Gezocht: levensverhalen uit het IJsselmeergebied

Wat betekende de afsluiting van de Zuiderzee voor jouw familie?

Het Zuiderzeemuseum en auteur Eva Vriend zoeken nieuwe verhalen over de invloed van de Afsluitdijk op de levens van bewoners van het voormalige Zuiderzeegebied. De verhalen worden verzameld op de website www.mijnzuiderzee.nl. Waar ook al een aantal verhalen van bekende Nederlanders uit Zuiderzeefamilies te vinden is.

De Afsluitdijk werd in 1932 voltooid. Een heuglijk feit: vanaf dat moment was wonen rond het water een stuk veiliger. Maar de afsluiting vergde tegelijkertijd een grote aanpassing van de bewoners. Vissers, scheepsbouwers, zeilmakers, nettenboeters, touwslagers… generaties lang leefden zij van de zee. De aanleg van de dijk vormde een keerpunt in hun leven.

Wat is jouw familieverhaal?

Het Zuiderzeemuseum doet nu een oproep voor verhalen over de gevolgen van de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee. Zowel oudere als jongere generaties worden van harte uitgenodigd hun verhaal te vertellen op www.mijnzuiderzee.nl. Wat veranderde er voor jouw familie door de aanleg van de Afsluitdijk? Was het gemakkelijk om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden? Overheerste de blijdschap om de grotere veiligheid? Of toch juist de heimwee naar de verloren zee? De verhalen vormen de basis van het nieuwe boek van Eva Vriend dat bij uitgeverij Atlas Contact zal verschijnen.

Zoektocht naar verhalen
In haar zoektocht naar verhalen, organiseert het Zuiderzeemuseum vertelcafés in plaatsen rond het IJsselmeer. Eva Vriend zal tijdens deze vertelcafés haar onderzoek toelichten en met mensen in gesprek gaan. Daarnaast krijgen scholen in de regio de kans om bij te dragen: leerlingen kunnen hun grootouders interviewen over de omschakeling. Ook deze verhalen komen op de website www.mijnzuiderzee.nl (http://www.mijnzuiderzee.nl).

BZ ers

Eva Vriend verzamelde al een aantal verhalen bij bekende Zuiderzee-Nederlanders. De grootouders van turner Epke Zonderland verruilden de boerenoveralls voor visserskielen in hun kledingzaak in Lemmer. De opa van BNN-presentatrice Geraldine Kemper was de bekende Volendammer visserman Job ‘Ballap’ Kwakman. Hij stapte in de jaren zestig van de vorige eeuw over van het IJsselmeer naar de Noordzee. De opa van Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop begon een scheepsmotorenfabriek in Harderwijk. De verhalen van deze families zijn te lezen op www.mijnzuiderzee.nl (http://www.mijnzuiderzee.nl): het platform waar bewoners van het IJsselmeergebied al hun verhalen delen over de Zuiderzeetijd.

Uitgangspunt boek

Ter gelegenheid van het zeventigjarige bestaan van het museum is auteur Eva Vriend door de  ‘Vrienden van het Zuiderzeemuseum’ gevraagd om een boek te schrijven over de gevolgen van de Afsluitdijk voor de regiobewoners. De op www.mijnzuiderzee.nlgeplaatste verhalen zullen hier mede het uitgangspunt voor vormen. De Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Van Heemstra-Meybaum fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Dijk & waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland financieren het project.

Over Eva Vriend

Eva Vriend (Noordoostpolder, 1973) is historicus en journalist. Zij schreef onder meer het veelgeprezen Het Nieuwe Land. Het verhaal van een polder die perfect moest zijn (20.000 exemplaren verkocht) over de strenge selectie van de eerste generatie bewoners van Flevoland.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit deze regio. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van vóór en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als één van de beste musea van Nederland. In 2016 en 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Afsluitdijk1 Afsluitdijk1
Afsluitdijk2 Afsluitdijk2

Reacties
Reactie: (johnny oudenaller)
25-6-2019, 10:21
Van 1986 t0t 1998 was ik gids/informatrice in het ZZM. Door (weliswaar leuke) omstandigheden moet ik mijn verzameling boeken over leven in het het ZZgebied drastisch inperken. Bent u geïnteresseerd? Groeten van Johnny Oudenaller.