Stichting Dierenhulp verbaasd over reactie minister Carola Schouten

15-02-2018

Stichting Dierenhulp zet zich al jaren in voor dieren die in Caribisch Nederland leven om hen bij wet beter beschermd te krijgen en deze dieren het liefst onder dezelfde strenge wet en regelgeving te laten vallen dan de in Europees Nederland levende soortgenoten.

 

In de brief maakt de minister een duidelijk onderscheid tussen dieren die in het koninkrijk leven. Een dier levend in de EU of Nederland heeft dus vele malen meer rechten en bescherming dan een dier dat buiten de EU leeft. Het gebruikte argument dat Caribisch Nederland binnen de EU een status heeft van LGO is een rekbaar begrip. Ze geeft aan dat er een bijzonder regime is uitgewerkt.

Saillant hierbij is dat Nederland wel via tal van belastingen en overige regels sinds 10-10-2010 goed voor zichzelf zorgt op de Caribische eilanden.

 

Het is schrijnend te constateren dat er anno 2018 op het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit nog altijd een ‘beleid’ heerst, waarbij dieren niet als volwaardig worden gezien. Als voorbeeld kan ook de enorme kritiek genoemd worden op de Oostvaarders plassen. Een project van Staatsbosbeheer waarbij honderden dieren doodgehongerd worden. Onder het mom dat dit de natuur zou zijn. Echter de vrije natuur biedt dieren veel meer ruimte en voedsel.

 

De zwerfdier problematiek is een van de voorbeelden. De Minister laat de aanpak volledig over aan het lokale eilandbestuur van bijvoorbeeld Bonaire. Dat eilandbestuur heeft in het twee jaar durende overleg dat wij o.a. met hen hebben gehad, samen met meerdere dierenorganisaties, niets opgeleverd. Het dierenleed tiert er welig en dat heeft plaats binnen het koninkrijk Nederland.

 

De minister schrijft in haar brief dat deze zelfde problematiek in Europees Nederland destijds effectief aangepakt is met het systeem van opvang, neutralisaties, terugplaatsing en voorlichting. Al deze punten zijn in het overleg met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) aangekaart. Zo ook werd een nieuwe hondenverordening aangeboden die in grote lijnen snel uitvoerbaar is. Het bleef enkel bij toezeggingen vanuit het OLB die niet werden waargemaakt.

 

Het bevreemdt ons dan ook dat de Minister levende schepsels overgeleverd laat aan de desinteresse en het laakbaar handelen van lokale bestuurders. Terwijl juist zij de aangewezen persoon is om in te grijpen en Nederlandse dieren te beschermen.

 

PVV-tweede kamerlid Dion Graus zal komende week een motie in dienen waarbij de Nederlandse regering opgeroepen wordt deze dieren dezelfde rechten en bescherming te geven als de soortgenoten in Europees Nederland.

St. Dierenhulp-logo St. Dierenhulp-logo
Zwerfhond Bonaire Zwerfhond Bonaire