Zwerfafvalproject groot succes

13-12-2017

Het dit jaar nieuw geïntroduceerde NME-project ’Zwerfafval, leer en ruim op!’ is zeer succesvol.  

Leerlingen op tal van scholen in Hoorn hebben vaak met veel plezier en leergierigheid hun plein en buurt schoner gemaakt. Het zwerfafvalproject is zo populair dat dit schooljaar al bijna volgeboekt is. Scholen kunnen zich ook al inschrijven voor deelname in schooljaar 2018-2019.

 

Doel

Leerlingen krijgen inzicht in het effect van afval en kunnen dit benoemen. Zij leren verstandig omgaan met afval.

Resultaat

Leerlingen zijn zich bewust van hun eigen rol bij het veroorzaken en terugdringen van zwerfafval.

Projectopbouw

Het Zwerfafval-project bestaat uit twee onderdelen: educatie in de klas en opruimacties op het schoolplein en in de buurt.

 

In de klas

Het educatieve gedeelte draait om bewustwording. Leerlingen leren wat zwerfafval is en waar het vandaan komt. Er wordt gebruikgemaakt van lesmateriaal van Nederland Schoon: Zwerfafval, mooi niet!. Hierbij hoort ook een aantal weblessen in een digitale omgeving. In aanvulling op het lesmateriaal is er een opruimshow te bestellen, waarin de termen van zwerfafval op een speelse manier terugkomen. Deze is vooral geschikt voor groep 1 t/m 4.

 

Opruimactie

Tijdens de opruimactie gaan leerlingen in groepjes gewapend met reflecterende hesjes, handschoenen en afvalgrijpers buiten op zoek naar afval. Hierbij zien ze met eigen ogen de hoeveelheid en diversiteit van het zwerfafval in hun omgeving en wordt het lesmateriaal concreet. Als het schoolplein is opgeruimd, is de rest van de buurt aan de beurt. De leerlingen vonden het tijdens de pilot verrassend leuk om zo veel mogelijk afval te verzamelen.

Na afloop van het project zijn de leerlingen een stuk wijzer en bewuster en profiteren alle betrokkenen van een schonere omgeving.

Scholen uit de gemeente Hoorn kunnen intekenen. Deelname is gratis. Elke school ontvangt €250,- voor deelname aan dit project, beschikbaar gesteld door de gemeente Hoorn. Voor inschrijven en informatie kunt u contact opnemen met Charlotte Hömann: nme.projecten@mak-blokweer.nl (mailto:nme.projecten@mak-blokweer.nl)

Mak Mak
unnamed (4) unnamed (4)