Blunders van politie in Hoornse zedenzaak

22-11-2017

Na ernstige klachten over de werkwijze van de politie in de Hoornse zedenzaak heeft toenmalig demissionair minister van justitie Blok (VVD) opdracht gegeven een onderzoek daarnaar te doen. Het slachtoffer had zelf de naam en adres van haar belager gevonden doormiddel van de opsporingsapp op haar door de dader gestolen smartphone. Via een speciaal voor dit doel aangemaakt account op een datingsite kwam ze met hem in contact. Het bleek de Somalische asielzoeker Mohammed M. (28). Ze wist hem te bewegen om een selfie met haar door hem gestolen telefoon te maken en naar haar toe te sturen. Ze herkende hem op die foto duidelijk. De gegevens werden ter beschikking van de politie gesteld. Deze hoefde hem alleen maar van huis op te halen, maar dat is niet gebeurd. Tot wanhoop van het slachtoffer werd met de door haar verzamelde informatie door de politie niets gedaan.

Vandaag is het rapport verschenen van de inspectie Justitie en Veligheid over de werkwijze van de politie in deze zaak. Het rapport bevestigt dat verdachte Mohammed M. veel eerder opgepakt had kunnen worden. Dit gebeurde pas ruim 4 maanden na de door het slachtoffer aangeleverde informatie. Het rapport laat geen spaan heel van de werkwijze van de politie en de manier waarop het slachtoffer is behandeld. Hoofd Opsporing Leo Wallage erkent dat de teleurstelling bij het slachtoffer pijnlijk en terecht is. Dit is te lezen in dagblad ’De Telegraaf’ die vandaag de belangrijkste bevindingen die in het rapport staan gepubliceerd heeft.

De vraag dringt zich op wat er verder met de conclusies van het onderzoek gaat gebeuren. Dat de politie ernstig geblunderd heeft staat nu wel vast. Maar de waarom vraag is daarmee nog niet beantwoord. Het mag niet zo zijn dat het rapport in een diepe bureaulade verdwijnt. Met de conclusies zal snel iets moeten worden gedaan. Dit geblunder mag nooit meer voorkomen (redactie HG).

Politie Politie