Vragen aan Minister van Justitie over Blunders Hoornse zedenzaak

23-11-2017

Vandaag heeft Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) onderstaande vragen gesteld aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht “Blunders Hoornse zedenzaak”:

1.    Bent u bekend met het bericht “Blunders Hoornse zedenzaak”?

2.    Bent u op basis van de bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid van mening dat hier slechts sprake is van een incident? Of zijn er ook structurele problemen bij de behandeling van zedenzaken naar boven gekomen?

3.    U schrijft in uw brief van 22 november jl . dat ook dit incident laat zien dat de politie zich voortdurend moet blijven ontwikkelen en verbeteren. Op welke specifieke punten moet de politie zich blijkens dit incident ontwikkelen en verbeteren? En gebeurt dit al voldoende of worden er ook nieuwe acties in gang gezet om te komen tot ontwikkeling en verbetering?

4.    Is duidelijk geworden in hoeverre onderbezetting bij de politie en verouderde ict-middelen een rol hebben gespeeld in deze casus?

5.    Is het gebruik van ict-middelen in zedenzaken ook een van de punten waarop de politie zich moet ontwikkelen en verbeteren? Zo ja, welke acties worden hiertoe ondernomen?

6.    U schrijft dat de inzichten van de Inspectie hebben geleid tot verbeteringen in de taakuitvoering. Geldt dit alleen voor het zedenteam Noord-Holland? Of is bekeken of ook op andere plekken verbeteringen in de taakuitvoering van zedenteams doorgevoerd zouden moeten worden?

7.    Is bekeken of andere zedenteams in Nederland ook werken met een duidelijk aanspreekpunt voor slachtoffers? Zo nee, ziet u aanleiding dat alsnog te doen?

8.    Op welke manier kan de minister waarborgen dat vrouwen die aangifte doen van verkrachting dat direct kunnen doen, een helder aanspreekpunt hebben en dat vanaf de eerste dag actief gewerkt wordt aan de opsporing van de dader?

 

Beantwoording van de vragen:

Kamervoorzitter Khadija Arib wil dat de regering schriftelijke vragen van Kamerleden binnen de vastgestelde termijn van drie weken beantwoordt. In de praktijk wordt die termijn nu vaak overschreden. Arib heeft donderdag 17 maart 2016 in een brief aangekondigd dat zij de regering erop gaat wijzen als antwoorden uitblijven. Ook denkt zij eraan om de Kamer voor te stellen een langer of extra mondeling vragenuur te houden voor onbeantwoorde schriftelijke vragen.

Tweede Kamer Tweede Kamer