Het Kerkorgel bekijken, bespelen en beluisteren

07-07-2017

’Uniek in zijn slechtheid’ wordt hij betiteld en zondag 16 juli krijgt u de allerlaatste kans om dit instrument te bewonderen. De kerk van Twisk staat namelijk te koop en daarom, nu het nog kan,  bieden we zondag 16 juli de mogelijkheid om het orgel te bespelen of te beluisteren.

 

Op deze zondagmiddag is van 13.30 tot 17.00 uur de vaste bespeler van het orgel, Johan de Vries, aanwezig om uitleg te geven en ook het inwendige van het orgel te laten zien. Dit kerkorgel is zeker wel zeer indrukwekkend om te zien en tegelijk gewoonweg een slecht instrument om te bespelen.

 

Het uit 1890 daterende orgel is gebouwd door de orgelmakers F. Leichel en Zn. te Lochem. Het instrument omvat twee manualen en vrij pedaal met in totaal 16 registers. Dit orgel is een typisch voorbeeld van orgelbouw in een tijd waarin men overging van mechanische naar pneumatische tractuur. Zo is de toetsstructuur voor de manualen en het pedaal nog mechanisch, maar worden de registerslepen van het hoofdwerk op pneumatische wijze geopend en gesloten. Voorts is het instrument merkwaardig daar er verschillende ladesystemen zijn toegepast. Eén en ander heeft aanleiding gegeven om het orgel monumentale waarde toe te kennen.

 

Tijdens de maanden juli en augustus behuist de kerk een beeldende kunst expositie van de ‘Kunstkamer’ Twisk. Naast deze  expositie kunt u ook de expositie bezoeken van de historische vereniging “Twisca” in de Karckerzolder, dit jaar met het thema “IJspret” .

Deze exposities zijn elke zondag te bezichtigen van 13.30 – 17.00 uur.

Toegang € 2.=. Dit is inclusief een kop koffie.

Het adres is Dorpsweg 121 te Twisk.

 

Foto: Ofra Carmi: Johan de Vries, de vaste bespeler van het orgel en  het kerkorgel van de Nederlandse Hervormde Kerk te Twisk.

de vaste bespeler Johan de Vries de vaste bespeler Johan de Vries
het kerkorgel Twisk het kerkorgel Twisk
Ned.Herv.Kerk_Twisk Ned.Herv.Kerk_Twisk