Museumgemaal Wilhelmina omarmt Maria

15-06-2017

Wat is de verbindende factor tussen het (verdwenen) Mijzenkerkje, het museumgemaal en Maria? Dat is ongetwijfeld de polder Mijzen en om het nog preciezer uit te drukken: de grond in genoemde polder.

 

Het museumgemaal staat bijvoorbeeld op een smalle strook grond van de Mijzen. Die was nodig om er binnen de ringdijk molens op te bouwen voor het droogmalen van het Schermeer. Ruim 300 jaar later werd daar  Wilhelmina gebouwd. Het Mijzenkerkje stond middenin de polder de Mijzen. De kerk had niet alleen een centrale plek, maar was eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord. Naar Onze Lieve Vrouwe van de Mijzen wel te verstaan.

Toen de grond haar daar in de 16de eeuw te heet onder de voeten werd, verdween zij om in 1992 als bij toverslag weer op te duiken. Toen brachten parochianen uit De Goorn een oud Mariabeeldje naar het Westfries Museum in Hoorn. In bruikleen weliswaar, maar zo verklaarde de delegatie: “Zij komt van oorsprong uit de Mijzen”.

 

Zondagse zomertentoonstelling

Aan dit wonderbare poldermirakel wijdt het museumgemaal Wilhelmina aan de Molendijk 9 in de Schermer (bij Schermerhorn) een speciale expositie. Daar wordt de onbekende, maar boeiende geschiedenis van het eeuwenoude kerkje en tevens Mariakapel uit de doeken gedaan door middel van een kleurrijke waslijntentoonstelling. Een folder geeft in klare taal de nodige achtergrondinformatie. Suppoosten wijzen verder de weg in een voorbije wereld verbeeld door tekeningen, kaartfragmenten, spreuken, leenheren en vrouwen, bisschoppen, heraldiek, glas-in-lood, de weg en de grasgroene polder.

Maria zelf is in verschillende vormen en uitvoeringen aanwezig. Tussen de twee gifgroene, gietijzeren centrifugaalpompen is haar verschijning, zo lijkt het wel, even normaal als de rest van de bovenmatige, mechanische inboedel van het mooie museumgemaal uit 1928.  De expositie is onder andere gebaseerd op recent onderzoek van de schrijver van het boekje “De Mijzen, duizend jaar veen en water” Dick Mantel (Schermerhorn).

 

De tentoonstelling is te bezoeken op alle zondagen in juli en augustus en op die van 3 en 10 september.

Van 11 tot 17 uur is de deur open tegen de vergoeding van een vriendelijk gevraagde, vrijwillige bijdrage. Deze laatste is hard nodig, maar vooral zeer welkom.

De opening vindt plaats op zondag 2 juli om 14 uur met gregoriaanse zang van koorleden van de RK-kerk Johannes de Doper (Westbeemster). 2 juli is het museumgemaal overigens gewoon vanaf 11 uur open voor bezoek.

 

Meer info via www.museumgemaal.wilhelmina.nl (http://www.museumgemaal.wilhelmina.nl)

Groepen op afspraak.

Giften IBAN NL69 RBRB 0944 4803 22 (MgmW heeft Anbi status)

 

Museumgemaal Wilhelmina (aangesloten bij de Nederlandse Gemalenstichting),

Ans Hovestad, secretaris T 0299-785543 E anshovestad@tiscali.nl (mailto:anshovestad@tiscali.nl)Dirk de Gier, voorzitter T 072-5201505

Kaart Mijzen Kaart Mijzen
Maria van De Goorn Maria van De Goorn
Mijzenkerk-Boomkamp Mijzenkerk-Boomkamp