Antwoord op vragen van Hoorns Belang over "Toeristenbelasting"

09-12-2017

Geachte leden van de raad,

 

Op 14 november 2017 heeft de fractie van Hoorns Belang de volgende vragen over de toeristenbelasting aan het college gesteld.

1. Bent u het met ons eens dat dit potentiële bezoekers van onze stad op het verkeerde been kan zetten en dat dit onze stad schaadt? Het is immers onduidelijk wat het Hoorns beleid is.

2. Bent u het met ons eens dat het vreemd is dat dit bewust lokale heffing wordt genoemd?

3. Hoe is dit bij andere ondernemers in Hoorn met overnachtingsmogelijkheid en/of gebruik van bijvoorbeeld havens?

4. Op deze, niet-transparante, wijze wordt oneerlijke prijsconcurrentie bedreven onder de noemer lokale heffing. Bent U bereid dit met de betreffende ondernemers op te nemen?

5. Bent U bereid met alle ondernemers in gezamenlijkheid hier een duidelijk beleid voor op te stellen, het gaat uiteindelijk om het totale beeld van Hoorn? Wilt U dan deze uitkomst eenduidig laten communiceren via eigen website en toeristische kanalen?

6. Gaat U bij de toeristenbelasting heffende ondernemers deze lokale heffing / belasting (met terugwerkende kracht) invorderen? Er wordt immers gesteld dat de eigenaar mag doorberekenen en daarna afdraagt aan de gemeente en er staat nergens dat een ondernemer zelfstandig een belasting kan heffen voor eigen gewin. Zie https://vng.nl/onderwerpenindex/belastingen/overige-belastingen/toeristenbelasting (https://vng.nl/onderwerpenindex/belastingen/overige-belastingen/toeristenbelasting)

 

In 2011 is in de gemeente Hoorn de toeristenbelasting afgeschaft. Verblijfbieders zijn hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld en verzocht geen toeristenbelasting (meer) in rekening te brengen. In geval verblijfbieders dit wel doen, is dat ongewenst.

In antwoord op uw vragen het volgende:

1. Zonder wettelijke grondslag is het onjuist dat sommige verblijfbieders toeristenbelasting in rekening stellen. De bezoeker wordt in die gevallen misleid door de verblijf bieder.

2. Toeristenbelasting is wereldwijd een geaccepteerde belasting. Het wordt over het algemeen ”normaal” gevonden dat een toeristenbelasting in rekening wordt gesteld. Als geen toeristenbelasting hoeft te worden betaald is het een gemakkelijke manier om onder de naam toeristenbelasting ”extra” inkomsten te verwerven.

3. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat twee hotels toeristenbelasting in rekening stellen. Door de verblijfbieders in de havens wordt geen toeristenbelasting in rekening gesteld. Bij de aanbieders van Bed en Breakfast komt het voor dat toeristenbelasting in rekening wordt gesteld. Pas bij een reservering wordt inzichtelijk of ”toeristenbelasting” wordt berekend.

4. Van oneerlijke prijsconcurrentie is geen sprake. Immers de verblijfprijs wordt hoger, wat zou betekenen dat men eerder zou kiezen voor een goedkopere verblijfbieder. De toeristenbelasting vormt maar een klein deel van de verblijfsom. Het is onwaarschijnlijk dat het bedrag aan toeristenbelasting effect heeft op de bezettingsgraad van de verblijfbieder.

5. Een dergelijk gedrag kan alleen worden beëindigd als er een wettelijke regeling is waarop de gemeente haar beleid of taak kan baseren (legaliteitsbeginsel). Omdat de toeristenbelasting is afgeschaft is er geen publiekrechtelijke weg die openstaat om dergelijk gedrag te stoppen. Immers het doorrekenen van oneigenlijke lasten vindt plaats in de sfeer van het privaatrecht. De gemeente kan een verblijfbieder alleen aanspreken op haar gedrag.

6. Zoals aangegeven kan de gemeente op dit gebied geen beleid vormen, stellen of handhaven als zij geen wettelijk instrument heeft om dergelijke praktijken te voorkomen.

7. Nee, de gemeente heeft geen wettelijke bevoegdheid toeristenbelasting te innen als er geen wettelijke basis is (verordening).

Het college zal verblijfbieders die ”toeristenbelasting” in rekening brengen per brief aanspreken op hun gedrag en het smadelijk karakter. Daarnaast zal op de website worden vermeld dat in de gemeente Hoorn geen toeristenbelasting wordt geheven.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

de secretairis

de burgemeester

Hoorns Belang Hoorns Belang
Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo

Reacties
Reactie: (A Zyweg)
12-12-2017, 10:50
Als ik een bootje neerleg is zowel het aantal passagiers als of ze daar slapen of elders niet vastgesteld... dus niet inbaar. Verder is AirBNB ook in Hoorn mogelijk en die controle kost meer dan de lage opbrengst. Zelf huurde ik elders een huisje op vakantie park voor 2 personen want hoewel we met 8 personen verbleven, de extra kosten waren zo hoog dat fraude rendabel werd. Er is geen controle op paartje dat grotere en duurdere woning nam. Maar bij diverse parken in Brabant binnen 1 gemeente bij diverse parken verschil in tarieven gezien, ik dacht dat het per gemeente vastgestelde betaald moest worden of mogen ze extra kosten voor administratie rekenen?

Reactie: (hans hoornsman)
10-12-2017, 13:50
Gewoon boycotten zo'n Van der Valk. Sluwe, listige streken om de kamerprijs omhoog te schroeven via een in Hoorn niet bestaande toeristenbelasting onmiddellijk afstraffen!!