Vragen aan het College van B&W betreffende geen financiële steun aan MAK

08-03-2018

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

 

Geacht College,

 

Vrijdag 23 februari jl. werd door wethouder S.Bashara het vernieuwde MAK-café geopend. In twee maanden tijd is met tomeloze inzet door vrijwilligers van het MAK de benedenverdieping van het bezoekerscentrum verbouwd. De vernieuwde MAK-ruimte ziet er weer prachtig uit.

 

Een aantal leden van Fractie Tonnaer was tijdens de opening aanwezig om de MAK-vrijwilligers, directie en bestuur te feliciteren en om getuige te zijn van de overhandiging van een cheque door wethouder Bashara.

 

Zijn bijbehorende toespraak was qua toon bevredigend, maar qua inhoud teleurstellend. De wethouder was met lege handen naar het MAK gekomen en knipte simpelweg het figuurlijke lint door.

 

Tijdens de Algemene Beschouwingen op 31 oktober 2017 heeft onze fractie aandacht gevraagd voor de financiering van een noodzakelijk herinrichtingsplan voor het interieur van het bezoekerscentrum. De totale kosten van de verbouwing bedragen € 225.000,-. De eigen bijdrage van het MAK is € 75.000,-.

Wethouder Bashara heeft vanuit het fonds Puur Hoorn € 10.000,-- toegezegd. Het toegezegde bedrag is nog steeds niet aan het MAK uitbetaald. De gesprekken over meer financiële steun aan het MAK verlopen stroperig, terwijl zonder financiële steun door de gemeente Hoorn geen verbouwing kan plaatsvinden. Voor de goede orde, het MAK-gebouw is eigendom van de gemeente Hoorn.

 

Onze fractie heeft altijd de indruk gehad dat een Groen Links-wethouder een natuurlijke band heeft met het Milieu Activiteiten Kenniscentrum Blokweer en zich daarom speciaal wil inzetten voor het MAK. Gebleken is dat in dit kader de liefde van wethouder Bashara voor natuur en groen niet verder gaat dan het doorknippen van een lintje.

 

Wij stellen u volgens art. 36 van het Reglement van Orde de volgende vragen:

1. Wanneer wordt het aan het MAK het toegezegde bedrag uit Puur Hoorn van € 10.000,-- uitbetaald;

2. Tijdens de raadsvergadering van 14 november 2017 heeft wethouder Bashara meer financiële steun in het vooruitzicht gesteld aan het MAK. Wanneer wordt hierover een concrete financiële toezegging aan het MAK gedaan;

3. Het MAK wil binnenkort starten met fondswerving, maar wacht hiermee totdat de gemeente Hoorn de toegezegde financiële steun aan het MAK definitief heeft gemaakt. Begrijpt het college dat pas financiële steun van fondsen te verwachten is nadat de gemeente Hoorn als eerste over de brug is gekomen.

 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid   

Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo

Reacties
Reactie: (Fractie Tonnaer)
11-3-2018, 22:42
In onze brief van 24 februari jl. hebben wij het college van B&W financiële steun gevraagd voor de verbouwplannen van het MAK. Van het college hebben wij nog geen antwoord ontvangen. Wel hebben wij vernomen dat het college heeft besloten het MAK vanuit het fonds PUUR HOORN € 18.000,- toe te kennen. Als het MAK succesvol is met het werven van andere fondsen zal het bedrag door de gemeente met max € 7.500,-- worden vergroot. Het MAK is door het college hierover geïnformeerd. Fractie Tonnaer vindt de financiële toezegging door het Hoornse college van B&W van belang en feliciteert het MAK hiermee. Vriendelijke groet, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid