Studio ZZM: zien, luisteren en doen!

Tentoonstelling met hedendaags design en oude ambachten

Tot en met 6 mei 2016 is de tentoonstelling Studio ZZM te bezoeken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Oude ambachten en hedendaags design, ze vinden elkaar in deze tentoonstelling. Zes internationale ontwerpers werd gevraagd om met de ambachtsmensen van het museum nieuw werk te creëren. Dit leverde zes studio’s op met ieder een eigen en hedendaagse invulling.

 

In een zevende studio stappen bezoekers in de schoenen van de ambachtsman en ontwerper. Ze gaan hier zelf aan de slag in het OS_Playstation van Thomas Lommée & Christiane Högner. Het is een soort meccano met bouwcomponenten gemaakt in het Zuiderzeemuseum. In de tentoonstelling vind je meer plekken waar je met je handen aan de slag kunt, maar kom ook zeker langs voor de speciale masterclasses en extra programmering in de weekenden en vakanties.
 

Studio ZZM is een samenwerkingsproject met Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.


Doen!

In de tentoonstelling gaan je handen en hoofd aan het werk. Bij de OS_Playstation bouw je allerlei installaties met bouwcomponenten gemaakt in het Zuiderzeemuseum. Ook maak je in de tentoonstelling een scheepsknoop en speel je een schaduwspel met bootjes. In de weekenden leer je je eigen papieren boot bouwen. Zo maak je net als ontwerper Maki Suzuki een boot met twee gezichten die je mee naar huis kunt nemen.

 

Vanaf januari worden er masterclasses georganiseerd door verschillende ambachtsmensen en ontwerpers. De eerste masterclass duurt twee dagen en wordt gegeven op 20 en 21 januari 2018 door mandenmaakster Ineke van der Sommen. De nadruk ligt tijdens deze masterclasses niet op het realiseren van een product, maar op de mandenvlechttechnieken waarmee je een (dragende) constructie maakt. Houdt voor de programmering de website van het Zuiderzeemuseum in de gaten.

 

Studio ZZM verbindt
Gastconservatoren Jan Boelen en Evelien Bracke koppelden een aantal internationale ontwerpers aan de ambachtsmensen van het museum. De mandenmaker, de touwslager en de andere vakmensen die normaal gesproken demonstraties geven aan het publiek, gingen nu in gesprek met de ontwerpers. Samen kwamen ze tot verrassende ideeën, waarin de oude ambachten die rond 1900 langs de Zuiderzee een belangrijke rol speelden, een nieuwe interpretatie krijgen. ‘‘De taalbarrière vormde voor hen geen hindernis. Zij beschikken allen de taal van de makers; het vakmanschap dat zich in handelingen uit in plaats van woorden,’’ aldus curator Jan Boelen.
 
Zo verschillend als de ontwerpers zijn, zo verschillend zijn hun werken. Neem Noam Toran & Marloes ten Bhömer: in plaats van een tastbaar voorwerp te maken, schreven zij een werkmanslied dat door het publiek kan worden meegezongen. Bij andere ontwerpen is de link met het ambacht directer, zoals de stoel gemaakt van zeildoek van Martino Gamper.

 

Foto 1: Abake The Facboat, fotograaf:  Gwen Smit

Foto 2: Abake The Faceboat, Fotograaf: Gwen Smit

Foto 3: Jing He, Fotograaf: Thijs Jansen

Foto 4: Open Structures Palaystation_Christiane Hoegner & Thomas Lommee_Fotograaf: Gwen Smit 

Abake The Faceboat1 Abake The Faceboat1
Abake The Faceboat2 Abake The Faceboat2
Jing He Jing He
Open Structures Playstation Open Structures Playstation
Zuiderzee Museum Zuiderzee Museum