen. ”We herbergen ze in mijn eigen huis en het kleinseminarie, de kathedraal en enkele andere kerken. De VN-troepen nemen maatregelen voor de levering van voedsel en tenten om voor de vluchtelingen op te zetten.”

 

Ook aanwezig in Bangassou, samen met bisschop José Aguirre, is Kardinaal Nzapalainga van Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. ”Samen met hem zijn we in gesprek met de plaatselijke leiders om de mensen te laten stoppen met plunderen in de moslimwijken, die systematisch zijn aangevallen. We onderhandelen ook met de anti-Balaka om hen te overtuigen om Bangassou te verlaten”, aldus Bisschop Aguirre.

 

50 lichamen begraven

“In de 35 jaar dat ik hier heb gewoond, heb ik dit geweld tussen de bevolkingsgroepen nooit eerder gezien. Sinds Tsjaad strijders van de Islamitische Séléka-alliantie naar Centraal Afrika stuurde, constateren we geweld”, legt de bisschop uit. ”Nu hebben we hier 2.000 mensen, die geen idee hebben wat er is gebeurd met hun eigendom, hun huizen; alles is van hen gestolen. We hebben samen met het Rode Kruis meer dan 50 lichamen begraven. En we hebben hen geholpen met de voertuigen van de Katholieke missie.”

 

”Nu moeten we vluchtelingenkampen opzetten voor deze daklozen. Daar komt bij dat het regenseizoen net begint en we de mensen moeten beschutting moeten bieden. Maar we hopen en geloven dat ze op een dag kunnen terugkeren naar hun huizen en dat er weer vrede zal zijn hier”, besluit Bisschop Aguirre.

 

Bisdom Alindao
Een andere bisschop, Mgr. Cyr-Nestor van het bisdom Alindao, eveneens in het zuiden van de Centraal Afrikaanse Republiek, maakt tegenover Kerk in Nood ook melding van botsingen tussen de Séléka en Anti-Balaka, die beiden nog steeds aanwezig zijn in de regio. Het geweld is op 8 mei uitgebroken in reactie op de ontvoering en moord op jongeren door de Séléka in Datoko. Na interventie door VN-troepen lijkt de situatie op dit moment enigszins gekalmeerd.

 

Niettemin worden ook hier zo’n 5.000 vluchtelingen opgevangen, onder meer in het huis van de Bisschop, het centrum voor catechese, een school en een klooster. Het bisdom heeft moeite iedereen van voedsel en water te voorzien en de priesters zoeken hulp bij de lokale bevolking, ook omdat er maar weinig hulporganisaties in de regio zijn. Kerk in Nood verleent steun aan het bisdom Alindao om de meest dringende noden te lenigen.

ACN 2017 bisschop Aguirre ACN 2017 bisschop Aguirre
Centraal Afrika Centraal Afrika
kerk-in-nood logo kerk-in-nood logo