Vragen aan het College van B&W over verwijderen van zand onder speeltoestellen

03-01-2018

Geacht College,

 

Uit studies blijkt dat er een kans bestaat voor kinderen op besmetting met de parasieten toxoplasmose en/of toxocariasis door het spelen op speelplekken waar zand aanwezig is. Deze parasieten komen in het zand door de poep van katten en honden. Uit een onderzoek in 3 gemeenten in  2014 bleek dat er in 30% van de zandbakken Toxocara eieren zaten. In ‘valzand’ onder speeltoestellen zal dat vermoedelijk nog veel hoger zijn.

In 2016 zijn er naar aanleiding van het tv programma ‘Smerige zaken’ Kamervragen gesteld door D66 Kamerlid Koser Kaya aan het kabinet. Het advies van toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid aan ouders was om kinderen niet te laten spelen in zand dat dient als valdemping onder speeltoestellen.  In de praktijk lijkt ons dat niet haalbaar, spelende kinderen heb je als ouders immers niet aan een touwtje.

Daarom vinden wij, net als bijvoorbeeld de gemeente Schagen en Den Helder, het noodzakelijk dat de aanwezige zandondergronden op de openbare speelplekken aangepakt worden. Fractie Tonnaer ziet graag dat er de komende jaren gefaseerd de zandondergronden vervangen worden. Nieuwe speeltoestellen krijgen wat ons betreft geen zandondergrond meer, maar een veiligheidsvloer van vast materiaal zoals rubberen tegels. Naast het gezondheidsrisico is zand ook veel vervuilender voor kinderen, kinderen lopen het zand gemakkelijk mee het huis in.

 

Omdat rubberen tegels vrij kostbaar zijn kiezen wij voor vervanging als een speeltoestel aan het einde van zijn levensduur is. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om alleen onder en vlak naast de speeltoestellen rubberen tegels aan te brengen, de grond eromheen zou met gras kunnen worden ingezaaid.    

 

Volgens artikel 36 van het Reglement van Orde stellen wij u de volgende vragen:

1.      Hoeveel speelplekken in de gemeente Hoorn hebben nog zandondergronden?

2.      Wilt u prioriteit geven aan het zandvrij maken van speelplekken?

3.      Kunt en wilt u structureel middelen vrij maken voor het gefaseerd vervangen van zandondergronden voor bijvoorbeeld rubberen tegels of gras?

 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,

Simon Broersma, gemeenteraadslid

Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo