Aanhoudende wachtlijsten Veilig Thuis onacceptabel

18-04-2018

Op 10 april 2018 zijn de raadsleden geïnformeerd over het onder toezicht stellen van Veilig Thuis Noord-Holland Noord. De inspectie heeft dit besloten, omdat Veilig Thuis er al sinds mei 2017 niet in slaagt om de wachtlijsten in de zorg voor zeer kwetsbare kinderen terug te dringen.

 

Omdat de fracties van PvdA, CDA, DRP, HOP, HSP, VOC Hoorn, ChristenUnie en Hoorns Belang zich ernstige zorgen maken over deze ondertoezichtstelling en over de kinderen die onder de zorg van Veilig Thuis vallen, hebben zij vragen aan het College gesteld. De fracties zijn met name geïnteresseerd in wat er met de budgetten is gebeurd die eerder beschikbaar zijn gesteld om de situatie te verbeteren.

Ook willen de fracties van het college vernemen hoe zij de zorg aan kwetsbare kinderen kan garanderen. Door het stellen van deze vragen, hopen de fracties inzicht te krijgen in de huidige situatie in Hoorn voor kwetsbare kinderen en volwassenen die op hulp wachten.

 

Extra geld

In mei 2017 heeft Veilig Thuis een extra budget ontvangen van 565.000 euro om de wachtlijst terug te dringen. In december 2017 is daarbovenop nog een extrabudget van

€ 995.276  beschikbaar gesteld om de stijgende wachtlijsten bij Veilig Thuis tegen te gaan. De fracties zijn onaangenaam verrast door de informatie dat, ondanks de extra middelen, deze wachtlijsten niet zijn afgenomen.

Arnica Gortzak, raadslid voor de PvdA in Hoorn: ”Wij willen graag weten wat er met dit extra geld is gebeurd. Waar is dit naartoe gegaan? Is dit wel besteed aan het inzetten van extra medewerkers?”

 

Zorg garanderen

De fracties vinden het onacceptabel dat kwetsbare kinderen en volwassenen niet de hulp krijgen die zij behoeven. Zeker nu de inspectie stelt dat zij er geen vertrouwen in heeft dat Veilig Thuis de komende maanden voldoende verbetermaatregelen kan nemen. Gortzak: “Wie gaat er, gedurende de zes maanden die Veilig Thuis denkt nodig te hebben om de wachtlijsten te verkleinen, deze mensen en kinderen helpen? Bij wie kunnen zij terecht? Kunnen we de zorg aan deze kwetsbare kinderen wel garanderen?” De fracties hebben het college verzocht zo spoedig mogelijk met een antwoord op de vragen te komen.

 

Hieronder de brief aan het college met de vragen:
 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Postbus 603

1620 AR Hoorn

 

Hoorn: 16 april 2018

Betreft: Artikel 36-vragen over onder toezicht stelling Veilig Thuis NHN

 

Geacht college, geachte portefeuillehouder,

 

Op 10 april ontvingen wij een brief van het College over de beslissing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om Veilig Thuis Noord-Holland Noord onder verscherpt toezicht te stellen. Reden voor deze onder toezicht stelling is het feit dat Veilig Thuis er niet in slaagt de wachtlijst te verkorten.  Al sinds half 2017 is er sprake van een oplopende wachtlijst voor zeer kwetsbare kinderen. Ondanks dat meerdere malen extra geld ter beschikking is gesteld, stelt de inspectie nu dat Veilig Thuis onvoldoende verbetermaatregelen heeft genomen en onvoldoende monitort of er verbetering optreedt in de wachtlijst.

 

Wij maken ons grote zorgen over deze situatie. Veilig Thuis is een organisatie die in hoort te grijpen als kinderen in een zeer kwetsbare (crisis)situatie terechtkomen. Een langdurige wachtlijst leidt tot directe schade voor kinderen en gezinnen die direct hulp nodig hebben. Dit is voor ons onacceptabel.

 

Wij stellen u daarom de volgende vragen:

 

Half 2017 is een spoedbudget van €565.000 ter beschikking gesteld aan Veilig Thuis om extra formatie in te zetten om de wachtlijst te verkorten. Wat is er met dit budget gebeurd? Is dit budget daadwerkelijk aangewend om extra formatie in te zetten om de wachtlijst te verkorten?

 

In 2017 is er  vervolgens bij de begroting 2018 een aanvullend budget van €995.276 euro extra beschikbaar gesteld om de stijgende wachtlijsten bij Veilig Thuis tegen te gaan.  Wat is er met dit extra geld gebeurd? Is dit budget aangewend voor extra formatie?

 

Hoe kan het dat ondanks de extra budgetten in mei en december 2017 nog steeds sprake is van eenzelfde situatie? Is Veilig Thuis wel in control over de eigen bedrijfsvoering?

 

Het aantal mensen op de wachtlijst is toegenomen. Hoeveel inwoners van Hoorn wachten op dit moment op hulp?

 

Spoedzaken krijgen voorrang en belandden niet op de wachtlijst, om hoeveel spoedzaken gaat het in Hoorn?

 

Kunnen onze kinderen in Hoorn en hun ouders die aangemeld worden voor hulp bij Veilig Thuis nog wel rekenen op adequate hulp? Kunt u samen met Veilig Thuis nog het juiste kwaliteitsniveau garanderen van de zorg aan deze kinderen?

 

De inspectie heeft Veilig Thuis tot 31 augustus 2018 gegeven om orde op zaken te stellen en de wachtlijsten te verkleinen, wie ondersteunt er tot die tijd de kinderen en volwassenen in kwetsbare situaties?

 

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, zodat we zicht krijgen op de situatie op dit moment in Hoorn voor kwetsbare kinderen en volwassenen. Afhankelijk van de beantwoording overwegen wij om te verzoeken een ingelaste bijeenkomst te organiseren over de situatie bij Veilig Thuis.

 

Arnica Gortzak                           PvdA Hoorn

Dick Bennes                                CDA Hoorn

Robert Vinkenborg                    HOP

Menno Jas                                               DRP

Alex van der Kleij                       Hoorns Belang

Nico Oudheusden                      HSP

Aart Ruppert                              VOC Hoorn

Kees Maas                                   ChristenUnie

Ondertekend door deze partijen Ondertekend door deze partijen

Reacties
Reactie: (Ilonka Ligthart)
18-4-2018, 18:13
U kunt contact met mij opnemen hierover. Ik heb sinds Mei 2017 ervaring met Veilig Thuis, 1.Hoorn en Parlan. Ik begrijp nu heel goed waarom het zo lang duurt.