Antwoord op vragen over functioneren wijkagenten door VOCH

09-12-2017

 Geachte heer Weeda,

 

Hierbij de antwoorden op uw art. 36 vragen over het functioneren van de wijkagenten in Hoorn.

 

Vraag 1. Kent u de inhoud van dit artikel en indien ja, zijn de signalen die de wijkagenten hier geven, u bekend en kloppen deze? Indien dit niet het geval graag een toelichting. Antwoord. Ja, wij kennen de inhoud van het artikel. Sinds de start van de Nationale politie is de formatie van Team Hoorn (Westfriesland), in lijn met het landelijke beeld, de laatste jaren afgenomen. Echter, het aantal wijkagenten is fors uitgebreid. Daarnaast is er landelijk een nieuwe functie gecreëerd, te weten: de ”wijkagent-expert”, deze wordt gericht op specifieke thema’s ingezet. In de huidige formatie heeft de politie 7 wijkagenten-expert. In de oude situatie bestond deze functie niet. Per saldo is de formatie iets afgenomen, maar compenseert de andere aanpak dit.

De politie moet voortdurend voldoende capaciteit beschikbaar hebben om aan noodhulpverzoeken (112- meldingen) te kunnen voldoen. Tegelijk moeten de wijkagenten voldoende ruimte hebben voor hun wijkwerk. Daarom is gekozen voor een werkwijze waarbij wijkagenten in de ochtend- en avonddiensten met hun groep meedraaien, maar waarbij de wijkagenten zoveel mogelijk vrij worden gelaten in hun werkzaamheden. Echter, als de noodhulpmeldingen aandacht vragen, hebben die op dat moment een hogere prioriteit dan het werk in de wijk. De politie probeert zo het maximale rendement met de beschikbare mensen te bereiken. De teamchef heeft de burgemeester verzekerd dat deze werkwijze het politieoptreden cq. de veiligheid niet nadelig beïnvloed.

 

Vraag 2. Sinds wanneer bent u op de hoogte van het feit dat wijkagenten geen of weinig tijd hebben voor het werk waarvoor zij zijn aangesteld?

Antwoord. Zoals u het omschrijft heeft dit bericht ons niet bereikt.

Het krimpen van het team en de toename van het aantal wijkagenten heeft tot gevolg dat de wijkagenten hun steentje (kunnen) bijdragen aan het afhandelen van noodhulpmeldingen als de overige beschikbare capaciteit te kort schiet.

 

Vraag 3. Heeft u eerder, bijvoorbeeld van de politiechef tijdens uw regulier overleg, signalen ontvangen over deze problemen? Indien ja, wat heeft u hiermee gedaan, en wat gaat u hier eventueel mee doen?

Antwoord. De politie heeft in de overleggen met de burgemeester aangegeven dat de krimp van de formatie redelijk gecompenseerd is door formatie-uitbreiding bij de wijkagenten(expert) en dat dit geen merkbare consequenties heeft voor de uitvoering van het werk. Er was dus geen noodzaak om dit met de raad te delen.

De teamchef heeft recent aangegeven dat de formatie de komende tijd nog verder moet krimpen. Hij verwacht dat dit wel merkbaar zal zijn in het werk. In de laatste driehoek hebben alle burgemeesters in Westfriesland hun zorgen geuit over de verdere inkrimping van de politieorganisatie. Zij zullen deze zorgen gezamenlijk middels een brief kenbaar maken aan de korpsbeheerder. U ontvangt een kopie van deze brief zodra deze verstuurd is.

U wordt geïnformeerd (en u kunt vragen stellen) over dit onderwerp tijdens een bijeenkomst in januari 2018 op het politiebureau. Nadere informatie hieromtrent volgt.

 

Vraag 4. Indien deze problemen bij u al langer bekend zijn, waarom moet de raad dit dan uit de krant vernemen?

Antwoord. Zie 3.

 

Vraag 5. In hoeverre staat het niet goed kunnen functioneren van wijkagenten door tijdgebrek op gespannen voet met de aanpak radicalisering?

Antwoord. De aanpak van radicalisering is in Hoorn adequaat geregeld. De politie speelt op verschillende niveaus een belangrijke rol in dit proces. Er zijn geen problemen geconstateerd ten aanzien van de politiecapaciteit. Radicalisering is op dit moment ook geen groot probleem in Hoorn.

Overigens stelt u in de vraag dat de wijkagenten niet goed kunnen functioneren en dat standpunt delen wij niet.

 

Vraag 6. Kunnen deze wijkagenten met de tijdsproblemen wel voldoende aandacht schenken aan het onderhoud van hun netwerk? Graag een toelichting.

Antwoord. Per wijkagent zal het aantal uren hiervoor afnemen maar omdat er een forse uitbreiding van wijkagenten(expert) is, blijft er voor het geheel voldoende tijd over om hun netwerk te onderhouden. Bovendien worden problemen door de komst van de wijkagenten-expert op een andere wijze aangepakt.

 

Vraag 7. In eerder genoemd krantenartikel geeft de politie aan dat bij ieder incident de prioriteit wordt vastgesteld en aan de hand daarvan de inzet wordt bepaald. Wanneer echter veelvuldig de wijkagenten een andere taakstelling krijgen dan waarvoor zij gepland staan is er sprake van een structureel foutieve planning van inzet van politiepersoneel. In hoeverre bent u hiervan op de hoogte en wat kunt u hieraan doen?

Antwoord. De vraag naar politiezorg is altijd groter dan de mogelijkheden die het team kan bieden. Het is een ”schaars product”, waarbij voortdurend keuzes moeten worden gemaakt. De huidige werkwijze komt zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen in de wijk van de burger, maar anderzijds er ook zijn als het er werkelijk toe doet.

 

Met vriendelijke groet.

Burgemeester en wethouders van Hoorn

de secretaris 

de burgemeester

VOCHoorn VOCHoorn
Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo

Reacties
Reactie: (Joop Schoutsen)
11-12-2017, 10:31
Zeven 'wijkagenten-experts'? Gezien de enorme weelde welke Rutte ons verbeeldt zou je bijna gaan denken dat daar ook nog petten bij horen, maar ik acht de kans dat het hier louter om titulaire uitbreiding gaat beslist niet irreëel. Maar dat zal ook wel 'onder-de-pet' blijven denk ik.