Beantwoording vragen over "aanpak radicalisering"

18-10-2017

Geachte heren Vinkenborg, van der Kleij en Oudheusden,

 

Hartelijk dank voor uw brief van 14 september jl. over de aanpak van radicalisering naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant. Hieruit blijkt dat u zich betrokken voelt bij dit actuele en belangrijke onderwerp. Ik zal uw vragen hieronder beantwoorden.

 

1. Heeft u kennis genomen van dit artikel en wat is uw reactie hierop?

Ja, wij hebben ook kennis genomen van dit artikel. Wij onderschrijven volledig het belang van dit onderwerp en zijn actief bezig met dit maatschappelijk vraagstuk. In Hoorn staat dit onderwerp dan ook hoog op de agenda in het kader van de Veiligheidsambitie 2018 en ook op die van onze partners zoals politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidshuis.

De uitdaging voor de politiek en samenleving ligt er in om iedereen onderdeel van de maatschappij te laten zijn. Het is belangrijk dat niemand zich buitensluit of buitengesloten wordt. De kans dat iemand zich afzet tegen onze normen en waarden en vatbaar is voor radicale sympathieën is dan groter. Onze brede maatschappelijke verantwoording is dan ook om iedereen een plaats te geven in onze samenleving.

 

2. Hoe groot is het probleem in Hoorn?

In Hoorn zijn er signalen van personen die mogelijk radicale sympathieën hebben. Deze personen zijn bij ons in beeld en per persoon is een plan van aanpak georganiseerd. Dit plan richt zich er op om deze personen weer deel uit laten maken van de samenleving.

Er zijn geen Hoornse personen bekend die dermate geradicaliseerd zijn dat zij een mogelijk potentieel gevaar voor de samenleving kunnen vormen.

 

3. Welke activiteiten worden door het college op dit gebied ondernomen? Welke acties of aanpak bestaan er? Wie wordt daarbij betrokken?

Op welk beleid is dit gestoeld? In Hoom hebben we een actief signaleringsnetwerk in de wijken en op straat, met instellingen, scholen en geloofshuizen. Zowel de politie als de gemeente staan midden in de samenleving en daardoor direct contact met onze inwoners.

In Hoorn trainen we medewerkers die direct contact met bewoners hebben (zoals jongerenwerkers, balie medewerkers en 1 .Hoorn) zodat zij mogelijke signalen van radicalisering beter en eerder kunnen herkennen.

Signalen van personen die mogelijk radicale sympathieën hebben, worden gemeld bij de gemeente of de politie. Het contact met de politie is in Hoorn goed en laagdrempelig. Onze partners en medewerkers kunnen de politie snel benaderen om een signaal verder te bespreken en vice versa.

Een signaal wordt vervolgens verder onderzocht. Zoveel mogelijk informatie wordt ingewonnen bij de partijen die betrokken zijn bij een persoon (zoals scholen, sportvereniging, familie, etc).

De casus wordt vervolgens ingebracht op het Integraal Tactisch Overleg, waarbij gekeken wordt of er bij de landelijke opsporingsdiensten informatie bekend is. Tevens vindt daar een integrale weging plaats met een advies voor een vervolg aanpak.

Deze aanpak is ontwikkeld in samenwerking tussen de Veiligheidshuizen, ministeries en gemeenten. In Noord Holland werken wij gezamenlijk op deze manier.

4. Hoe gaat u de raad van Hoorn informeren en betrekken bij dit maatschappelijke vraagstuk? En op welke termijn?

Zoals gebruikelijk informeren wij u proactief over actuele veiligheidsvraagstukken als daar concreet aanleiding voor is. In het laatste kwartaal van dit jaar informeer ik u over het actuele veiligheidsbeeld van de gemeente Hoorn en de uitdagingen waar wij de komende jaren samen voor staan.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Maarten Kroes via telefoonnummer 0229 252200. Als u op deze brief reageert, vermeld dan het zaaknummer. Dit nummer staat rechtsboven in de brief vermeld.

 

Met vriendelijke groet.

Burgemeester en wethouders van Hoorn

de secretaris .

Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo
Hoorns Belang Hoorns Belang
HOP logo HOP logo
HSP-logo HSP-logo