Beantwoording vragen over "Peilbesluit flexibel peilbeheer IJsselmeergebied"

21-11-2017

Hoorns Belang t.a.v. R. Gravendijk

Geachte mevrouw Gravendijk,

Per brief van 16 oktober jongstleden heeft uw fractie vragen gesteld over het voorstel van Rijkswaterstaat voor een flexibel peilbeheer in het Markermeer. In onze brief van 29 september jongstleden aan de gemeenteraad heeft u kunnen lezen dat wij voornemens waren een zienswijze in te dienen op het ontwerp-peilbesluit en deze zienswijze af te stemmen met andere gemeenten. Inmiddels hebben wij samen met de Westfriese gemeenten en het recreatieschap Westfriesland een gezamenlijke zienswijze ingediend (zie bijlage). De gemeenten Waterland en Edam-Volendam hebben een vergelijkbare zienswijze ingediend.

 

Beantwoording vragen

Hierbij ontvangt u een antwoord op de door u gestelde vragen.

Vraag 1 Indien er geen zienswijze is ingediend, is er ook geen mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen het vastgestelde peilbesluit. Het is nog maar kort dag tot de uiterlijke datum dat u een zienswijze kunt indienen. Hoever bent u met de voorbereidingen van een zienswijze?

Voor antwoord zie inleidende tekst bij deze brief.

 

Vraag 2 Hoe vindt de huidige lobby richting het rijk, de provincie en andere gemeenten plaats?

Vanuit het bestuurlijk platform Deltaprogramma IJsselmeergebied wordt gesproken met Rijkswaterstaat over de effecten van het flexibel peilbeheer en compensatie van eventuele schade. De provincie Noord-Holland bereidt een regiobod voor richting het ministerie van l&M over de aanpak van de waterplantenoverlast. Hier staan we in beginsel positief tegenover, maar het regiobord is wel gericht op de langere termijn. Bij de provincie hebben we daarom onze zorgen geuit over 2018 en dat ook voor dat vaarseizoen maatregelen moeten worden genomen om de overlast te beperken. Deze brief is als bijlage toegevoegd aan deze brief.

 

Vraag 3 Wat gaat u doen indien blijkt dat andere gemeenten de noodzaak er niet van inzien een zienswijze in te dienen omdat zij vinden dat het hun eigen gemeente niet direct schaadt?

Voor antwoord zie inleidende tekst bij deze brief.

 

Vraag 4 Hoe gaat u de gemeenteraad actief hierin betrekken en informeren?

Sinds onze regionale reactie op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau in 2015, hebben wij tot de ter inzage legging van het ontwerp-peilbesluit en de MER geen informatie meer ontvangen vanuit Rijkswaterstaat over het flexibel peilbeheer. De gemeenteraad hebben we geïnformeerd voorafgaand aan de ter inzage legging. Wij blijven u ook in de toekomst informeren bij belangrijke stappen in dit proces. Indien nodig kan het onderwerp worden geagendeerd voor behandeling in de raad(scommissie).

 

Vraag 5 Welke extra maatregelen gaat u nemen om de te verwachten gevolgen van dit peilbesluit en eigenlijk de nu al alsmaar groeiende problemen met betrekking de fonteinkruid aan te pakken?

Wij kunnen als gemeente geen fysieke maatregelen treffen om invloed uit te oefenen op het flexibel peilbeheer en de gevolgen voor de waterplantengroei. Wel is dit een extra aanleiding om druk uit te oefenen op Rijkswaterstaat en het ministerie van l&M om bij te dragen aan de aanpak van de waterplantenoverlast. De eerdere inspanningen om te komen tot een duurzame oplossing voor de waterplantenproblematiek zetten wij voort.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met J.P. Zigenhorn via telefoonnummer 0229 252200. Als u op deze brief reageert, vermeld dan het zaaknummer. Dit nummer staat rechtsboven in de brief vermeld.

 

Met vriendelijke groet,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

de secretaris, 

de burgemeester. 

Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo