Bewonersinitiatief: Aanleg park tussen Stijgbeugel, A7 en Leekerpad

20-03-2018

Fractie Tonnaer heeft een brief geschreven aan het college van B&W over een plan opgesteld door bewoners om bedrijven te verplaatsen en een park aan te leggen tussen Stijgbeugel, A7 en Leekerpad. 

 

Aan: het college van B en W van de gemeente Hoorn

Betreft vragen over 2 bedrijven aan het Leekerpad te Zwaag

 

Hoorn, 19 maart 2018

Geacht college,

Wij hebben als partij al enige tijd contact met bewoners uit de Stijgbeugel. Zij hebben een plan bedacht om een natuurlijk park aan te leggen tussen de Stijgbeugel, de A7 en het Leekerpad. Al vele jaren heeft de gemeente namelijk allerlei plannen bedacht voor dit gebied, van een scholencampus, baggerdepot, sportcomplexen tot een hele hoge UMTS mast. Helaas zijn enkele jaren terug de fruitbomen al door de gemeente gerooid. De bewoners van de Stijgbeugel ervaren dagelijks veel geluidsoverlast van het verkeer op de A7. Een groen parkachtig gebied zou goed zijn voor het absorberen van de fijnstof en in mindere mate van het geluid. Ook ontstaat er voor bewoners voor dit gedeelte van de Risdam-Noord een mooi wandelgebied. Een vrijwilliger van het MAK Blokweer wil de bewoners graag ondersteunen met het ontwerp. Een eerste bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

Zowel de bewoners als de Jeu de boulesvereniging hebben ons in het verleden al benaderd over de 2 ‘tijdelijke’ aannemersbedrijven die aan het Leekerpad gevestigd zijn. Zij zorgen voor veel verkeersbewegingen en het Leekerpad wordt regelmatig stuk gereden door de vrachtwagens. Dit gebiedje lijkt wel een soort dumpplek geworden voor de gemeente om allerlei voorzieningen in weg te stoppen.

Wij hebben de volgende vragen aan u:

1. Klopt het dat de 2 genoemde bedrijven voor een deel illegaal gevestigd zijn aan het Leekerpad? Een deel van de grond heeft volgens ons een agrarische bestemming. (onze bron: www.ruimtelijkeplannen.nl )

2. Wat is de status van het huidige ‘schapenveldje’ qua plannen?

3. Wilt u meewerken aan een burgerinitiatief om te komen tot een parkachtig natuurgebied langs het Leekerpad, inclusief het ‘Schapenveldje’? Het onderhoud zal mede door de bewoners zelf worden gedaan.

Wij hopen van harte, dat door verplaatsing van de 2 bedrijven er een nieuw stukje groen en rust kan ontstaan voor dit deel van de Risdam-Noord.

Wij danken u bij voorbaat voor het beantwoorden van onze vragen.

Met vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Simon Broersma, gemeenteraadslid

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer