Verduidelijkende (technische) vragen over flexwoningen

16-01-2018

Hieronder vragen over het plaatsen van flexwoningen in Nieuwe Steen en Bangert Oosterpolder. De vragen zijn gesteld door Roger Tonnaer als voorbereiding op de behandeling van het onderwerp flexwoningen tijdens de raadscommissie van 23 januari a.s

Verduidelijkende (technische) vragen over agendapunt 4, flexwoningen, raadscommissie 23 januari 2018


Hoorn, 14 januari 2018

Geachte mevrouw Haubrich,

1.   Volgens het meningsvormend voorstel Flexwonen hebben 215 inwoners dringend behoefte aan een snel beschikbare woning. Er worden 40 tot 50 flexwoningen geplaatst. Hoe en waar krijgen de overige 165 spoedzoekers een woning?

2.   De afgelopen jaren heeft Intermaris ongeveer 500 sociale huurwoningen verkocht. Nu is er een tekort aan sociale huurwoningen. Bestaat daartussen een relatie en zo ja wie is daar verantwoordelijk voor?

3.   Bewoners kunnen max. 2 jaar in flexwoning blijven. Welke middelen heeft Intermaris wanneer deze termijn van 2 jaar wordt overschreden?

4.   12 oktober 2015! hebben Fractie Tonnaer, HOP, VOC Hoorn, HSP, HB, Jong&Oud en HL schriftelijke vragen gesteld over de verloedering van gemeentelijke woning Vredehofstraat 9. De fracties vinden het onacceptabel deze woning leeg te laten staan zeker vanwege het tekort aan huurwoningen en de bijbehorende wachtlijsten. Is de gemeente alsnog bereid de woning weer bewoonbaar te maken en te (laten) verhuren aan spoedzoekers? Hoeveel leegstaande woningen en (kantoor) panden zijn er nog meer welke op korte termijn voor spoedzoekers geschikt gemaakt kunnen worden?

5.   De gemeente wil de flexwoningen maximaal 10 jaar inzetten. Kan deze termijn korter of langer worden. Op welke manier denkt Intermaris het tekort aan sociale huurwoningen binnen 10 jaar weg te werken?

6.   Hoeveel sociale huurwoningen verkoopt Intermaris jaarlijks?

7.   Op getoonde kaarten tijdens de inloopavond (14-12-2017) is te zien dat de flexwoningen aan de Nieuwe Steen worden geplaatst op het parkeerterrein bij de voormalige hockeyvelden. Waar kunnen na de plaatsing van de flexwoningen voortaan auto’s geparkeerd worden in de buurt?

8.   Staat op locatie tijdelijke supermarkt in B&O oorspronkelijk woningbouw of de bouw van een gezondheidscentrum gepland?

9.   Waarom wordt in het meningsvormend voorstel niet meer gesproken over de bouw van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC). Is dit plan door de komst van flexwoningen van de baan?

10. Door middel van suggestiekaarten of mail mochten bezoekers/bewoners van de inloopavond hun mening over de flexwoningen geven. Wordt eveneens rekening gehouden met de resultaten van de wijk-petities. Ja/nee a.u.b. motiveren.

11.  Vier van de 67 personen/bewoners heeft de suggestie gedaan op twee locaties tegelijk flexwoningen te plaatsen terwijl 22 personen/inwoners geen flexwoningen willen.11 personen/bewoners heeft zorgen over verkeer en parkeren en 10 personen/bewoners over beheer en consequenties. Waarom telt alleen de suggestie van 4 personen en wordt geen rekening gehouden met de mening van anderen?

12.  Is het plaatsen van flexwoningen op de locaties Nieuwe Steen en Bangert Oosterpolder in overeenstemming of strijdig met de geldende bestemmingsplannen? Hoe snel kunnen de beoogde flexwoningen geplaatst worden?

13.  Wat is de volgende stap? De discussie in de raadscommissie 23 januari a.s. is meningsvormend. De laatste raadsvergadering vóór de gemeenteraadsverkiezingen vindt plaats op dinsdag 20 februari en de eerste raadsvergadering na de verkiezingen op dinsdag 8 mei a.s. In welke raadsvergadering wordt het raadsvoorstel over flexwoningen vastgesteld?

Op voorhand wil ik u bedanken voor de beantwoording van de vragen.

Vriendelijke groet,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid.

 

 

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer