Verslag bewonersoverleg Risdam Noord op 15 maart j.l.

Update

Aanwezig agendacommissie: Peter Kaarls (voorzitter). Lida van Feggelen en Gonny de Vries (verslag). Stichting netwerk: Maria van Nuland ”Vraag het je buur(t)”. Stichting Netwerk Nanda Leeuw  Onvergetelijke ontmoetingen. Stadslandbouw: Chris de Meij, tevens VVD. Anton Greefkes (Fietsplan. Ron van Marle vervangt Frans van Barneveld. Risdam Noord Groen: Ted van der Bruggen. Afbericht van Djaikoemar Bindraban en door de voorzitter worden nog een aantal bewoners voorgelezen die zich voor deze avond hebben afgemeld. Politiek: Karin van het Klooster CDA, Ingrid Tillema Groen Links, Yvonne May Hoorns Belang,  Nico Mast Hoornse Senioren Partij (HSP), de heer Greefkes en Karin Klerks, Hoornse (politiek). Verder aanwezig 27 wijkbewoners.

 

De voorzitter opent de bijeenkomst en heet alle aanwezigen welkom.  

Hij deelt mee dat er een bijeenkomst is geweest van de voorzitters en sommige leden van alle bewoners overleggen met wethouder T. van Eijk. Een punt is o.a. dat de bijeenkomsten verhoudingsgewijs door weinig bewoners worden bezocht.

Waarom een bewonersoverleg: het stelt zich ten doel om de stem van de burger te laten horen: wat betreft de leefbaarheid en het welzijn van de bewoners in een wijk, het bevorderen van de sociale cohesie, isolement doorbreken, de bewoner zien als deskundige op het gebied van leefbaarheid in de wijk, en uit gaan van ”Samen sterk”.

In het bewonersoverleg worden de initiatieven van de wijk gebundeld en daar besproken. Bewoners moeten van elkaar weten wat en welke initiatieven er zijn en kunnen dan ook gestimuleerd worden om er aan deel te nemen.         

De voorzitter geeft aan dat de agendacommissie het op prijs stelt dat de ”Groengroep” vertegenwoordigd is  in de agendacommissie, en nodigt hen daar voor uit.                      

Daarna geeft de voorzitter als eerste het woord aan Ted van der Bruggen. Hij deelt mee dat *”Risdam-Noord Groen” 10 actieve leden heeft waarvan 1 persoon niet uit onze wijk komt. *Op 21 april is er een plantjes markt vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur voor het Wijkcentrum de Cogge. U kunt gratis tuinadvies krijgen, deze activiteit sluit aan bij de Operatie ”Steenbreek”. *Er zijn 42 bewoners die hebben via de buurtgroep een plantenpakket besteld bij het Clusius College. *Er worden plannen ontwikkeld t.a.v. stukken openbaar groen in onze wijk. Wanneer u ideeën voor het groen in uw woonomgeving of verbeterpunten heeft meld het aan info@risdamgroen.nl (mailto:info@risdamgroen.nl). *

De Buurtgroep zal tevens speciaal aandacht geven aan het groen bij de planontwikkeling t.a.v. de herinrichting van het sportcomplex. Er is ook een nieuwsbrief (redactie Anton Greefkes) hiervoor kan men zich aanmelden info@risdamgroen.nl (mailto:info@risdamgroen.nl).

 

Frank van Rooij deelt als bewoner aangrenzend aan het  sportveld  mee  dat  er anderhalve maand geleden 700 brieven van de Gemeente Hoorn zijn uitgegaan over de plannen m.b.t. het sportcomplex. Op een paar uitzonderingen na hebben de buurtbewoners deze brief echter niet ontvangen. Er  zouden plannen zijn van het verplaatsen van het  Rugby veld naar het sportpark aan de Hondsdraf. Het huidige rugbyveld nabij de turbo rotonde  schijnt verkocht te worden. De brief van de gemeente was een uitnodiging om de plannen van wethouder Tap te bekijken in de HSV kantine op 19 februari. Veel buurtbewoners waren daar aanwezig doordat er veel commotie was ontstaan door gesprekken in de buurt.

De wethouder heeft wel met alle sportorganisaties overleg gevoerd maar vergeten de bewoners te betrekken die er mee te maken hebben. De bewoners, wandelaars, joggers en mensen die in het park hun hond uitlaten dreigen te worden vergeten. De bezoekersaantallen van het park zijn over het gehele jaar genomen vele malen groter dan de gebruikers van het sportpark. Zij willen dan ook een mooi groen park wat vrij toegankelijk is. Ook is er angst voor nog meer overlast van stank en geluid door parkerende scooters, motoren en brommers en vreest men voor gevaarlijke situaties en een gebrek aan groen. Door de nieuwe plannen moeten er  minimaal zo´n 100 bomen verdwijnen, men is niet tegen het plan maar wel tegen het verdwijnen van 100 bomen. Er is ook daarom veel onrust in de wijk. Er wordt voorgesteld om straks met dit probleem bij de nieuwe  Raadsleden langs te gaan.  Overigens komen er volgens mijn informatie  maar enkele van de circa 80 leden van de Rugby club uit Hoorn. Het Bewonersoverleg wil graag op de hoogte worden gehouden zodat d.m.v. gezamenlijk overleg, waar wijkbewoners meedenken, men een sterkere positie heeft naar Raadsleden en College. 

Vragen aan het bewonersoverleg kunt u stellen aan Frank v. Rooij,  f.van.rooy@kpnmail.nl (mailto:f.van.rooy@kpnmail.nl).

                                                                                                                               

Daarna krijgt Anton Greefkes het woord, hij is blij dat het fietspad wordt doorgetrokken bij de Klagerstuin. Dit om de gevaarlijke situaties die zich voordoet bij het rijden met de fiets op de Dorpsstraat.  

 

Daarna krijgt Anton Greefkes het woord, hij is blij dat het fietspad wordt doorgetrokken bij de Klagerstuin. Dit om de gevaarlijke situaties die zich voordoet bij het rijden met de fiets op de Dorpsstraat.  

Vervolgens krijgt Nanda Leeuw (Stichting netwerk) het woord. Zij komt ons  vertellen over een vrij nieuw project van Stichting Netwerk ”Onvergetelijke ontmoetingen” een activiteit voor Hoornse inwoners met geheugenverlies of beginnende dementie in de wijkcentra van Netwerk met ondersteuning van Geriant.  Waarom: door in een vroeg stadium extra aandacht, informatie en steun te ontvangen kan men zichzelf langer redden en kan de mantelzorger de zorg langer volhouden.  Wat: wekelijkse ontmoeting d.m.v. activiteiten al naar gelang de wens van de deelnemer. Mogelijkheden individueel of in groepsverband, met of zonder mantelzorger. Er wordt gestart met koffie en eindigen met een lunch, de kosten bedrage €5. Stichting Netwerk wil ook in Risdam Noord starten en denken dan aan de vrijdagochtend vanaf 10.00 uur maar men heeft dan nog wel naast professionals vrijwilligers nodig voor de ondersteuning.

Heeft u interesse in dit waardevolle vrijwilligerswerk dan kan men zich aanmelden bij n.leeuw@netwerkhoorn.nl. of 0229-855700.  Wanneer u mensen kent die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen dan horen wij het graag.

 

Maria van Nuland (Stichting netwerk) krijgt nu het woord. Maria doet verslag  van de voortgang van ”Vraag het je buur(t)”. Geeft aan dat met de 15 buurtambassadeurs (die eerst een training hebben gekregen)  zo´n 1000 huisbezoeken hebben plaats gevonden in drie straten in 3 wijken van Hoorn waar onder Risdam Noord, buurtbewoners van: de Boterbloem, Paardenbloem en Pinksterbloem in onze wijk.  De ambassadeurs uitgerust met een vragenlijst en een Zelfredzaamheid monitor (met 9 aandachtsgebieden) gingen bij de betreffende bewoners van genoemde straten langs. Dit heeft heel veel informatie opgeleverd en nu zijn we bezig om die wijkbewoners zoveel als mogelijk met elkaar in contact te brengen. Dit o.a. door middel van een brunch op zondag 25 maart. Doel is meer betrokkenheid naar elkaar toe en ook datgene te doen waarvan men heeft aangegeven zich er voor in te willen inzetten voor medebewoners of activiteiten in de buurt te verrichten zoals: huisbezoek te geven of te ontvangen, met iemand ergens naar toe te gaan, klusjes doen, koken voor een ander, tuinonderhoud, een boodschap doen voor een ander etc. Er hebben al meerdere koppelingen plaats gevonden, maar het zou mooi zijn wanneer er nog vele andere beloftes waargemaakt kunnen worden. Het tuinonderhoud dat is een gezamenlijke activiteit waarvoor Intermaris de vuilcontainers plaatst  en Netwerk met de ambassadeurs met koffie, broodjes en gereedschap staan.                                                                                                                                 

Vervolgens krijgt Chris de Meij Stichting Stadslandbouw Hoorn het woord. Hij is voorzitter van de Stichting stadslandbouw die zelf een stuk grond in de stad heeft waarop groenten en fruit wordt verbouwd en wat in de oogsttijd beschikbaar is voor bewoners die het wat minder goed hebben. Zij mogen alles meenemen  bij de stand wat ze maar willen hebben.                                                         

Verder is men bezig om met vrijwilligers geleidelijk aan een bijenlint door Hoorn aan te leggen, dit ter bescherming van het bijenbestand (maar ook van andere insecten) die een cruciaal onderdeel zijn  van ons ecosysteem en in de afgelopen jaren drastisch in aantallen achteruit zijn gegaan. Einstein heeft het al genoemd, als er geen bijen zijn, zal de mensheid binnen 4 jaar uitsterven. Dat komt omdat ”bijen” bijna 85% van de bestuiving van gewassen voor hun rekening nemen zoals van paprika´s, meloenen, aardbeien, courgette, tomaten, bonen etc. Zonder bijen zouden we dus maar heel weinig van deze gewassen hebben. Om deze dieren te helpen heeft Stichting Stadslandbouw Hoorn het initiatief genomen de biodiversiteit van de stad te gaan vergroten.  De stichting wil tevens mensen verbinden met de natuur.

Afgelopen woensdag heeft op locatie Koewijzend (naast de manege de Eenhoorn) de start van het bijenlint plaats gevonden door het planten van 3 unieke appelbomen door Burgemeester Jan Nieuweburg, het betreft hier de peterselie appel.

Het bestuur van de Floriade 2022 was ook aanwezig aangezien op deze dag de aftrap van het bijenlint Nederland plaats vond en wel in Hoorn! Dit omdat Hoorn de meest bijenvriendelijke stad van Nederland is. Voor dit doel is meer dan €10.000 opgehaald.

De tweede fase het inzaaien van de perken is 22 april. Er worden ook zakjes met zaad gemaakt te verkrijgen tijdens de markt van 21 April. Vervolgens is in september het uitplanten van bijenvriendelijke vaste planten en in oktober worden diverse bloembollen in de perken gepland waar we het volgende jaar weer opnieuw bijenbloemen zaaien. Op de gele borden van de bushaltes komt te staan waar je naar toe moet om het bijenlint te volgen. Men wil een vrijwillige bijenbrigade oprichten die zorgt voor het onderhoud, en wordt ondersteund door Chris de Meij.

 

Zie verder in de bijlage het stuk van de Stichting Stadslandbouw Hoorn. Voorts heeft de Stichting een ”Belevingstuin” aangelegd rond het ”Risdamhuis” waar mensen met dementie wonen. De tuin is afgezet d.m.v. een hek waardoor bewoners vrij kunnen rond lopen, ook is in de tuin gereedschap aanwezig om wanneer men zin heeft ermee aan de slag gaan. Het is een heel mooi aangelegde tuin hiervoor heeft men 1000 bollen gekregen dus veel bloemen, en ook groenten zodat bewoners samen met vrijwilligers er zelf een maaltijd mee kunnen bereiden. Door deze aanpak: (bewoners meer beweging, een vrolijke tuin) is het medicijngebruik van de bewoners drastisch vermindert of zelfs gestopt.                                                                                                                                        

Tot slot krijgt Bewoner Janny van Diepen het woord zij geeft aan dat zij bij het Stadslab les geeft over de natuur. ”Voor de mooie stad Hoorn.nl”. Zij  heeft gemeld dat zij bij de basisschool ”de Flierefluiter” een wilde bloementuin wil aanleggen. Op 22 april kan men zich opgeven voor het zaaien.                                                                                                                                                     

De volgende bijeenkomst is op 21 juni, eventueel eerder wanneer er aanleiding toe is. De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun inbreng en nodigt hen uit voor een alcoholvrij drankje.                                                                                                                                                                                              

Ik denk dat we blij mogen zijn dat er in onze wijk zoveel echt betrokken mensen zijn de zich spontaan inzetten om in de wijk de natuur, de bomen, de flora en de fauna zoveel mogelijk te beschermen en te verstevigen. Volgens mij mag dat best eens worden gezegd.

 

Overleg Leefbaarheid Risdam Nrd. Overleg Leefbaarheid Risdam Nrd.