Utopia

Column van Stuurman aan wal

Afgelopen weekend ontwaakt uit mijn winterslaap. Mijn biologische lente begon met de Olympische winterspelen. Het was gepland maar het moet altijd maar weer lukken. Sven Kramer kan er over meepraten. Mijn planning was alleen een beetje beter dan de zijne. Eerst maar even de actualiteit bijgewerkt. Weinig veranderd in onze stad en in ons land. Behalve het besef dat we leven in een tijd van nieuwe fatsoenrakkers en heksenjagers. Maar er is hoop. Ons geschonken door een paar luizenmoeders op een willekeurig schoolplein.

Deze loeders schenken NPO 3 niet alleen een record aan kijkcijfers maar geven tevens aan wat er mis is met ons land. Altijd maar zeuren. Iedereen die overal een mening over moet hebben en wie het niet met ons eens is deugt niet. Roddel en achterklap. Heerlijk. Want we leven in een tijd waarin alles wat aan de Nederlandse traditie of geschiedenis kleeft per definitie verkeerd is. Media personen zoals Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek proberen ons door de strot te duwen wat wij moeten vinden of denken of wat politiek correct is. Nu is politiek wel het laatste wat correct is maar daarover straks meer.

Ik heb begrepen dat in een of ander niet heel dicht bekeken tv voetbal praat programma vol goedkope grappen en onderbroekenlol, uitgesproken meningen en steeds weer dezelfde anekdotes een van de mannen een pruik had opgezet. Als grap. Omdat een Belgische politicus zich had laten omvormen tot vrouw. Die persoon zelf had er hartelijk om kunnen lachen. Maar deze actie vulde vier dagen lang het Nederlandse nieuws. Alsof er tegenwoordig geen knop meer zit op een tv. Gewoon die je uit kunt zetten. Zoals je je vrouw, Donald Trump, Paul de Leeuw of Sylvana Simons af en toe ook zou willen uitzetten. Of door kunt zappen vanaf je luie bank. Alsof er niets anders in de wereld gebeurt. Waar een klein land groot in kan zijn.

Nee, de betreffende tv programma’s hebben geen oog meer voor een oorlog in Syrië, een bomaanslag in Irak met 200 doden of mensonterende toestanden op een Grieks eilandje waar vluchtelingen al meer dan twee jaar achter prikkeldraad gevangen zitten. Het is niet belangrijk. Het gaat om die pruik. Als er geen sensatie is dan maken we zelf wel een hype. Zoiets is de gedachte.

Er schijnen op 21 maart gemeenteraadverkiezingen te zijn. Dat valt samen met de komst van de lente. Ik vrees dat de politieke lente nog even wat langer op zich zal laten wachten. Helaas wordt zoals gebruikelijk de gemeentelijke politiek weer overschreeuwd door de landelijke. Denk je dat het in Hoorn een ietsepietsje onrustig is? Nou vergeet het maar.

Landelijk gaat het er echt leuker aan toe. Onze minister van Buitenlandse zaken, Halbe Zijlstra, de man die regelmatig woorden als eerlijkheid en betrouwbaarheid in de mond nam heeft alweer het veld moeten ruimen. Een beetje gelogen over een bunga bunga feestje van Poetin waar hij er met het mooiste meisje vandoor zou zijn gegaan. Die had hem wat geheimen over de buitenland politiek van Poetin ingefluisterd. De jokkebrok. Zoals een goed VVD’er maakte hij er zijn eigen verhaal van. Een beetje liegen voor volk en vaderland. Geen bonnetje dit keer. Maar we hebben hem huilend uitgezwaaid.

Marleen Barth, voorzitster van de PVDA fractie in de eerste kamer, had getracht een huurverlaging te bedingen voor de burgemeesterswoning van haar en haar man Jan Hoekema (D’66) voor de zeven weken dat haar echtgenoot als oud-burgemeester wachtgeld ontving. En tijdens de stemming over de donorwet gewoon een verre vakantie boeken. Want nu ze die huurverlaging niet kregen moesten ze dat even verwerken. Lodewijk Asscher zat er niet op te wachten zo vlak voor de gemeenteraadverkiezingen. Marleen kreeg een gouden handdruk en een mooie regeling. Ze is meteen weer met een glimlach op vakantie gegaan.

Gelukkig was de journalistiek op tijd in vorm. Met name De Volkskrant had een goede week. Twee gouden medailles in één week. En dat voor een krant. En zowaar nog goede onderzoeksjournalistiek ook. Je zou bijna vergeten dat dat in Nederland ook nog mogelijk is. Eerst Zijlstra en toen schaatscoach Jillert Anema. Die bleek vier jaar geleden de coach van de Nederlandse achtervolgingsploeg (Arie Koops) bij het schaatsen geprobeerd te hebben om te kopen met een fles Berenburger om de Franse ploeg die hij zelf coachte te ontzien tijdens de onderlinge strijd. Koops was daar niet van gediend want hij vond dat Friese drankje niet te pruimen en die meldde dit destijds bij de NOC/NCF. Die wilde dat natuurlijk weer onder de pet houden. Net die Camiel Eurlings weg en nu dit verhaal van matchfixing. Maar net als in de politiek maakt het niet uit wie op welke plek zit.  Ze blijven je bedonderen.

Dan maar naar de sport. Ene Ted Jan Bloemen reed als Canadees een voor Nederland behoorlijke scheve schaats. Hij won Olympisch goud op de 10 km. Voor de beroeps zeurpiet Jorrit Bergsma. Bergsma met die irritante trage nasale stem zei meteen na afloop van de 10 km dat het stuk uit de Volkskrant een tip was uit het team van Sven Kramer. Kramer rijdt de ene keer een dubbele binnenbaan en nu was hij even verdwaald en moest daardoor drie rondjes meer schaatsen. Werd zesde. Maar toonde zich een groot verliezer. Kan Bergsma nog iets van leren.

En dan heb ik het nog niet eens over het ergste gehad wat Nederland de afgelopen week is overkomen. Utopia. Een tv programma met 17 zwakzinnigen op een afgelegen terrein. Uitgezonden door SBS 6. Bas, type voorzitter van een studenten vereniging, balletje balletje, stuurde Johan, schreeuwlelijk, maar recht door zee, naar huis. Johan was bij de kijkers veruit de populairste. Was een liefde aan het opbouwen met Beau. De ex van Bas. Tja je zal er niets van snappen. Ik eigenlijk ook niet. Waarom ik kijk bedoel ik dan. Maar ook Johan is weg. Weg uit Utopia. Net als Halbe, Marleen en binnenkort Jillert. Politiek verschilt weinig van Utopia. Ze hebben allemaal een dubbele agenda. Op naar de gemeenteraadverkiezingen. Wordt vervolgd. Welkom in Utopia !

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Utopia Utopia

Reacties
Reactie: (Kees )
17-2-2018, 21:09
Utopia is net zo slecht van kwaliteit als de Nederlandse politiek. Als dit programma komt zapp je weg net als bij die zogenaamde integere politici. En er is inderdaad een heksenjacht gaande op alles wat met onze Nederlandse cultuur heeft te maken. Er moest door een paar azijn......rs ook een bordje bij het standbeeld van onze JPZ. Co en komen. Allemaal zeurpieten.