Orchideeën in het Zanddepot

20-05-2018

Natuur in de buurt voor liefhebbers. Die kunnen zondag 3 juni o.l.v. IVN-gidsen een rondwandeling maken door het terrein van het Staats Bos Beheer ten noorden van Grootebroek. Verzamelen om 14.00 uur bij het hek van SBB-terrein aan de Dijkgraaf Grootweg / Grootslagweg 9 te Andijk. De excursie is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt aanbevolen.

 

Tijdens de verkaveling in de jaren ’70 was het een zandopslagplaats voor wegen die werden aangelegd. Gewoonlijk is dit natuurgebied niet geopend voor het publiek. In verband met de begroeiing wordt deelnemers aangeraden een lange broek en stevig schoeisel te dragen.

 

Het Zanddepot ligt midden in de kleipolder en is een natte cel met rietvelden, plas-drasgebied en omsloten door bos. Dat zorgt voor een afwijkende flora en fauna t.o.v. de kleipolder in de omgeving. Tussen het riet en op drassig veld zijn deze tijd vaak (riet)orchideeën te zien. De rose-paarse kleuren zijn een prachtig contrast in de omgeving. En er valt nog genoeg te ontdekken aan natuur, in de lucht, onder het hout of op het water. 

 

Fotobijlage: Gevlekte Orchidee Toos Brink

Gevlekte orchidee 3-6-18 Gevlekte orchidee 3-6-18
IVN-WF-logo IVN-WF-logo