Inbraaktocht en lezing Opsporing Verzocht met Noah Charney

03-01-2018

In de tweede en derde week van januari organiseert het Westfries Museum vier inbraaktochten door een donker museum. Op 23 januari is er de lezing Opsporing Verzocht met medewerking van onder andere de beroemde Amerikaanse schrijver Noah Charney. Dertien jaar na de geruchtmakende inbraak in het Westfries Museum staat het museum opnieuw stil bij de werken die nog steeds spoorloos zijn: negentien schilderijen van Hollandse Meesters en 70 stuks zilverwerk.  

 

Vingerafdrukken, spijkertjes, verbrijzeld glas, lege lijsten, voet- en kontafdrukken. Dat is wat de medewerkers van het Westfries Museum en de politie aantroffen op 9 januari 2005. Een dief liet zich insluiten in het museum. Om de volgende ochtend vroeg met 24 eeuwenoude schilderijen en 70-stuks zilverwerk te vertrekken.

 

Inbraaktocht door een donker museum

Tijdens een inbraaktocht door een donker museum beleef je mee wat vijf direct bij de roof betrokkenen vonden en voelden. En hoe in 2016 vijf van de gestolen schilderijen werden teruggevonden in de Oekraïne en naar Hoorn terugkwamen. Natuurlijk is er na afloop van de tocht gelegenheid om de inmiddels prachtig gerestaureerde schilderijen in nieuwe glorie te bewonderen. En neem vooral een  kijkje bij de expositie Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland. Je ziet en hoort er alles over het hoe, wie, wat, waar en waarom van kunstdiefstal in Nederland.

 

Data en reserveren

De tochten worden gehouden op dinsdag 9, donderdag 11, dinsdag 16 januari en donderdag 18 januari 2018 van 19.30 tot 21.30 uur.

De kosten zijn voor volwassenen € 9,50 en voor de jeugd tot 18 jaar € 4,25.

Reserveren kan via: www.wfm.nl/inbraaktochten-2018 (http://www.wfm.nl/inbraaktochten-2018)

 

Opsporing Verzocht

Drie experts vertellen dinsdagavond 23 januari over de knelpunten en valkuilen bij de opsporing van gestolen kunst en antiek. Een van hen is de Amerikaanse kunsthistoricus Noah Charney, auteur van de bestseller De Caravaggio kunstgreep. Charney is niet alleen een zeer succesvol schrijver. Hij is ook oprichter van de Association for Research on Crimes against art.

 

Kunstdetective Arthur Brand reisde in 2016 op verzoek van het Westfries Museum af naar Oekraïne. Een rebellenleider uit oorlogsgebied zei over alle gestolen schilderijen en het zilver te beschikken. Arthur Brand had een ontmoeting met hem en vertelt hoe het afliep.

 

Martin Finkelnberg is dé politie-expert op het gebied van gestolen kunst- en antiek. Hij wijdt zijn toehoorders in in zijn werkgebied met aansprekende feiten en cijfers en nuttige adviezen.

 

Meer informatie en reserveren

De lezing op dinsdag 23 januari begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De kosten zijn € 12,50 inclusief koffie en thee en toegang tot het museum (€ 7,50 met Museumkaart).

Reserveren kan via: www.wfm.nl/events/opsoring-verzocht (http://www.wfm.nl/events/opsoring-verzocht).

 

 

 

01 Arthur Brand tijdens lezing over kunstdiefstal 01 Arthur Brand tijdens lezing over kunstdiefstal
01 Bogaert_boerenbruiloft with Newspaper 01 Bogaert_boerenbruiloft with Newspaper
Westfries Museum logo Westfries Museum logo
Roofgoed Roofgoed
01 Lege lijsten na inbraak in 2005 01 Lege lijsten na inbraak in 2005