Socialistische pauze

Column van Stuurman aan wal

Niet iedereen in politiek Hoorn vermaakt zich thans Kostelijk (Ik weet het Yvonne een hele flauwe woordspeling, maar ik kon het toch niet laten). De lokale fractie van de SP is even op de neus getikt. Ze vinden het allemaal zo oneerlijk dat het landelijk partijkantoor van de SP heeft besloten dat ze in Hoorn niet mogen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En gezien de vele berichten op de sociale media staan de vraagtekens niet alleen bij hen op het voorhoofd geschreven. Het zorgt in ieder geval voor leven in de brouwerij. Denk je net dat de PvdA zowel landelijk als lokaal zichzelf op de zo voor hen typische manier een strop heeft omgedaan en alleen nog maar een boom zoekt om aan te hangen, komt het volgende ongeluk. Rechts heeft altijd voorrang zeggen ze. Het begint er aardig op te lijken. Een van de redenen is dat ze in Hoorn het buurt- en straatwerk hebben verwaarloosd. Maar ook dat de fractie dusdanig klein is dat het geen serieuze politiek kan beoefenen.

Toch blijft het vreemd. Voorzitter Ron Meyer zegt dat de SP Hoorn ijzersterk kan terugkomen. “Maar op dit moment is het gewoon ’te dun’. Wij zijn de Socialistische Partij. Wij houden de kiezer niet voor de gek.” Zonder stevige wortels in de buurten, zonder genoeg ’actievelingen’, kan de SP onmogelijk goed raadswerk leveren, is zijn overtuiging. “Deelname aan raadsverkiezingen mag nooit ten koste gaan van geworteld zijn in de wijken. En dus doet Hoorn niet mee.” Mathé van Stralen, SP-fractievoorzitter in Hoorn, heeft het partijbestuur hier een beetje gelijk in gegeven. En dat is vreemd. Want een beetje gelijk bestaat niet in de politiek. Één keer per maand met een kraampje op de markt staan om wat flyers te verkopen draagt niet echt bij tot feeling met wat er in een stad of wijk speelt. Alleen is geen enkele politieke partij nog diep geworteld in de samenleving. Men is er van vervreemd. De wereld van politici is vaak een andere (belevings)wereld dan die van de doorsnee burger.

Houdt de landelijke SP de kiezer niet voor de gek om steeds maar weer een gesprek over deelname aan een regeringscoalitie uit de weg te gaan? Doen ze daar hun kiezers niet mee tekort? Is een beetje invloed niet beter dan geen invloed?

De politiek heeft boter op het hoofd en weet allang al niet meer wat er in de wijken of onder de mensen speelt. Zie de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen. Nog altijd worden de mensen die daarvoor gestemd hebben weggezet als gekkies.

Robin Linschoten, de oud-politicus, die in zijn actieve tijd als politicus een reputatie opbouwde van rechtlijnigheid naar bedrijven en personen die zich niet aan de regels houden, schetste een rooskleurig beeld van zijn eigen handelen. Hij zou meer dan een ton hebben verzwegen voor de fiscus. De officier van justitie eist een taakstraf van 200 uur. “Ik heb inderdaad niets met de boekhouding, maar ik leverde wel twee of drie keer per jaar mijn bonnen in.” U en ik zouden een paar dagen op brood en water hebben moeten zitten met een celgenoot die al veel te lang geen vrouw had gezien. Daar zit je dan gezellig intiem te zijn met de televisie op ‘Heel Holland bakt’.

IOC-lid Camiel Eurlings heeft onlangs een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen, ondanks het feit dat hij een strafblad heeft. Sportkoepel NOC-NSF vindt dat hij daarom mag aanblijven als bestuurslid. Voormalig minister en CDA-coryfee Eurlings werd verdacht van het mishandelen van zijn ex-vriendin in 2015. Zij stelde hierbij een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen te hebben opgelopen. De zaak werd uiteindelijk achter gesloten deuren afgehandeld. Met deze schikking werd een rechtszaak voorkomen. Eurlings voerde een werkstraf uit en kreeg wel een aantekening op zijn strafblad. Volgend jaar vliegt hij weer vrolijk in gezelschap van zijn nieuwe vriendin met de KLM naar de Olympische winterspelen. Borreltje of wat drinken in het Holland House. Daarna nog even stappen. Daar is een turner voor naar huis gestuurd. Alleen gebruikte die zijn handen voor de ringen in plaats van een vrouw te meppen. Maar verschil moet er zijn.

Zouden u of ik in een gelijksoortige situatie ook een VOG hebben gekregen ? Ik waag het te betwijfelen.

Dat van die klassejustitie, het old boys netwerk, dàt leeft in wijken en bij kiezers. Meten met twee maten. En dat leidt tot wantrouwen naar alles wat met politiek te maken heeft. En wantrouwen leidt weer tot desinteresse. Want ‘mijn’ stem wordt toch niet gehoord.

De SP in Hoorn heeft de afgelopen vier jaar haar verantwoordelijkheid genomen. In dat traject zijn fouten gemaakt en mogen ook kritische vragen gesteld worden. Maar gezegd dient te worden dat de fractie met haar kleine bezetting zich naar eer en geweten heeft ingezet. Daarmee hebben ze beter verdiend. Het heeft ook iets heel naars. De SP ontneemt kiezers in Hoorn hun stem uit te brengen op de partij waar ze zich het meest in herkennen. Dat heeft iets ondemocratisch. En daarmee gaat weer een stukje vertrouwen in de politiek verloren.

Afgelopen week was ik bij mijn fysiotherapeut. Ouderdom komt met gebreken. Ik moest mijn hoofd naar rechts draaien. Hij begon te lachen. Ik bedoel de andere rechts zei hij vriendelijk. Ik vrees dat het nooit zal wennen. Politiek is net als het voetbal van het Nederlands elftal. De verwachtingen hoog maar aan het einde van de wedstrijd voel je je altijd weer bekocht en was het knudde. Altijd gedoe.

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Fxck you Fxck you

Reacties
Reactie: (A Zyweg)
24-9-2017, 11:32
Maar ook landelijk gaan ze niet vrijuit! Emile Roemer beloofde goede begeleiding maar de scholing die zij aanboden waar er soms iemand te laat kwam, soms helemaal niet, en dat was landelijk aangeboden! En Actie voeren, de SP zijn geen Jehova, en je moet ook voldoende mensen hebben die dit kunnen en geen foute dingen roepen. Alkmaar & Leeuwarden zouden na 4 jaren sterker terug komen maar mogen nu 8 jaren wachten..... Naar kritische geluiden word niet geluisterd of is er daarom extra streng beoordeeld? En hoeveel mensen blijven er over als je 75% moet afdragen en het naast je eigen werk moet doen? Ook dat op straat, naast werk, raadswerk en veel regelwerk nog buurten? Wel komen er volgend jaar 4 raadsleden en wethoudster op erg veel op straat en dat is nutteloos gebleken in Alkmaar & Leeuwarden. Ook zijn de mensen die dit voorjaar de opleiding volgde en deze 4 nieuwe, zullen die nog 4 jaren geduld hebben en geen zekerheid of we in 2022 wel mogen meedoen? Ze hadden beter Ron Meijer weg kunnen sturen want in vele afdelingen verliezen ze goede harde werkers die er nu mee gaan stoppen, vooral de ouderen die al twijfelden... en ledenaantal is niet bepalend hoeveel goede er tussen zitten.