Antwoord B&W over Kerkplein aan Fractie Tonnaer en VVD

19-10-2017

Geachte leden van de raad,

Op dinsdag 16 oktober hebben de fracties van Fractie Tonnaer en VVD het college verzocht om de enquête over de toekomst van het Kerkplein en ook de verdere voorbereiding tot herinrichting van het Kerkplein te staken en over te laten aan een nieuw college van B en W.

Het college ziet geen reden om aan dit verzoek te voldoen. Het college heeft, samen met u, de opdracht gekregen om deze stad te besturen. Niet voor 3,5 jaar, maar voor 4 jaar. Het college gaat ervan uit dat ook u het komende halfjaar met ons wilt werken aan het goede voor onze stad.

Logische vervolgstap

In 2016 heeft u de integrale visie voor de binnenstad vastgesteld, met de opdracht aan dit college om een inrichtingsplan te maken voor het Kerkplein. We hebben van april tot en met half oktober drie proefopstellingen uitgeprobeerd. Het is volstrekt logisch om na een proef te evalueren en ook keuzes te maken over het vervolg. De wens om het plein snel aantrekkelijk te maken wordt breed gedeeld in de stad. De vraag is immers niet óf we het Kerkplein aantrekkelijker willen maken, maar hóe. Deze stap een halfjaar uitstellen is onnodig en is ook niet uit te leggen aan de bewoners en ondernemers uit buurt en de stad die steeds actief hebben meegedacht.

Alle ruimte voor alle meningen

Op 6 oktober heeft u een brief gekregen waarin precies staat omschreven hoe de proef op het Kerkplein wordt geëvalueerd. De evaluatie biedt alle doelgroepen (van buren tot stadsgenoten, van bezwaarmakers tot voorstanders) op een laagdrempelige manier alle ruimte om hun inbreng te geven over de proef en de toekomstige inrichting van het Kerkplein.

Dit zijn de manieren waarop inwoners en ondernemers mee kunnen denken:

- Een aparte online enquête voor de ’buren’ van het Kerkplein; dit nemen we ruim, namelijk 170 adressen

- Een inloopbijeenkomst voor de ’buren’, plus de werkgroep en 14 mensen die mee wilden doen aan de evaluatie

- Een online enquête voor inwoners en ondernemers van Hoorn

De evaluatie biedt dus nadrukkelijk de mogelijkheid om eventuele verschillen tussen de verschillende doelgroepen inzichtelijk te maken. Dit geeft u als raad een goed inzicht in de meningen en belangen, zodat u deze ook goed kunt wegen.

De inhoud van deze inloopbijeenkomst verschilt niet van de online enquêtes. Aanwezigen kunnen kennis nemen van de opgehaalde informatie en kunnen vervolgens via een stemformulier hun voorkeur geven. Enige verschil is dat mensen vragen kunnen stellen. Het college heeft ingeschat dat vooral direct betrokkenen (dus de groep genodigden) hier behoefte aan zouden hebben. Maar als er andere inwoners of ondernemers zijn die graag naar de inloopbijeenkomst komen, dan zijn zij uiteraard van harte welkom.

Tijd om keuzes te maken

Zoals ook met de raad is afgesproken is het na de evaluatie tijd om keuzes te maken. Op basis van de evaluatie bereidt het college een raadsvoorstel voor, dat in december aan u kan worden voorgelegd. In dit raadsvoorstel vindt u de technische gegevens die het college tijdens de proef heeft opgehaald en ook de inbreng vanuit de buurt en de stad. Daarnaast bevat het voorstel een aantal scenario’s op hoofdlijnen, met uitgangspunten zoals het aantal parkeerplaatsen, ruimte voor terrassen, et cetera. Dit raadsbesluit vormt het startschot voor de uitwerking van een concreet ontwerp voor de herinrichting van het Kerkplein.

Ondertussen kan het college u melden dat de reacties via de online enquêtes binnenstromen. Het college vertrouwt erop dat de inbreng van onze inwoners en ondernemers over het Kerkplein ons allemaal zal helpen bij het maken van de goede keuzes, om zo van het Kerkplein snel een aantrekkelijk plein te maken.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn nieuw logo Gemeente Hoorn nieuw logo
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
VVD VVD