Vroeger was alles echt beter

Column van Stuurman aan wal

Zo ik ben weer thuis. Mijn rugzak uitgepakt die het afgelopen jaar behoorlijk zwaarder is geworden maar de details zal ik je besparen. Columnisten zijn zelf alleen al saai dus die rugzak is helemaal om je bij te vergapen. Of verslapen. Wat jij wilt.

Jullie dachten vast na mijn laatste column van mij af te zijn. Het ging over de kermis. Uiteindelijk bleken zoveel mensen zich er in te herkennen dat ik met pek en veren ons dorp ben uitgezet. Maar na een jaar in een asielopvang in Denemarken te hebben gezeten omdat ze dachten dat ik een vluchteling was die met een vlot de Middellandse Zee was overgestoken hebben ze me onder voorwaarden teruggestuurd naar Nederland.

Ze hebben Hoorn op de kaart van onveilige steden in een politiek stabiel land gezet. Dat van Hoorn kan ik begrijpen. De verkeerde mensen hebben het voor het zeggen. En waarom Nederland politiek stabiel is kan ik ook begrijpen. Wat een oase van rust in een roerige wereld. Laat die regeringsformatie nog maar vier jaar duren. Zelfs de zwarte Pieten discussie is dit jaar nog niet begonnen.

Het scheelt natuurlijk dat Twitter massaal verlaten wordt. Dat afvoerputje van de beschaving zorgde nogal eens voor opwinding en verhitte gemoederen. Gelukkig is in Amerika de juiste persoon als president verkozen. Maar helaas vinden analisten het een teken aan de wand dat zelfs de vele controversiële Twitterberichten van de Amerikaanse president Donald Trump niet voor sterkere gebruikerscijfers kunnen zorgen.

Maar goed. We zijn in Hoorn. Eerst die ellendige kermis maar weer afwerken in onze horeca gelegenheden. Voor die 10 dagen heb ik geld zat. Kreeg een premie mee toen ik Denemarken werd uitgezet. En een aantekening als ongewenst persoon. Maar ja dat is the story of my life. Niets nieuws onder de zon. En Denemarken is net Nederland. Alleen wat strenger voor wat hun eigen cultuur betreft.

Terug in mijn dorp merk ik dat er weinig veranderd is. De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan, maar daar komen we nog wel op terug. Er zal wel weer iemand van de politieke lokale maffia voorzitter worden van een lokale omroep. Of streekomroep zoals ze zeggen. Geen luisteraars of kijkers en wel subsidie. Kijk dan doe je echt iets goeds. Petje af. Dat verdient waardering. En voorzitter van zo’n clubje is altijd goed voor je politieke cv. Ervaring niet gewenst.

De WestFrisiaweg is volgens planning nog lang niet af. Verzakking hier, instorting daar, conflict tussen aannemer en provincie. Het bekende liedje. Het moet ook wat kosten uiteraard. Zal wel net zo’n project worden als de Noord/Zuid lijn in Amsterdam.  Vergroot het vertrouwen van de burgers in politiek en bestuur. Maar het is zo voorspelbaar dat het helemaal niet iets is om je over te verbazen. Slaapverwekkend voorspelbaar gewoon.

O ja, over Denemarken gesproken. Die meiden van het Nederlands vrouwenelftal moet zondag tegen Denemarken in de finale voetballen voor het EK. Ik weet dat het een gevoelig onderwerp is en dat de hype allang al gevormd is. Enige kritische noot is verboden. Damesvoetbal is hot. Nou die meiden zijn het al niet, laat staan dat gepruts wat ze laten zien op het veld. Het is niet om aan te zien.

Ik zal maar eens een quote van Richard Krajieck uit de kast halen. Er is altijd al veel te doen geweest over de status van het vrouwentennis. Alle grote tennissers hebben er wel een mening over. De één laat zich erover uit en de ander niet. Zo zei voormalig Wimbledon-winnaar Krajieck in 1993: ’80% van de vrouwen zijn luie, vette varkens.’ Dat was weinig respectvol, maar later nuanceerde hij zijn uitspraak: ’Stom van mij. Bij nader inzien is het hoogstens 75%’. Zo is het met damesvoetbal ook. Laat ze voetballen als ze willen. Dat mag. Ergens op een trapveldje. In Hoorn zijn er tegenwoordig genoeg. Maar verveel ons er niet mee op tv.

En ik ben ook weer blij jullie te zien. Het genoegen is dus wederzijds. Als ik je tegenkom in de stad krijg je een rondje. Maar zondag niet. Dan sluit ik me op in mijn huis en zet een lp op. Van vroeguuhhh. Ik pak mijn gitaar en ga tijdens die EK damesfinale 2 uur lang achter elkaar Deep Purple spelen. Ik ken maar 1 nummer en dat is Smoke on the water. En dan alleen nog maar het intro. Gitaarles 1. De versterker op 10. De hele buurt zal het weten. Dan hebben we nog wat goed te maken op het buurtfeest op 23 september. Is weer eens wat anders dan het bijleggen van ruzies over de hoogte van schuttingen, bomen, het overlooppad en het gewoon negeren van elkaar.

De gemeente Hoorn zou die 250 euro die ze per buurtfeest geven beter kunnen besteden aan het WMO. Die kas hebben ze vorig jaar leeggeplunderd en misbruikt voor andere zaken. Als je zulke goede buren bent regel je het samen. En betaal je het samen. Net als wij vroeger deden. Maar ja ik word oud. Vroeger was alles echt beter.

See you later in the bar.

Stuurman aan Wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

See you in the bar See you in the bar