"Verheerlijking jihad in Hoornse moskee"

17-02-2018

In Hoorn zou vrijdag in een moskee een preek over jihad martelaarsschap zijn gehouden, zo meldt ’De Telegraaf’. De tekst van de preek zou opgelegd zijn door de Turkse stichting Diyanet waarbij 140 moskeeën zijn aangesloten.

De krant meldt dat de preek in Hoorn is opgenomen en vertaald. Deze zou gaan over het feit dat het Turkse leger een heilige strijd voert en Turken voor ”het zoete nectar van martelaarschap” zouden moeten gaan. Volgens de krant zou de bedoeling zijn om het offensief tegen Koerden in Syrië goed te praten. Volgens berichten zou bij een aanval door het Turkse leger gifgas tegen Koerden zijn gebruikt.

Minister Koolmees van Sociale Zaken laat uitzoeken wat er is gezegd in de moskee. Als er echt een dergelijke preek is gehouden, dan zal Koolmees Diyanet daar zeker op aanspreken, laat zijn woordvoerder bij Sociale Zaken desgevraagd weten. Het ministerie van Sociale Zaken is verantwoordelijk voor inburgering en integratie van nieuwkomers in Nederland.

Diyanet spreekt tegen dat de preek is gehouden. ”Sinds een jaar gebruiken wij eigen preken in plaats van de officiële teksten uit Turkije.”

Als er werkelijk zulke preken in moskeeën worden gehouden is dat zeer ernstig, aldus minister Koolmees tegen ’De Telegraaf’. De minister vervolgt dat hij niet wil dat Turks-Nederlandse jongeren geïnspireerd raken door de preken om deel te nemen aan de Turkse oorlogsvoering. ”Dat moeten wij voorkomen”.

Moskee Vredehofstraat Hoorn Moskee Vredehofstraat Hoorn