”omdat ik u ken” roept reacties op in Hoorn

ingevoerd op 6-2-2006

De opvallende, en kostbare, verkiezingscampagne van wethouder Tonnaer is in Hoorn het gesprek van de dag. Niet eerder werd er zo opvallend aan de weg getimmerd.
Hoorngids.nl speurt voor u alle Hoornse sites af naar opvallende en spraakmakende onderwerpen en het onderstaande lazen wij op de site van D66 Hoorn en we wilden het u niet onthouden:

Afgelopen zaterdag sprak onze columnist Sjaak Grosthuizen ter stede voor Radio Hoorn weer een mooi betoog af. En hoe kan het ook anders met de naderende gemeenteraadsverkiezingen in aantocht: het ging om “de kop” van wethouder Roger Tonnaer (PvdA).
 
Sjaak Grosthuizen:
 
“Afgelopen dinsdagmorgen passeerde ik op de Weel Roger Tonnaer. Niet in het echt, maar op een grote poster was hij het wel degelijk. Ik had ineens moeite om de aandacht bij de weg te houden. Wat moet Roger Tonnaer op een poster langs de openbare weg?
‘Hij is toch lijsttrekker?’ meende een collega, die het ook gezien had.
‘Hoezo? Is Jack van Es dan dood?’ was mijn reactie. Politiek gesproken kun je uiteraard ook overlijden. Als je blunders begaat, dan ga je Boris Dittrich achterna. Welke blunders heeft Jack Van Es gemaakt zodat men Tonnaer uit het vet moest trekken? Jack van Es heeft grote fouten gemaakt in de ogen van de sportkenners. Omdat hij ze niet kende. Als wethouder van sport is kennis van de prestaties van de Hoornse topsporters wel handig, zeker wanneer je ze voor die prestaties een prijs wil geven. Maar dat is voor Jack van Es geen reden om zich terug te trekken als lijsttrekker. Je kent Jack.
Zodra het mogelijk was, reed ik weer langs de Weel, nog net geen file veroorzakend. Daar zag ik hem weer: Roger Tonnaer met een beminnelijke glimlach en de kreet: omdat ik u ken.
Met moeite hield ik de auto op de weg. Getoeter achter me bracht me terug naar de werkelijkheid.
Roger Tonnaer kent mij inderdaad. Maar moet dat op een poster? En waarom zegt hij u? Is het niet voor mij bedoeld? Waarom zegt hij überhaupt dat hij iemand kent? Is het de nieuwe manier van groeten? ‘Dag Sjaak, ik ken jou.’ En dat ik dan terug zeg: ’Hoi, Roger, ik ken jou ook.’  Roger zegt: Omdat ik u ken. Ik mis nog een begin van de zin. Zoals: Ik leen u mijn pen niet uit, omdat ik u ken. Ik vertrouw u voor geen cent, omdat ik u ken. Ga nou naar de stembus! Ik moet u wel achter de vodden blijven zitten, omdat ik u ken.
Het zinnetje heeft voor mij altijd een negatieve klank gehad. Mijn ouders en leerkrachten drukten er hun wantrouwen in mijn toekomstige handelingen mee uit. ‘Omdat ik je door en door ken, jochie!’
Omdat ik u ken. Handig voor de Horinezen met een identiteitscrisis. Psychiaters sturen patiënten met een persoonlijkheidstoornis door naar Roger Tonnaer. Je moet op mij stemmen, zegt hij dan, want zo ken ik je weer.
Het is de wereld op z’n kop. De vraag moet zijn: kent u mij? Of :ik hoop dat u mij kent. Als je iemand kent of herkent dan kan dat een reden zijn om op die persoon te stemmen of juist niet. Kent u Roger Tonnaer? Kent u hem als wethouder? De vaste krantenlezer en de trouwe luisteraar wel. Die kennen allerlei politici. Meestal omdat er stront aan de knikker was. Raadsleden komen hier om de wethouders te gispen, wethouders komen hier om hun beleid te verdedigen. Roger Tonnaer is hier dikwijls sprekend of ter sprake geweest. Ja, wij kennen Roger Tonnaer.
Roger staat nummer 8 op de lijst van de PvdA. Waar is de kop van nummer 1? Durft hij niet of kent hij zichzelf? Jack van Es, je bent lijsttrekker; nou, trek dan!
Zit er een filosofie achter de verkiezingscampagne van de PvdA of doet iedereen maar wat bij gebrek aan een duidelijke campagne? Ik heb ook al minipostertjes gezien met kandidaten die op een onverkiesbare plaats staan. Het probleem bij de PvdA is dat er zo vreselijk veel goede kandidaten rondlopen. Tijdens de vergaderingen houden ze wedstrijdjes wie de beste visie heeft en de winnaars staan nu op de lijst. Er staan zo’n beetje 15 Pechtolds op een rij. Dat zijn dus eigenlijk 15 lijsttrekkers. Voor een lijsttrekkersdebat heeft de PvdA geen andere partijen nodig! Op de officiële verkiezingsposters staat dan ook de hele meute die verkozen wil worden bij elkaar.
Wordt de PvdA-fractie straks een eenheid? Ik houd mijn hart vast! Wie na 7 maart dit zootje ongeregeld in het gareel kan houden, verdient in de volgende periode wethouder te worden, of zelfs minister.
Wedden dat Roger zal zeggen dat hij dat wel kan? Ach, zeg ik dan. Je weet wie het zegt. Je kent hem toch?
 
bron: www.d66hoorn.nl
 

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
24-5-2010, 19:17
Leuk, ik was op zoek naar iets anders (via GOOGLE) en kom dan plotseling dit "oude nieuws" van de verkiezingen van 2002 tegen, met de column van Sjaak Grosthuizen (Radio Hoorn)...

Reactie: (sjaak grosthuizen)
22-2-2006, 22:29
Wat leuk dat mijn column zomaar ergens op internet verschijnt. Onder aan de pagina staat een copyrightteken. Betekent dat nu dat ik niet zonder toestemming mijzelf mag citeren?

Reactie: (devries)
13-2-2006, 16:19
We zijn het niet vergeten hoor wat deze mensen ons door de strot hebben geduwd, die arrogante kop met de tekst stem op wethouder tonnaer slaat helemaal alles hij loopt alvast op de zaken vooruit, In hoorn en in de rest van nederland zullen ze voelen wat voor ellende ze door de strot van de burgers geduwd hebben.

Reactie: (Daniël)
7-2-2006, 16:39
Sterker nog,ik mis de Loesjeachtige commentaren van de inwoners van Hoorn die de huidige generatie "bestuurders" eens duidelijk maakt dat wij inieder geval niet vergeten zijn wie zij zijn en wat zij ons allemaal door de strot geduwd hebben voor veel te veel geld...

Reactie: (dirk)
7-2-2006, 11:46
Nee, dan de poster van Hoorns Belang