Vragen aan het College van B&W over vernoemen van straten

02-01-2018

Geacht College,

 

Reeds vanaf 2009 heeft onze fractie diverse keren aandacht gevraagd en gepleit voor het vernoemen van straten, pleinen en lanen in Bangert Oosterpolder naar personen die voor de gemeenschap en de gemeenten Blokker, Zwaag en Hoorn van betekenis zijn geweest. Als voorbeeld  noemden wij o.a. Corry van Kleef, Elle Mol, C. Beerepoot,  Dominee Frits Slomp (Frits de Zwerver), Piet van Kampen en Arie van Kampen.

 

Helaas moeten wij constateren dat het college er nog altijd niet in is geslaagd om ook maar één straat of laan naar een van de genoemde personen te vernoemen. In de meeste gevallen kiest u voor straatnamen die refereren aan voorwerpen, sterren, stenen of andere onbenulligheden, boven het vernoemen van deze personen. Zelfs het vernoemen van een speelveldje of grindpad is het college nog teveel.

 

Op initiatief van Fractie Tonnaer werd 1 november 2016 door de gemeenteraad een motie aangenomen, met het verzoek aan het college van B&W om in het vervolg straten, lanen en pleinen in Bangert Oosterpolder te vernoemen naar personen uit het oorlogsverleden, sport (politiek) bestuur en kunst- en cultuur. Deze motie werd door alle fracties, met uitzondering van CDA en D66, ondertekend.  

 

Tijdens de raadsvergadering van 7 november jl. heeft  fractievoorzitter Jos Kamminga (Groen Links) het boek  ”Kom vrouwen, aangepakt !” aan alle collegeleden cadeau gedaan. Het boek beschrijft het leven en politieke werk van Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) en is geschreven door Bart Lankester. De pers, waaronder de dag- en weekbladen Trouw, NRC, NHD Dagblad voor West-Friesland (door Frans van Iersel) en West-Friesland op Zondag (door Egbert Ottens) besteden aandacht aan het boek over de strijdbare Trien de Haan.

 

Na het lezen van het boek  “Kom vrouwen, aangepakt !”  stellen wij u voor mevrouw Trien de Haan toe te voegen in de rij van personen die vernoemd zouden moeten worden volgens de aangenomen motie van 1 november 2016. Wij beschouwen het als een vergissing haar naam niet eerder te hebben genoemd terwijl onze fractievoorzitter, mevrouw de Haan zelfs een aantal keren heeft ontmoet.

 

Volgens artikel 36 van het Reglement van Orde stellen wij u de volgende vragen:

1.      Wilt u mevrouw Trien de Haan-Zwagerman toevoegen aan de namenlijst van personen in de aangenomen motie over het vernoemen van straten, lanen en pleinen in met name Bangert Oosterpolder;

2.      Hoeveel straten, lanen of pleinen zijn of worden binnenkort vernoemd naar personen zoals deze in de motie van 1 november 2016 genoemd zijn ?

 

Vriendelijke groet,  namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid.

Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo