Antwoord op vragen Fractie Tonnaer over Japanse duizendknoop

14-11-2017

Fractie Tonnaer

De heer R. Tonnaer

 

Geachte heer Tonnaer,

Op 9 augustus 2017 heeft u ons vragen gesteld over de bestrijding van Japanse duizendknoop, die aanwezig is aan de Slapershaven bij de Kleine Oostbrug. Onze antwoorden hebben u niet tevreden kunnen stellen. Daarom stelt u ons nu vijf vragen ex artikel 36 RvO, om ons alsnog aan te sporen de Japanse duizendknoop in Hoorn te bestrijden. Hieronder beantwoorden wij uw vragen.

 

1 . Geven de opvattingen van het Hoogheemraadschap en van prof. R. Leuven het college aanleiding de onverantwoorde houding tegenover de Japanse duizendknoop te wijzigen?

Wij hebben aangegeven de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Diverse instanties, waaronder Stichting Probos, Wageningen I.JR en gemeentes zoals Amersfoort, onderzoeken momenteel de beste bestrijdingsmethodes voor de Japanse duizendknoop. De uitkomst van de toegepaste bestrijdingsmethoden volgen nog. De resultaten daarvan wachten wij af om te bezien welke maatregelen wij eventueel moeten gaan nemen.

 

2.      Bent u bereid de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven en elders in de stad te bestrijden door de woekeraar met wortel en tak uit te roeien?

Zoals we aangeven in het antwoord op de eerste vraag, wachten wij de uitkomsten af van de pilots die nu lopen op het gebied van bestrijding van Japanse duizendknoop. Van daaruit bekijken we hoe we in de toekomst ons beleid aanpassen. Wij treden nog niet op tegen de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven, aangezien die de fundering van de Kleine Oostbrug niet heeft aangetast.

 

3.      Of wilt u alleen onder dwang van het Hoogheemraadschap de Japanse duizendknoop wegwerken?

Dwang vanuit het Hoogheemraadschap is niet aan de orde. Verder verwijzen we naar de antwoorden op de eerste en tweede vraag. Wij acteren naar rato middels de resultaten uit onderzoek en pilots.

 

4.      Wilt u om verdere verspreiding te voorkomen onmiddellijk stoppen met het maaien van de duizendknoop?

Gezien de ervaringen van de onderzoeksinstanties is het niet raadzaam om de Japanse duizendknoop te klepelen. Wanneer wij het gewas van deze plant moeten verwijderen, gaan wij over op snijden en afvoeren. Daarmee beperken we het risico op infectie naar andere plekken.

 

5.      Op welke locaties in Hoorn staat in de openbare ruimte de Japanse duizendknoop nog meer en wilt u ook deze verwijderen?

De overige locaties waar we de Japanse duizendknoop hebben aangetroffen, vindt u in de bijlage bij deze brief.

 

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo
Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo