Beantwoording vragen over zaalhuur verenigingen

16-04-2018

Sociaal Hoorn heeft vragen gesteld aan B&W betreffende kosten zaalhuur door verenigingen. Hieronder het antwoord:

Onderwerp: Artikel 36 vragen

Geachte heer Van der Veer,

Uw fractie heeft artikel 36 vragen gesteld. Met deze brief geven wij hier een antwoord op.

Vraag 1: Is het college bekend met het probleem dat de zaalhuur voor deze vereniging een probleem is?

Antwoord: Het is ons bekend dat de vereniging hoge kosten heeft voor teams die trainen en wedstrijden spelen. In een recent gesprek met het bestuur van Hovocubo blijkt dat niet zozeer het zaalhuurtarief in Hoorn een knelpunt is, maar dat de diverse kosten die de voetbalbond KNVB doorberekend aan Hovocubo problemen veroorzaken. Zo huurt de KNVB jaarlijks honderden sporthaluren bij de gemeente voor de organisatie van verschillende zaalvoetbalcompetities. De KNVB verhaalt de zaalhuurkosten op de deelnemende zaalvoetbalvereniging en rekent daarbij een aanzienlijke opslag per uur. Tevens berekent de KNVB o.a. bondskosten voor de leden, wedstrijdgelden, kosten tuchtzaken en omslagkosten officials. Het gaat hierbij om vele duizenden euro’s per jaar.

Vraag 2: Komt uit de verenigingenscan naar voren dat verenigingen een probleem hebben met het betalen van de zaalhuur? Zo ja, wat is hier tot op heden mee gedaan?

Antwoord: Uit de verenigingsscan komt niet naar voren dat verenigingen een probleem hebben met het betalen van de zaalhuur. De zaalhuurtarieven in Hoorn zijn, ten opzichte van de tarieven bij gemeenten uit de regio en de kop van Noord-Holland, één van de laagste.

Vraag 3: Zijn er meer verenigingen die het college met dit probleem hebben benaderd? Zo ja, wat is hier mee gedaan.

Antwoord: Er zijn geen sportverenigingen die het college hebben benaderd over de zaalhuurtarieven.

Vraag 4: Is het college bereid om de problematiek rond de zaalhuur als thema te bespreken met de verenigingen?

Antwoord: Het college is bereid ieder sportthema te bespreken. Twee keer per jaar organiseert de wethouder sportzaken een thema-avond voor alle sportverenigingen. Hierbij worden thema’s besproken die de sportverenigingen zelf inbrengen. Tot op heden is het thema zaalhuurtarieven nooit ingebracht.

Vraag 5: Heeft het college al oplossingsrichtingen of is zij bereid om mee te denken om tot oplossingen te komen?

Antwoord: We zijn altijd bereid om bij eventuele problemen mee te denken om tot oplossingen te komen. Zo heeft Hovocubo de gelegenheid vaste reclameborden op te hangen in de gemeentelijke sporthal de Opgang. Alle sponsorinkomsten die hieruit voortvloeien zijn voor de vereniging.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn nieuw logo Gemeente Hoorn nieuw logo