Training VoorleesKrachten in bibliotheek met Marjan Berk

VoorleesKrachten: een project over voorlezen aan mensen met dementie

VoorleesKrachten zijn vrijwilligers die regelmatig verhalen, romans of poëzie voorlezen aan ouderen met dementie in woonzorghuizen.  De voorleesactiviteiten komen tot stand in samenwerking met de activiteitenbegeleiders van de woonzorghuizen. Bibliotheek Hoorn traint de voorlezers en voorziet ze van een speciale leeslijst met boeken die geschikt zijn voor mensen met dementie.

 

Training in de bibliotheek

Hoe lees je een verhaal voor dat herkenning brengt in iemands leven? Om dit te realiseren organiseert Bibliotheek Hoorn jaarlijks een training voor de vrijwilligers, dit jaar met Marjan Berk. De trainingsmiddag is bedoeld als verdieping en verbreding van het project en vindt dit jaar plaats op donderdag 23 november in de Centrale Bibliotheek. Start is om 13:30 uur. 

 

Voorlezen en gesprekken over herinneringen zijn mooie middelen om de relatie tussen vroeger en nu levendig te houden en daarmee ook de toekomst vorm te geven. Voor ouderen met dementie is dit extra belangrijk omdat voor hen vroeger vaak nog het enige is waarin ze houvast kunnen vinden.  Voorlezen aan deze mensen schept niet alleen herkenning in een onzekere wereld, het is een directe manier van contact, met bijzondere en verrassende reacties als gevolg.

 

Over VoorleesKrachten

Het project VoorleesKrachten is een samenwerking tussen diverse woonzorglocaties in Gemeente Hoorn en Bibliotheek Hoorn. In dit bijzondere project wordt voorlezen ingezet als instrument ter ondersteuning van de activiteiten in de zorg aan mensen met dementie.

Na een succesvolle start in 2016 lezen vrijwilligers voor in de verzorgingshuizen Het Risdamhuis, de Omring en Leekerweide.

 

https://www.facebook.com/dagelijkslevennl/videos/1617639861591550/ (https://www.facebook.com/dagelijkslevennl/videos/1617639861591550/)

Bibliotheek logo Bibliotheek logo