Politiek, ik ben er niet, ik ken ze niet

Column van Stuurman aan wal

Het leukste bewaren voor het laatst. Dus de PvdA in Hoorn komt zo. Eerst maar eens een wandeling langs Hoorns HOP. De leden van de zichzelf benoemde Hoornse Onafhankelijke Partij hebben Robert Vinkenborg gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Wat een verrassing. Robert heeft een stoel en zal die nooit aan een ander gunnen. Hij zit er aan vastgeplakt met secondenlijm. Met geen mogelijkheid er meer van af te krijgen. Dus een zogenaamd democratisch onderonsje.

De commissie die de voordracht had voorbereid, sprak in haar aanbeveling van een kandidaat die het beste wil voor de hele stad, die niet aarzelt om het gesprek aan te gaan, vooruitkijkt en doeltreffend handelt. Mooie woorden. Zo uit pagina 1 van het handboek van een goedkoop reclamebureau. Alle politici hebben vooral en als eerste  het beste met zichzelf voor. En hoe doeltreffend is de HOP de afgelopen vier jaar geweest? Doeltreffender dan de spitsen van het Nederlands elftal. Maar dat is tegenwoordig iedereen. Heel veel meer dan dat was de HOP niet.

Grappig. Ze noemen zichzelf een echte  ledenpartij, zodat het uiteindelijk de leden zijn die hun goedkeuring moeten geven over zowel programma als kandidatenlijst. De kernwoorden van HOP zijn: sociaal, ondernemend, eerlijk en transparant (zeggen ze zelf). Geen enkele partij of vereniging is een echte ledenpartij. Uiteindelijk zijn er altijd maar een paar poppetjes die aan de touwtjes trekken. En politiek en eerlijk en transparant zijn elkaars grootste vijanden. Die gaan nooit samen. Aan het einde stapt een van de twee altijd naar de rijdende rechter. En de golfjes klotsen nog altijd vredig tegen de dijk bij het Hoornse Hop. Zoals het altijd is gegaan.

Dan het andere nieuws. De PvdA fractie heeft een persbericht doen uitgaan waarin de fractie van de PvdA-Hoorn het vertrouwen in wethouder Judith de Jong op heeft gezegd.
Aanleiding volgens de fractie is een vertrouwensbreuk. De samenwerking en communicatie met de fractie is de oorzaak van deze vertrouwensbreuk. Hierdoor is de relatie tussen de wethouder en de fractie zwaar onder druk komen te staan. ‘De afgelopen jaren is er veel bereikt mede door de wethouder en fractie van de PvdA’, aldus Jeroen van der Veer (fractievoorzitter PvdA). ‘In elke werkrelatie zie je af en toe spanning ontstaan over hoe zaken gaan’, aldus Jeroen van der Veer. ‘De situatie werd echter onhoudbaar, toen fractie en wethouder tegenover elkaar kwamen te staan. De door de fractie aangedragen oplossingen zijn afgewezen.

Waar de vertrouwensbreuk over ging liet Jeroen van der Veer gemakshalve achterwege. Eerst vertrok raadslid Simon Broersma de partij om de overstap te maken naar de fractie Tonnaer. De transfersom is nooit bekend gemaakt maar het moet een goede aanbieding zijn geweest want het blijft een vreemde stap. Ook voor mij. Nu wordt veel duidelijk. Wie de zaakwaarnemer is van Simon Broersma is niet bekend. Maar in het team waar Jeroen van der Veer zijn aanvoerderschap laat gelden voelde Simon zich niet meer thuis. En de bekende trein komt maar één keer langs. Daar is Simon op gestapt.

Maar de reden van de vertrouwensbreuk met Judith de Jong bleek een typische politieke. De door de fractie aangedragen voorwaarde voor samenwerking hield in dat ze de garantie zou geven geen wethouderskandidaat te zijn in de volgende bestuursperiode. Door het bestuur van de PvdA en Judith de Jong schijnt aangegeven te zijn dat dit niet aan de zittende fractie is om te bepalen. Dit is aan de leden van onze partij en de nieuwe fractie in de komende bestuursperiode. Een aanbod voor verdere bemiddeling werd door de fractie afgewezen.

Dat lijkt me politiek en democratisch gezien een logisch standpunt. Niet voor de PvdA. Die doen een Samsometje. Een mes in je rug krijgen van degene met wie je jaren hebt samengewerkt. Typisch PvdA gevalletje. De PvdA in Hoorn vreest de verkiezingsuitslag. En Jeroen van der Veer wil zelf wethouder worden. Niets nieuws onder de zon.

Waar ik benieuwd naar ben is de rol van onze (PvdA) burgervader Jan Nieuwenburg. Want ook de PvdA is volgens de PvdA, sociaal, eerlijk en transparant. Jan Nieuwenburg komt net als ik uit Schalkwijk in Haarlem. Alleen was ik daar in een eerdere periode. Maar jongetjes uit Schalkwijk speelden honkbal en waren straatschoffies. Jan Nieuwenburg speelde geen honkbal. Maar speelde politiek. Van de straat. Waar je alleen je vriendjes kunt vertrouwen. Tot het tegendeel bewezen werd. En dat gebeurde altijd. Vroeg of laat.

Wat dat betreft heeft Schalkwijk veel gemeen met de PvdA. In het honkbalteam van Hoorn is Judith gewisseld. Ten faveure van Jeroen. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Benieuwd hoe lang Jeroen van der Veer de pitcher van de PvdA in Hoorn blijft. Ook hij zal vroeg of laat gewisseld worden. En het team zit niet goed in elkaar. Enjoy the game!

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Honkbalteam Honkbalteam

Reacties
Reactie: (Edo van Eekeres)
13-9-2017, 06:11
Vuurwerk van de columnist! Uitdagend ook. Ik ben het er voor een deel niet mee eens, dat hoeft ook helemaal niet, maar er gebeurt in elk geval iets. Dat is de verworvenheid van onze democratie, we mogen (bijna) alles zeggen wat we denken. De gemeenteraadsverkiezingen naderen. Deelnemers en geïnteresseerden zijn duidelijk bezig met inleidende activiteiten en hier en daar schermutselingen. Eerlijkheid en transparantie zijn in de politiek inderdaad moeilijk te vinden, maar ik ken politici, ook lokale, die daar absoluut oprecht naar streven. Doeltreffendheid is de uitkomst van wat eraan voorafging. De beoordeling daarvan verschilt per partij. Wat over de afgelopen vier jaar opvalt, is de naar mijn mening relatieve braafheid waarmee de Hoornse politiek werd en wordt benaderd. Ja, er zijn wat incidenten geweest zoals bijvoorbeeld de Groene Pieten en nu het plotselinge aftreden van de breed gewaardeerde PvdA wethouder Judith Michel de Jong, om nog steeds niet echt duidelijk opgehelderde redenen. Wij kijken slechts door een scheur in het meestal voor het publiek stevig gesloten politieke gordijn. Het algemene beeld is toch inderdaad zoals de columnist schrijft: "En de golfjes klotsen nog altijd vredig tegen de dijk bij het Hoornse Hop. Zoals het altijd is gegaan". Ik heb zomaar het gevoel dat de komende maanden daar verandering in komt. We gaan interessante politieke tijden tegemoet.