Vragen aan het College van B&W over aanwezigheid van Japanse duizendknoop

13-10-2017

Geacht College,

Op 9 augustus jl. hebben wij een drietal vragen gesteld over de woekerende Japanse duizendknoop aan het talud van de Slapershaven. Deze duizendknoop veroorzaakt nu en in de toekomst veel schade aan talud, kade, kademuren (eigendom en beheer gemeente Hoorn) en fundering van Kleine Oostbrug (gemeente) en Kleine Oostsluis (eigendom en beheer HHNK).

 

Uit de beantwoording ( 7 september 2017) blijkt dat het college van B&W de gevaren van de Japanse duizendknoop niet  kent en zelfs het waanidee heeft dat de duizendknoop aan de Slapershaven het talud beschermt. De gemeente presteert het bovendien de duizendknoop te maaien. Door het maaien draagt u bij aan de verspreiding van de Japanse duizendknoop. De Hoornse houding wijkt af van de inspanningen die andere gemeenten, provincies en waterschappen leveren voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop.

 

Uw onkunde en onverschilligheid hebben ons gestimuleerd contact op te nemen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en met de heer R. Leuven, hoogleraar Animal Ecology & Ecophysiology aan de Radbouduniversiteit Nijmegen.

 

Uit reacties van beiden blijkt dat de Japanse duizendknoop een bedreiging is voor dijken, wegen, kademuren, waterkering en andere objecten. Het maaien van de Japanse duizendknoop zorgt voor verdere verspreiding van de exotische invasie.  

 

Volgens het Hoogheemraadschap is de Japanse duizendknoop een gevaar en risico voor de waterkering terwijl de gemeente Hoorn van mening is dat de Japanse Duizendknoop het talud versterkt.

 

Prof. R. Leuven laat ons weten dat maaien van de plant zeer onverstandig is en dat de resten van de plant niet bij het groenafval mag worden gedaan om verspreiding te voorkomen. Bovendien is hij van mening dat hoe langer wordt gewacht des te kostbaarder het wordt de plant te verwijderen.

 

Onze fractie raadt u aan per direct te stoppen met het maaien van de Japanse duizendknoop en samen met het Hoogheemraadschap plannen te maken voor de verwijdering van de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven. Daarna kan ook op andere locaties in de stad de duizendknoop verwijderd worden.

 

Vanwege de eerdere beantwoording stellen wij ditmaal volgens artikel 36 van het RvO een aantal nieuwe vragen.

1.    Geven de opvattingen van het Hoogheemraadschap en van prof. R. Leuven het college aanleiding de onverantwoorde houding tegenover de Japanse duizendknoop te wijzigen;

2.    Bent u bereid de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven en elders in de stad te bestrijden door de woekeraar met wortel en tak uit te roeien;

3.    Of wilt u alleen onder dwang van het Hoogheemraadschap de Japanse duizendknoop wegwerken;

4.    Wilt u om verdere verspreiding te voorkomen onmiddellijk stoppen met het maaien van de duizendknoop;

5.    Op welke locaties in Hoorn staat in de openbare ruimte de Japanse duizendknoop nog meer en wilt u ook deze verwijderen ?

 

Vriendelijke groet,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid,

namens Fractie Tonnaer.

Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo
japanse duizendknoop japanse duizendknoop

Reacties
Reactie: (A Zyweg)
13-10-2017, 19:34
Beide hebben gelijk, de walkant word bij elkaar gehouden door deze woekeraar, maar als deze te ver gaat moeilijk verwijderbaar helaas. Mooie plant maar dan op een Japans eiland en niet hier. Ik weet hoeveel de kosten elders waren en helaas, duur maar niet 100% weg gekregen! Gaat daar nog meer kosten.